«Κανείς δεν θέλει ένα lockdown…» – Έντονη ανησυχία για νέα ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων

Η σημερινή μέρα κατατάσσεται ως μία από τις σημαντικότερες και τις πιο επικίνδυνες για την εξάπλωση του κορωνοϊού στην Βόρεια Ελλάδα.

Aπό χθες εκατοντάδες πιστοί έβγαζαν τις μάσκες τους για να προσκυνήσουν την εικόνα του Αγίου Δημητρίου αδιαφορώντας για τις συνέπειες μιας τέτοιας ενέργειας ενώ και στην λιτανεία που ακολούθησε οι περισσότεροι πολίτες δεν φορούσαν μάσκες.

Παράλλαλα θα πρέπει να προστεθεί και η παρέλαση που θα γίνει για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου στην συμπρωτεύουσα ενώ τα στοιχεία δείχνουν ότι ήδη το 90% των ΜΕΘ της Θεσσαλονίκης είναι κατειλημμένες.

Ματαιώθηκε μόνο η μαθητική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη καθώς συμπίπτει χρονικά με την ημέρα εθνικού πένθους για την απώλεια της Φώφης Γεννηματά.

Πάντως τρεις νομοί στην Βόρεια Ελλάδα –Κατερίνη, Ημαθία, Πέλλα– αποφάσισαν να ακύρωσαν τις παρελάσεις καθώς τα κρούσματα της πανδημίας είναι παρά πολλά και ο εμβολιασμένοι πολλοί λίγοι.

Ιδιαίτερα στον νομό Πέλλας τα κρούσματα καθημερινά αυξάνονται σημειώνοντας και τριψήφιο αριθμό με αποτέλεσμα ο νομός σημειώνει υψηλότερο ποσοστό κρουσμάτων αναλογικά με τον πληθυσμό του.

Οι ειδικοί πάντως κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς επισημαίνουν ότι πέρσι τέτοια εποχή ξεκίνησε το τρίτο και πιο σκληρό κύμα της πανδημίας που είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξουν εκατοντάδες νεκροί στην συμπρωτεύουσα, η κυβέρνηση ωστόσο εμφανίζεται να αποφασίζει μόνη της παρά τις οποίες επισημάνσεις της επιτροπής.

«Αν δεν έχουμε φτάσει τα 100.000 κρούσματα, είναι θέμα 24ώρων να τα φτάσουμε», εκτιμούν έμπειρα μέλη της παροπλισμένης, Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων και προβλέπουν ότι ενδεχομένως και μέσα στην εβδομάδα, τα ημερήσια κρούσματα είναι πιθανό να φτάσουν και τα 5.000 κρούσματα.

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας του Τμήματος Πολιτικών Δημόσιας Υγείας ΠΑΔΑ Αλκ. Βατόπουλος αναφερόμενος στο θέμα τόνισε χαρακτηριστικά:

«Οι παρελάσεις είναι σαφές ότι είναι υγειονομικά επικίνδυνες και ότι έχει να κάνει με συνωστισμό δεν πρέπει να γίνεται» ανέφερε ο καθηγητής Μικροβιολογίας, επισημαίνοντας πως ανεξάρτητα από τις παρελάσεις «θα έχουμε μια αύξηση κρουσμάτων μέσα στο χειμώνα και πιθανότατα να έχουμε και αργότερα την άνοιξη προς καλοκαίρι, όπως πέρυσι».

Ακόμα σημείωσε ότι «το “στοίχημα” είναι τα επόμενα κύματα της πανδημίας να είναι όσο το δυνατόν μικρότερα με λιγότερους ασθενείς και πολύ λιγότερα βαριά περιστατικά», καθώς και «αυτά να είναι διαχειρίσιμα».

«Εξαρτάται από την οργανωμένη κοινωνία αν καταφέρει να περιορίσει την επιδημία. Έχουμε πει ότι έχουμε τα “όπλα”, δηλαδή τον εμβολιασμό, την τήρηση των μέτρων και τα τεστ, όπως λένε οι οδηγίες. Αν κινηθούμε με βάση αυτά ελπίζει κανείς ότι τα πράγματα θα πάνε καλά», είπε ακόμα ο κ. Βατόπουλος, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Κανείς δεν θέλει ένα lockdown», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι πλέον οι αποφάσεις είναι περισσότερο πολιτικές.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ