Εφιάλτης χωρίς τέλος: Κατέρρευσαν τα νοσοκομεία, τρομακτικές ελλείψεις σε προσωπικό και ΜΕΘ

Δραματική είναι κατάσταση σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα καθώς το ένα νοσοκομείο μετά το άλλο «γονατίζει» από την αύξηση των εισαγωγών ασθενών με Covid-19 και την έλλειψη μονάδων εντατικής θεραπείας για την αντιμετώπιση των βαρύτερων περιστατικών. Οι ελλείψεις προσωπικού, για τις οποίες διαμαρτύρονται οι γιατροί από την αρχή της πανδημίας γίνονται τώρα ανυπόφορες και οι η κατάσταση είναι πολύ επικίνδυνη συνολικά για την υγεία του πληθυσμού επειδή καθυστερούν θεραπείες άλλων ασθενειών.

Στα δημόσια νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας η κατάσταση γίνεται ανεξέλεγκτη εκτιμούν οι επιστήμονες και προβλέπουν ότι θα γίνει χειρότερη από εκείνη στην οποία είχαν βρεθεί τον περασμένο Νοέμβριο και Δεκέμβριο.

Η κατάρρευση γιατρού της Λάρισας μπροστά στις κάμερες δείχνει τους εξαντλητικούς ρυθμούς με τους οποίους δουλεύουν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία των «κόκκινων» περιοχών.

Ολες οι ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκης και σε άλλες πόλεις έχουν γεμίσει, κλινικές Covid-19 δημιουργούνται σε βάρος κλινικών κοινής νοσηλείας και διασωληνωμένοι ασθενείς βρίσκονται σε απλές κλινικές, σε χειρουργεία και σε ΜΑΦ.

Οι εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό αυξάνονται ραγδαία ενώ το ιικό φορτίο στα λύματα πόλεων δείχνουν ότι η επιδημιολογική τους εικόνα καθημερινά χειροτερεύει.

Δυσοίωνες οι προβλέψεις


Χθες τα ημερήσια κρούσματα εκτοξεύτηκαν στα 6.700, οι νέοι θάνατοι ασθενών με Covid-19 στους 59 ενώ ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στους 434.

«Νοσοκομείο εκστρατείας» χαρακτήρισε ο Μ. Γιαννάκος το ΑΧΕΠΑ, αφού μετά την τελευταία εφημερία του είχε 7 διασωληνωμένους ασθενείς εκτός ΜΕΘ, εκ των οποίων ο 1 στο ΤΕΠ. Συνολικά νοσηλεύονται πλέον στο ΑΧΕΠΑ 105 ασθενείς στις απλές κλινικές Covid και 15 στις ΜΕΘ.

Την ίδια ώρα στο «Ιπποκράτειο» 6 διασωληνωμένοι ασθενείς παραμένουν εκτός ΜΕΘ, ενώ στο «Παπαγεωργίου» 8. «Στο ‘Παπανικολάου’ νοσηλεύονται ασθενείς στα χειρουργεία.

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δ. Σαρηγιάννης δεν έκρυψε την ανησυχία του τονίζοντας ότι αν δεν ληφθούν μέτρα, τα ημερήσια κρούσματα μπορεί πολύ γρήγορα να διπλασιαστούν, δηλαδή να φθάσουν τα 10.000 ημερησίως και οι θάνατοι να αγγίξουν έως και τους 100!

Στην ίδια επιδημιολογική κατάσταση με τη Θεσσαλονίκη βρίσκονται όλες οι περιφερειακές ενότητες της βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλίας. Τα νοσοκομεία της Πιερίας, των Σερρών, της Ημαθίας και της Πέλλας, του Κιλκίς, της Κοζάνης, της Καβάλας, της Αλεξανδρούπολης, της Κομοτηνής, της Λάρισας, των Τρικάλων έχουν φτάσει ή και ξεπεράσει τα όριά τους. Τα κρεβάτια ΜΕΘ που διαθέτουν είναι πλέον γεμάτα.

Λάρισα


Χθες η Λάρισα σημείωσε δραματικό αριθμό νέων κρουσμάτων με πάνω από 500 νέες διαγνώσεις. Συνολικά μέσα σε μια εβδομάδα η Περιφέρεια κατέγραψε περί τα 2100 νέα κρούσματα σε σύνολο 29.800 κρουσμάτων πανελλαδικά. Επίσης το ίδιο διάστημα σημειώθηκαν περισσότεροι από 30 θάνατοι λόγο κορονοϊού σε σύνολο 343 στη χώρα, δηλαδή το περίπου 10%!

Στα δύο νοσοκομεία της περιφέρειας δε, είναι σταθερά γεμάτες οι ΜΕΘ Covid. Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας και στο Κουτλιμπάνειο ήταν κατειλημμένες οι 15 και 8 κλίνες ΜΕΘ Covid

Πάτρα

Στην Πάτρα έχει επίσης σημάνει συναγερμός και εκτός από την αύξηση των εισαγωγών μεταφέρονται εκεί ασθενείς από άλλες περιοχές της χώρας

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ