Επίσημο: Αυτά είναι τα δύο σενάρια για νέα μέτρα κατά του κορωνοϊού από Σεπτέμβριο

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, αναφέρθηκε στα δύο σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση για τη λήψη μέτρων -εφόσον χρειαστεί- κατά του κορωνοϊού από τον Σεπτέμβριο, ενώ μίλησε και για την ανάγκη εμβολιασμού τόσο στον γενικό πληθυσμό όσο και στις ευάλωτες ομάδες.

Μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» στο OPEN TV, είπε πως δεν αναμένεται από τους επιστήμονες να υπάρχει κάποια δυναμική πανδημία τους καλοκαιρινούς μήνες, ξεκαθαρίζοντας ότι αυτό δεν προκαλεί εφησυχασμό, ενώ άφησε ανοιχτό και το ενδεχόμενο να επανέλθουν κάποια μέτρα από Σεπτέμβριο εάν παρατηρηθεί νέο κύμα κρουσμάτων, που μπορεί να προκληθεί ακόμα και από τη μετάλλαξη Όμικρον.

Διευκρίνισε ότι τα μέτρα αυτά -εάν τελικά επιστρέψουν- θα αφορούν κυρίως στις ευάλωτες ομάδες: «Το αρχικό μας σχέδιο είναι ότι θα υπάρξει επαναφορά μέτρων εάν και εφόσον δείξει η πανδημία μία δυναμική», δήλωσε.

Τα δύο σενάρια


Στη συνεχεία, διευκρίνισε: «Υπάρχουν δύο σενάρια: Το πρώτο, που ελπίζουμε αυτό να υλοποιηθεί, είναι και η συγκεκριμένη πανδημία ακολουθεί τη χρονική διάρκεια των προηγούμενων πανδημιών άρα από το 2ο προς 3ο έτος έχει μία σαφή πτώση και μετατρέπεται σιγά-σιγά σε μια ενδημική κατάσταση. Αυτό θα μας κάνει να μην πάμε σε πολύ αυστηρά μέτρα και να πάμε στα απολύτως απαραίτητα. Αν, όμως, έχουμε μια κατάσταση έξαρσης ή μια μετάλλαξη, προφανώς όλα είναι στο τραπέζι».

Επανέλαβε ότι τα όποια μέτρα ληφθούν θα είναι στοχευμένα, θα αφορούν κυρίως τον ευάλωτο πληθυσμό, δηλαδή αυτούς που κατά βάση κινδυνεύουν από τη νόσηση. «Μπορεί να χρειαστεί να πάρουμε μέτρα για τις ευάλωτες ομάδες», είπε προσθέτοντας ότι «μπαίνουμε σε μια άλλη κανονικότητα, σε αυτή της συνύπαρξής μας με τον κορωνοϊό».

Εμβολιασμοί από Σεπτέμβριο


Σε ό,τι αφορά στα εμβόλια, τόνισε ότι κοινή επιθυμία όλων των υγειονομικών αρχών είναι τον Σεπτέμβριο να υπάρξει ένα εμβόλιο το οποίο θα είναι στη λογική του εμβολίου της γρίπης. Να μην υπάρχουν επαναληπτικές δόσεις, αλλά να είναι ετήσιο.

«Η κατεύθυνση είναι να πάμε εκεί και να αφορά συνολικά τον πληθυσμό (και τα παιδιά)», είπε. «Τον Σεπτέμβριο θα υπάρξει αναγκαιότητα εμβολιασμού, σίγουρα για τον γενικό πληθυσμό και για τις ευάλωτες ομάδες», κατέληξε ο κ. Πλεύρης.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η νέα παρέμβαση του Μανώλη Κοττάκη για το sms της Μαρέβας Μητσοτάκη στον Βαγγέλη Μαρινάκη

Του Μανώλη Κοττάκη Η «Εστία» κυκλοφορεί 148 χρόνια και είναι...

Τσιρίδες και ουρλιαχτά μέσα στη νύχτα από τα οικόσιτα του Μητσοτάκη για την Μαρέβα

Η Πυθία αποκαλύπτει Θλίψη και οίκτος για δημοσιογράφους και τρολς...

Δημοσκόπηση – σοκ για το SMS της Μαρέβας στον Μαρινάκη (pic)

Η αποκάλυψη της Εστίας της Κυριακής αλλά και το...

Η μεγάλη έκπληξη: Δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Όπως σας έγραψα...