Δείκτης Δημοκρατίας του Economist: Η Ελλάδα ανεβαίνει 9 θέσεις μέσα στο 2022 – Τα 6 σημεία της έκθεσης

Δημοσιεύτηκε η τελευταία έκθεση του Economist Intelligence Unit για την ποιότητα της Δημοκρατίας ανά τον κόσμο. Η Ελλάδα ανέβηκε 9 θέσεις στην κλίματα (25η θέση) στον λεγόμενο «δείκτη δημοκρατίας» για το 2022, καταγράφοντας σαφή βελτίωση και μια από τις καλύτερες επιδόσεις του δείκτη του Economist. Πιο συγκεκριμένα, η συνολική βαθμολογία της χώρας ανήλθε στο 7,97 το 2022, από το 7,56 το 2021. Έτσι, για το 2022 η Ελλάδα κατατάσσεται στην 25η θέση, από την 34η θέση το 2021.

Σύμφωνα με την έκθεση, η βελτίωση του δείκτη απεικονίζεται στις περισσότερες κατηγορίες του δείκτη. Ενδεικτικά:

  • Στην κατηγορία της εκλογικής διαδικασίας και του πλουραλισμού, ο δείκτης βελτιώθηκε αισθητά, με τις αρχές να προωθούν την συμμετοχή στα κοινά και να διευκολύνουν το δικαίωμα ψήφου της Διασποράς.
  • Η «λειτουργία της κυβέρνησης» βελτιώνεται σημαντικά με την λήξη του καθεστώτος ενισχυμένης εποπτείας στο οποίο η χώρα υπαγόταν από το 2015.
  • Εξαιρετική ήταν η διαχείριση της πανδημίας του Covid-19, κάτι που συνέβαλε στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών στα πολιτικά κόμματα και την κυβέρνηση, η οποία είχε καταρρεύσει στα χρόνια της κρίσης.
  • Ο τουρισμός, βασικός πυλώνας της οικονομίας, ανέκαμψε σημαντικά, παρά το γεγονός που θα μπορούσε να είχε πληγεί ανεπανόρθωτα με κακό χειρισμό της πανδημίας.
  • Η κυβέρνηση χειρίστηκε τις οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία το 2022, αποτρέποντας ένα είδος κοινωνικής και πολιτικής πόλωσης που χαρακτήρισε τη δεκαετία του 2010.
  • Η Ελλάδα οργάνωσε μια αποτελεσματική εκστρατεία εμβολιασμού και κινήθηκε ταχύτερα από τις περισσότερες χώρες άροντας εγκαίρως τους περιορισμούς που σχετίζονται με την πανδημία, με αποτέλεσμα τη βελτίωση της βαθμολογίας σε αρκετούς δείκτες το 2022.

Αξίζει να αναφερθεί πως η Ελλάδα υποβαθμίστηκε στον δείκτη το 2010, όταν «η ελληνική κρίση δημόσιου χρέους οδήγησε σε πολιτική και οικονομική κατάρρευση», σύμφωνα με την έκθεση του Economist.

economist-ellada

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Newsroom

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οι μυστικές δημοσκοπήσεις που γνωρίζει ο Στέφανος Κασσελάκης

Του Νίκου Τσαγκρή Εν αρχή ην ο λόγος και Θεός...

Η στιγμή που η Ράνια Τζίμα «κατάπιε τη γλώσσα της» με τον Στέφανο Κασσελάκη (vid)

Δείτε τι συνέβη στον τηλεοπτικό αέρα του Mega Channel...

Βελόπουλος: Αυτοί είναι οι παιδοβιαστές που κυκλοφορούν ελεύθεροι

Άγνοια δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης για την εισαγγελική πρόταση...

Τεκτονικός πολιτικός σεισμός: Τρεις μυστικές δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλες ανατροπές στις ευρωεκλογές

Η Πυθία αποκαλύπτει Τεκτονικό πολιτικό σεισμό και ραγδαίες εξελίξεις θα...