Εκτόξευση στους απλήρωτους φόρους – Σχεδόν 2 εκατομμύρια πολίτες απειλούνται με κατασχέσεις

Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ αποκαλύπτουν ότι οι φόροι που έμειναν απλήρωτοι στο 7μηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2022 έφθασαν στα 4,459 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΟΡΕΝ, οι φορολογούμενοι με τα «κόκκινα» χρέη συνεχίζουν να αυξάνονται παρά τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης της ΑΑΔΕ με κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και πλειστηριασμούς ακινήτων που έφεραν στα κρατικά ταμεία έσοδα 2,8 δισ. ευρώ.

Οι νέες φορολογικές και μη ληξιπρόθεσμες οφειλές στην Εφορία ανήλθαν σε 4,846 δισ. ευρώ και το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος διαμορφώθηκε μέχρι το Ιούλιο σε 112,653 δισ. ευρώ από τα οποία τα 26,126 δισ. ευρώ χαρακτηρίζονται ανεπίδεκτα είσπραξης με αποτέλεσμα το καθαρό χρέος να διαμορφώνεται σε 87,134 δισ. ευρώ.

Απειλούνται με κατασχέσεις
Ανοιχτούς λογαριασμούς με την εφορία έχουν 4.230.900 φορολογούμενοι, εκ των οποίων 1.966.599 βρίσκονται αντιμέτωποι με κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων, ενώ για 1.378.297 οφειλέτες έχουν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα.

Σημειώνεται ότι το 53,4% των φορολογούμενων έχει χρέη στην εφορία που δεν ξεπερνούν τα 500 ευρώ και συνολικά χρωστούν 326 εκατ. ευρώ, ποσό που αποτελεί μόλις το 0,3% του συνολικού ληξιπρόθεσμου χρέους.

Αντίθετα, το 0,2% των οφειλετών ή 8.825 φορολογούμενοι χρωστούν 90 δισ. ευρώ ή το 80% των συνολικών ληξιπρόθεσμων οφειλών με την κατά κεφαλήν οφειλή να ξεπερνά το 1 εκατ. ευρώ.

8 στα 10 ευρώ φόρων πληρώνονται στην ώρα τους
Την ίδια ώρα πάντως, τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ένα ενδιαφέρον ποιοτικό χαρακτηριστικό: το ποσοστό της φορολογικής συμμόρφωσης αγγίζει το 84%, το οποίο σημαίνει πως σχεδόν 8 στα 10 ευρώ σε φόρους πληρώνονται στην ώρα τους.

Αξίζει να σημειωθεί πως το ποσοστό των εμπρόθεσμων πληρωμών τον Ιούνιο ήταν ακόμα υψηλότερα στο 85,5%.

Πολύ ψηλά στις πληρωμές φόρων είναι ο φόρος εισοδήματος στις επιχειρήσεις που πληρώνονται στην ώρα τους 9 στα 10 ευρώ και ο ΦΠΑ που ξεπερνά τα 8,5 στα 10 ευρώ.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τσιρίδες και ουρλιαχτά μέσα στη νύχτα από τα οικόσιτα του Μητσοτάκη για την Μαρέβα

Η Πυθία αποκαλύπτει Θλίψη και οίκτος για δημοσιογράφους και τρολς...

Η νέα παρέμβαση του Μανώλη Κοττάκη για το sms της Μαρέβας Μητσοτάκη στον Βαγγέλη Μαρινάκη

Του Μανώλη Κοττάκη Η «Εστία» κυκλοφορεί 148 χρόνια και είναι...

Δημοσκόπηση – σοκ για το SMS της Μαρέβας στον Μαρινάκη (pic)

Η αποκάλυψη της Εστίας της Κυριακής αλλά και το...

Η μεγάλη έκπληξη: Δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Όπως σας έγραψα...