«Θα ζήσουμε σοβαρές καταστάσεις με πολύ μεγάλες ουρές στα τμήματα επειγόντων»

Την τρομακτική πρόβλεψη πως πρόκειται να δημιουργηθεί ένα χάος από ασθενείς στα τμήματα επειγόντων των νοσοκομείων, εξέφρασε ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης, την ώρα που η ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα είναι στο «κόκκινο» σχετικά με το κοκτέιλ των ιώσεων, της γρίπης και του κορωνοϊού.

«Θα ζήσουμε σοβαρές καταστάσεις με πολύ μεγάλες ουρές στα τμήματα επειγόντων» εξήγησε και έβαλε τον κορωνοϊό σε δεύτερη μοίρα, καθώς δεν θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνη η μετάλλαξη «Κράκεν» για το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού.

Ο κ. Τζανάκης προειδοποίησε ότι αυτή τη στιγμή προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στη γρίπη και στον RSV στα παιδιά. «Ο κορωνοϊός μπορώ να πω ότι είναι σε δεύτερη μοίρα και μόνο σε ειδικά άτομα που μας απασχολούν κλινικά. Οι περισσότεροι ασθενείς που νοσηλεύονται με κορωνοϊό στο νοσοκομείο είναι ασθενείς που έρχονται για άλλα προβλήματα και ανακαλύπτονται με κορωνοϊό. Επομένως, φέτος θα έχουμε μια ισχυρή πανδημία και του ιού της γρίπης, αλλά και άλλων αναπνευστικών ιών» είπε και συνέχισε:

«Έβαλα το RSV γιατί είναι ιδιαίτερου ενδιαφέροντος και προκαλεί προβλήματα στα παιδιά. Πού οφείλεται αυτό; Υπάρχει μια ουσιώδης διαφορά με τις προηγούμενες χρονιές. Ποια είναι αυτή διαφορά; Η διαφορά ότι το ανοσοποιητικό μας βρίσκεται απροετοίμαστο γιατί δεν ήρθε τις προηγούμενες χρονιές σε επαφή για τρία χρόνια με αυτά τα παθογόνα, με συνέπεια να είναι απροετοίμαστο, να μην είναι σε εγρήγορση και να δημιουργούνται κλινικές εικόνες βαρύτερες που διαρκούν περισσότερο, ενώ κάποιοι άνθρωποι χρειάζεται να τους φροντίσουμε στο νοσοκομείο».

«Πρέπει όλοι να οργανωθούμε, ιδιαίτερα τα νοσοκομεία, θα έχουμε ένα πολύ δύσκολο δίμηνο»
‘Οπως είπε ο καθηγητής, ιδιαιτέρως για τα παιδιά κάτω από 4-5 ετών, θα πρέπει να πούμε ότι αυτά είναι εντελώς παρθένα φέτος στην έκθεση στους ιούς αυτούς, διότι γεννήθηκαν μέσα στην πανδημία, έζησαν μέσα στην κοινωνική αποστασιοποίηση, με συνέπεια το ανοσοποιητικό τους να είναι κυριολεκτικά παρθένο.

«Συνεπώς, έχει εξήγηση η φετινή έξαρση και φοβάμαι ότι τους επόμενους δύο μήνες θα ζήσουμε σοβαρές καταστάσεις με πολύ μεγάλες ουρές στα τμήματα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων και πολλές επισκέψεις στους ιδιώτες συναδέλφους. Επομένως, πρέπει όλοι να οργανωθούμε, ιδιαίτερα τα νοσοκομεία, στο να έχουμε ένα πολύ δύσκολο δίμηνο, αρχής γενομένης βέβαια εδώ και μερικές μέρες» εκτίμησε.

Στην συνέχεια, επεσήμανε πως δύο είναι τα χαρακτηριστικά της υποπαραλλαγής «Κράκεν». «Εκτός από την υψηλή μεταδοτικότητα έχει και τη διαφυγή από την ανοσία. Αυτό είναι ίσως το πιο σημαντικό στοιχείο που μας ενδιαφέρει, διότι η μεταδοτικότητα είναι περίπου 20-30% υψηλότερη. Δεν είναι κάτι τόσο πολύ σημαντικό όσο η διαφυγή από την ανοσία και αυτό την κάνει επικίνδυνη σε μέρος του πληθυσμού, όχι στο γενικό πληθυσμό. Ποιο είναι αυτό το κομμάτι του πληθυσμού που κινδυνεύει; Είναι κυρίως η ανεμβολίαστοι. Και είναι επίσης αυτοί οι άνθρωποι που δεν μπορούν με τον εμβολιασμό να αποκτήσουν ανοσία και αναγκαζόμαστε να τους δώσουμε αντισώματα τεχνητά, τα οποία διαθέτουμε αυτή τη στιγμή και στα οποία φαίνεται να υπάρχει διαφυγή. Επίσης, δευτερευόντως θα μπορούσαμε να πούμε ότι κινδυνεύουν λίγο περισσότερο και οι ηλικιωμένοι υπερήλικες, οι οποίοι και αυτοί ανήκουν σε μια υποομάδα του πληθυσμού που δεν αναπτύσσει πλήρη ανοσία με τον εμβολιασμό» τόνισε ο κ. Τζανάκης.

«Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι παραλείπουμε την ενισχυτική δόση»
Καταλήγοντας σε ένα συμπέρασμα, ο Νίκος Τζανάκης συμπέρανε πως δεν είναι μια επικίνδυνη μετάλλαξη η οποία θα αλλάξει την κατεύθυνση που έχει πάρει η χώρα μας προς μία ενδημική κατάσταση με τον κορωνοϊό. «Όμως δυνητικά για μας τους γιατρούς έχει ενδιαφέρον για να προφυλάξουμε ακριβώς τους ανθρώπους που σας ανέφερα προηγούμενα» πρόσθεσε.

Όσον αφορά στα εμβόλια που υπάρχουν, ο καθηγητής τόνισε ότι καλύπτουν και σε αυτήν την παραλλαγή από τη βαριά νόσο, αλλά η προστασία ως προς την αποστειρωτική ανοσία είναι εμφανώς μικρότερη. «Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι παραλείπουμε την ενισχυτική δόση, διότι είναι αυτή η οποία θα μας προστατεύσει από τη βαριά νόσο, η οποία είναι ικανή να προκαλέσει αυτή η υποπαραλλαγή. Επομένως, άτομα ιδιαίτερα πάνω από 65 ετών, θα πρέπει οπωσδήποτε να κάνουν την ενισχυτική δόση» κατέληξε.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Newsroom

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οι μυστικές δημοσκοπήσεις που γνωρίζει ο Στέφανος Κασσελάκης

Του Νίκου Τσαγκρή Εν αρχή ην ο λόγος και Θεός...

Η στιγμή που η Ράνια Τζίμα «κατάπιε τη γλώσσα της» με τον Στέφανο Κασσελάκη (vid)

Δείτε τι συνέβη στον τηλεοπτικό αέρα του Mega Channel...

Βελόπουλος: Αυτοί είναι οι παιδοβιαστές που κυκλοφορούν ελεύθεροι

Άγνοια δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης για την εισαγγελική πρόταση...

Τεκτονικός πολιτικός σεισμός: Τρεις μυστικές δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλες ανατροπές στις ευρωεκλογές

Η Πυθία αποκαλύπτει Τεκτονικό πολιτικό σεισμό και ραγδαίες εξελίξεις θα...