«Βόμβα» Παπαευαγγέλου: Η μετάλλαξη Όμικρον θα επικρατήσει στην Ευρώπη στους επόμενους μήνες

Απίθανη θεωρεί η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου την απαισιόδοξη εκδοχή η νέα μετάλλαξη Όμικρον να αποδειχθεί τόσο σοβαρή, ώστε να μην μπορεί να αντιμετωπιστεί με τα υπάρχοντα εμβόλια.

Αν συμβεί αυτό «γυρνάμε πίσω στο Μάρτιο του 2020 έχοντας όμως στα χέρια μας τη τεχνογνωσία των εμβολίων που, σύμφωνα με τη φαρμακοβιομηχανία, μπορούν να κυκλοφορήσουν μέσα σε 90-100 μέρες. Στη περίπτωση αυτή όμως, ανάλογα με τη διασπορά του ιού στη κοινότητα και τις αντοχές των συστημάτων υγείας θα χρειαστεί να αποφασιστούν επιπλέον μέτρα», επισημαίνει σε συνέντευξη της στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Εκτιμά ότι τα υπάρχοντα εμβόλια -όσον αφορά την μετάλλαξη Όμικρον- «θα συνεχίζουν να προσφέρουν σημαντική προστασία έναντι σοβαρής νόσου και θανάτου», αλλά αυτό θα μπορεί να λεχθεί με σιγουριά -όπως τονίζει – σε λίγες εβδομάδες από σήμερα.

Αισιοδοξία ότι η Όμικρον προκαλεί ηπιότερη νόσο από την Δέλτα

Τα πρώτα δεδομένα από τη Νότια Αφρική αναφέρουν ότι η παραλλαγή Όμικρον συνδέεται με ηπιότερη νόσο σε σύγκριση με τη Δέλτα επισημαίνει η καθηγήτρια παιδιατρικής και συνεχίζει: «Χρειαζόμαστε όμως περισσότερα κλινικά δεδομένα πριν βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα. Η αισιοδοξία μας επίσης πηγάζει από τις γνώσεις εξελικτικής ιολογίας σύμφωνα με τις οποίες, επειδή ο ιός θέλει να συνεχίσει να διασπείρεται, προτιμά να αφήνει τους «ασθενείς» να επιβιώνουν ώστε να μολύνουν περισσότερους ανθρώπους».

Από την προηγούμενη εμπειρία μας με την μετάλλαξη Δέλτα και σύμφωνα με τις προβλέψεις του ECDC, προβλέπεται ότι η μετάλλαξη Όμικρον θα επικρατήσει στην Ευρώπη μέσα στους επόμενους δύο-τρεις μήνες , εξηγεί η καθηγήτρια παιδιατρικής Βάνα Παπαευαγγέλου και προσθέτει πως «ο μόνος τρόπος για να μειώσουμε τις πιθανότητες να αναδυθούν νέες σημαντικές μεταλλάξεις είναι ο καθολικός εμβολιασμός».

Πότε θα γνωρίζουμε αν η Όμικρον προκαλεί πιο συχνά επαναλοίμωξη σε όσους έχουν ήδη νοσήσει

Ωστόσο, όπως λέει, η παρατήρηση ότι η πιθανότητα επαναλοίμωξης με τη παραλλαγή «Όμικρον» ασθενών που είχαν νοσήσει από παλιότερο στέλεχος του ιού (αρχικό της Wuhan, Βήτα ή Δέλτα) είναι τριπλάσιες «προκαλεί μεγάλη ανησυχία καθώς συνεπάγεται έκρηξη νέων κρουσμάτων λόγω μείωσης του τείχους ανοσίας. Αυτό βέβαια αποτελεί μια αρχική εκτίμηση που μένει να επαληθευτεί.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Newsroom

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οι μυστικές δημοσκοπήσεις που γνωρίζει ο Στέφανος Κασσελάκης

Του Νίκου Τσαγκρή Εν αρχή ην ο λόγος και Θεός...

Η στιγμή που η Ράνια Τζίμα «κατάπιε τη γλώσσα της» με τον Στέφανο Κασσελάκη (vid)

Δείτε τι συνέβη στον τηλεοπτικό αέρα του Mega Channel...

Βελόπουλος: Αυτοί είναι οι παιδοβιαστές που κυκλοφορούν ελεύθεροι

Άγνοια δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης για την εισαγγελική πρόταση...

Τεκτονικός πολιτικός σεισμός: Τρεις μυστικές δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλες ανατροπές στις ευρωεκλογές

Η Πυθία αποκαλύπτει Τεκτονικό πολιτικό σεισμό και ραγδαίες εξελίξεις θα...