Η βόρεια Εύβοια ετοιμάζεται να αναζητήσει τις ευθύνες για τις φωτιές με ένδικα μέσα

Το 80% της ρητίνης στην Ελλάδα παραγόταν στην Εύβοια. Το ένα τρίτο της παραγωγής μελιού της χώρας -και κυρίως του πευκόμελου- προερχόταν από τα μελίσσια των ευβοϊκών δασών. Ξενώνες, αγροτουριστικές μονάδες, κάμπινγκ και ξενοδοχεία προσέφεραν τις υπηρεσίες τους στον ελληνικό τουρισμό όντας περιζήτητα λόγω του συνδυασμού του παρθένου δάσους και του γαλάζιου της θάλασσας.

Από την περασμένη Τρίτη όλοι αυτοί οι επαγγελματίες βλέπουν τη ζωή τους να καταστρέφεται. «Μένουμε χωρίς αντικείμενο εργασίας» δηλώνουν. «Ακόμα κι αν μου δώσουν τα λεφτά για να ξαναφτιάξω τον ξενώνα, ποιος θα έρθει να έχει θέα τα καμένα;» αναρωτιέται απελπισμένος ξενοδόχος της περιοχής των Βασιλικών σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαμε.

Συλλογή χιλιάδων υπογραφών

Ο κ. Γιώργος Μπλουκίδης, ιδιοκτήτης της αγροτουριστικής μονάδας «Βατερή» στη Λίμνη Ευβοίας, μίλησε στον 105,5 Στο Κόκκινο περιγράφοντας τις στιγμές αγωνίας που έζησαν οι κάτοικοι της βόρειας Εύβοιας, αλλά και την κρατική ολιγωρία τη στιγμή που ζητούσαν πυροσβεστικά μέσα, τα οποία δεν κατέφθαναν παρά τις εκκλήσεις κατοίκων, δημάρχων και περιφερειάρχη.

Οι κάτοικοι πήραν την κατάσταση στα χέρια τους προκειμένου να σωθούν τα χωριά τους και πλέον η οργή τους έχει ξεχειλίσει. «Είκοσι χιλιάδες υπογραφές θα μαζευτούν για τις αγωγές που θα γίνουν και για τις εισαγγελικές παραγγελίες τις επόμενες ημέρες» είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό 105,5 Στο Κόκκινο.

Κινητοποίηση και λαϊκές συνελεύσεις

Ο Κωστής Βήχος, μουσικός και κάτοικος Λίμνης, μας μίλησε επίσης για πρωτοβουλίες που έχουν αρχίσει να σχηματίζονται, για κινητοποίηση γνωστών καλλιτεχνών, αλλά και για λαϊκές συνελεύσεις που θα οργανωθούν μέσα στις επόμενες ημέρες, καθώς και για την πρόθεση των κατοίκων της βόρειας Εύβοιας να προσφύγουν σε ένδικα μέσα.

«Ξέρω ότι θέλουν να μαζευτούν υπογραφές, δεν έχει φτάσει ακόμα στα χέρια μου κάποιο χαρτί, αλλά ό,τι μου δώσουν θα το υπογράψω» μας είπε σε κατάσταση οργής και θλίψης επιχειρηματίας από την περιοχή των Βασιλικών Ευβοίας.

Η πρώτη μηνυτήρια αναφορά κατατέθηκε

Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, μας έφτασε η πληροφορία πως κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής της Λίμνης ήδη έχουν κάνει τις πρώτες κινήσεις προκειμένου να κινηθούν νομικά με συλλογικό τρόπο, ενώ αναμένονται συνελεύσεις μέσα στις επόμενες ημέρες.

Παράλληλα μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου κατατέθηκε τη Δευτέρα 9 Αυγούστου 2021 στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Χαλκίδας από δύο κατοίκους με σκοπό να διερευνηθούν σε ποινικό επίπεδο οι ευθύνες για τις πυρκαγιές στην περιοχή.

Όπως μας ανέφερε ένας από τους μηνυτές, οι αναφορές αυτές έρχονται να συμπληρώσουν την αναφορά του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Χαλκίδας για τις καταστροφικές πυρκαγιές στη βόρεια Εύβοια προς την Πυροσβεστική, η οποία βρίσκεται υπό εξέταση, όπως μας επιβεβαίωσαν από την Εισαγγελία Χαλκίδας.

ΠΗΓΗavgi.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τεκτονικός πολιτικός σεισμός: Τρεις μυστικές δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλες ανατροπές στις ευρωεκλογές

Η Πυθία αποκαλύπτει Τεκτονικό πολιτικό σεισμό και ραγδαίες εξελίξεις θα...

Η Ράνια Τζίμα διάβασε Periodista.gr, τα τηλέφωνα έσπασαν και ο Κασσελάκης θα πάει στο Mega Channel του Μαρινάκη

Η Πυθία σχολιάζει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι....

Οι μυστικές δημοσκοπήσεις που γνωρίζει ο Στέφανος Κασσελάκης

Του Νίκου Τσαγκρή Εν αρχή ην ο λόγος και Θεός...

Βελόπουλος: Αυτοί είναι οι παιδοβιαστές που κυκλοφορούν ελεύθεροι

Άγνοια δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης για την εισαγγελική πρόταση...