Η Μόσχα καρφώνει τον Μητσοτάκη για διπλούς λογαριασμούς σε δύο νομίσματα

Στο προβλέψιμο και αποτυχημένο επικοινωνιακό παιχνίδι των εντυπώσεων επιδίδεται ακόμα μία φορά η ελληνική κυβέρνηση, επιχειρώντας να πείσει ότι τα χρήματα που πληρώθηκαν στην Gazprom για προμήθεια φυσικού αερίου ήταν μόνο σε ευρώ. Πώς γίνεται, όμως, η Αθήνα να πλήρωσε σε ευρώ, αλλά η Μόσχα να πληρώθηκε σε ρούβλια;

Το αφήγημα Μαξίμου και οι διαρροές του ΑΠΕ δέχτηκαν πλήγμα όταν το πρακτορείο ειδήσεων της Ρωσίας Ria Novosti δημοσίευσε ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο οι ελληνικές πληρωμές έγιναν κανονικά σε ρούβλια.

Το δημοσίευμα του Ria Novosti, το οποίο λειτουργεί υπό κρατική επίβλεψη και έχει έδρα τη Μόσχα, διαδέχτηκε ακόμα ένα από το Sputnik, που ανήκει στην ίδια κυβερνητική πλατφόρμα.

Τα ρωσικά δημοσιεύματα κάνουν λόγο για πληρωμές φυσικού αερίου σε ρούβλια από όλους τους Έλληνες εισαγωγείς. Επικαλούνται πηγή σύμφωνα με την οποία όλα γίνονται με τη νέα διαδικασία πληρωμής της Gazprom, με ονομαστική αναφορά στους τρεις βασικούς εισαγωγείς της Ελλάδας, ΔΕΠΑ, Μυτιληναίο και Προμηθέας Gas.

«Η προθεσμία πληρωμής για τις προμήθειες φυσικού αερίου του Απριλίου είναι η 25η Μαΐου. Επομένως, είναι απαραίτητο τα χρήματα να πιστωθούν σε ειδικό λογαριασμό στις 23 Μαΐου. Χρειάζονται δύο ημέρες για να μετατραπούν σε ρούβλια και να μεταφερθούν χρήματα από τον έναν λογαριασμό στον άλλον. Γι’ αυτό η πληρωμή σε ευρώ πρέπει να γίνει στις 23 Μαΐου» εξήγησε πηγή από τον ενεργειακό κλάδο της Ρωσίας.

Σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου ότι σε περίπτωση διακοπής της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου οι ελληνικές Αρχές θα αναγκαστούν να διακόψουν το ρεύμα, ο συνομιλητής του ρωσικού πρακτορείου είπε: «Δεν θα υπάρξει διακοπή παροχής. Ολα είναι καλά».

Στις 23 Μαρτίου ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε διάταγμα σύμφωνα με το οποίο, αν οι «μη φιλικές» χώρες, στις οποίες περιλαμβάνεται και η Ελλάδα, δεν πληρώσουν σε ρούβλια από την 1η Απριλίου, τότε η Μόσχα θα θεωρήσει ότι αυτό αποτελεί αδυναμία πληρωμής των συμβάσεων αερίου.

Έκτοτε η Gazprombank ανοίγει ειδικούς λογαριασμούς σε ξένο νόμισμα και ρούβλια για διακανονισμούς με ξένους πελάτες. Σύμφωνα με τα το RIA Novosti, η διαδικασία είναι η εξής: Ο αγοραστής θα μπορεί να μεταφέρει κεφάλαια στον πρώτο λογαριασμό στο νόμισμα που καθορίζεται στη σύμβαση. Στη συνέχεια η τράπεζα θα προβεί σε χρηματιστηριακή μετατροπή σε συνάλλαγμα στο χρηματιστήριο της Μόσχας. Και, τέλος, θα πιστώσει τα ρούβλια στον λογαριασμό του αγοραστή φυσικού αερίου, ώστε να ολοκληρωθεί η πληρωμή στην Gazprom.

Αυτό σημαίνει ότι ο αγοραστής έχει ανοίξει δύο λογαριασμούς, έναν σε ευρώ κι έναν σε ρούβλια.

«Η νέα διαδικασία πληρωμής προϋποθέτει ότι οι εισαγωγείς έχουν ανοίξει ειδικούς λογαριασμούς στην Gazprombank, όπου θα μπορούν να ανταλλάσσουν ευρώ με ρούβλια ώστε να πληρώσουν τις συμβάσεις» σχολιάζει το ρωσικό Sputnik.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η νέα παρέμβαση του Μανώλη Κοττάκη για το sms της Μαρέβας Μητσοτάκη στον Βαγγέλη Μαρινάκη

Του Μανώλη Κοττάκη Η «Εστία» κυκλοφορεί 148 χρόνια και είναι...

Τσιρίδες και ουρλιαχτά μέσα στη νύχτα από τα οικόσιτα του Μητσοτάκη για την Μαρέβα

Η Πυθία αποκαλύπτει Θλίψη και οίκτος για δημοσιογράφους και τρολς...

Δημοσκόπηση – σοκ για το SMS της Μαρέβας στον Μαρινάκη (pic)

Η αποκάλυψη της Εστίας της Κυριακής αλλά και το...

Η μεγάλη έκπληξη: Δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Όπως σας έγραψα...