Βαρύς χειμώνας και τα Χριστούγεννα ξανά σε κίνδυνο – Ποιοί ζητούν νέα μέτρα

Πολύ δύσκολοι αναμένεται να είναι οι επόμενοι δύο μήνες με τον κορονοϊό και την εφμάνιση της γρίπης.

Πολλές χώρες παίρνουν νέα μέτρα, ενώ σήμερα ή αύριο αναμένεται η νεα ΚΥΑ με τα μέτρα στην Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση η κατάσταση μέχρι τα Χριστούγεννα θα είναι δύσκολη. Η μετακίνηση εκτός νομού πάλι στο επίκεντρο.

Με νέα μέτρα κάποιας μορφής lockdown, ή ακόμη και με lockdown, αντιμετωπίζουν πλέον πολλές χώρες την κατάσταση με τον κορονοίό, ενώ όλα δείχνουν ότι στην Ελλάδα η κατάσταση θα είναι εξαιρετικά δύσκολη μέχρι τα Χριστούγεννα, με απρόβλεπτές εξελίξεις.

Μέχρι τα Χριστούγεννα αναμένεται να κορυφωθεί το τέταρτο κύμα της πανδημίας, αλλά η κυβέρνηση δείχνει με κάθε τρόπο ότι δεν θα πάρει μέτρα τύπου lockdown. Το αντίθετο μάλιστα. Όλα τα μέτρα έχουν επί της ουσίας καταργηθεί. Έχουν μείνει τα rapid για τους ανεμβολίαστους και τα self test για τους μαθητές. Βέβαια ανάλογα με τις εξελίξεις κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει καμία πιθανότητα.

Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, έχει ήδη προειδοποιήσει πως, αν δεν ληφθούν πρόσθετα μέτρα προστασίας, θα φθάσουμε μέχρι τα 5.000 κρούσματα ημερησίως, μετά τις 15 Νοεμβρίου.

Ο αριθμός τω διαγνωστικών τεστ στον πληθυσμό είναι καθοριστικός παράγοντας στην πορεία της πανδημίας, σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη. «Θα πρέπει να δώσουμε προσοχή στην αναγκαία αύξηση του αριθμού των self tests, τα οποία έχουν μειωθεί σε περίπου 200.000-300.000, από 400.000 ημερησίως που ήταν μέχρι πριν από δύο εβδομάδες», τόνισε ο καθηγητής, μιλώντας στη «Real News».

Όπως εξήγησε, με βάση το υπάρχον επίπεδο ανοσίας (φυσικό και επίκτητο, μέσω εμβολιασμού), έχει υπολογιστεί ότι η αύξηση των self tests στα 600.000 θα συντελέσει σε μία πιο διαχειρίσιμη επιδημιολογική εικόνα της πανδημίας τον χειμώνα.

«Στην περίπτωση που γίνει πραγματικότητα αυτή η αύξηση του αριθμού των self tests, ο αριθμός των κρουσμάτων θα φθάσει τα 3.550 κρούσματα στις 31 Οκτωβρίου και θα σταθεροποιηθεί σε αυτό το επίπεδο για αρκετό καιρό, αφού στα μέσα Νοεμβρίου ο αριθμός των κρουσμάτων θα έχει αυξηθεί ελάχιστα (3.600)», ανέφερε ο κ. Σαρηγιάννης, επιμένοντας πως τα οφέλη από την αύξηση του αριθμού των self tests «θα γίνονται μεγαλύτερα, καθώς θα οδεύουμε στη χειμερινή περίοδο».

Μετακίνηση εκτός νομού

Ο κ. Σαρηγιάννης προειδοποίησε για την ανάγκη ελέγχου στις διαπεριφερειακές μετακινήσεις, καθώς «με δεδομένη την πτώση της θερμοκρασίας των επόμενων ημερών», όπως είπε, «και την περαιτέρω επιτάχυνση της ανόδου των κρουσμάτων, καλό θα ήταν να υπάρξει έλεγχος, είτε του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή δηλωμένου rapid test ή πιστοποιητικού νόσησης τους τελευταίους έξι μήνες, στα διόδια και στις εξόδους των πόλεων, έτσι ώστε να μειώνονται όσο το δυνατόν περισσότερο οι πιθανότητες μετάδοσης του ιού μεταξύ των γειτονικών περιοχών».

Απαισιόδοξος με βάση τα υπάρχοντα υγειονομικά δεδομένα παρουσιάστηκε ο Γιώργος Παυλάκης, γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, ο κ. Παυλάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ προ ημερών, δήλωσε πως δεν πρέπει να τίθεται θέμα διεξαγωγής παρελάσεων ή εορταστικών εκδηλώσεων – όπως είναι γνωστό, θα γίνουν κανονικά, αλλά οι θεατές θα πρέπει να φορούν μάσκα.

Ο κ. Παυλάκης, μάλιστα, τόνισε ότι αυτό που προέχει είναι να «σωθούν» τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά.

Όπως ανέφερε ο γιατρός, κρίνεται επίφοβη η επανάληψη του περσινού χειμώνα στη Βόρεια Ελλάδα και ο κίνδυνος να σημειωθεί, όπως είπε, ένα νέο «τσουνάμι» κρουσμάτων, διότι «η μισή κοινωνία δεν είναι εμβολιασμένη».

Ποιες χώρες παίρνουν νέα μέτρα
Το μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων ανοίγει την κουβέντα για νέα μέτρα και lockdown σε χώρες όπως στη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, τη Λετονία, την Τσεχία.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Ρουμανίας και το Βουκουρέστι αναμένεται να ανακοινώσει μέτρα περιορισμού.

Η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη που συνοδεύτηκε από υψηλή διασπορά του ιού, οδήγησε τη Λετονία σε έκτακτα μέτρα, συγκεκριμένα σε lockdown ενός μήνα.

Ακόμη και σε χώρες όπως η Γερμανία έχουν τεθεί επί τάπητος προτάσεις για επέκταση των περιορισμών για τους ανεμβολίαστους, ενώ στο κρατίδιο της Έσσης οι ανεμβολίαστοι δεν μπορούν να ψωνίζουν από σούπερ μάρκετ.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Newsroom

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οι μυστικές δημοσκοπήσεις που γνωρίζει ο Στέφανος Κασσελάκης

Του Νίκου Τσαγκρή Εν αρχή ην ο λόγος και Θεός...

Η στιγμή που η Ράνια Τζίμα «κατάπιε τη γλώσσα της» με τον Στέφανο Κασσελάκη (vid)

Δείτε τι συνέβη στον τηλεοπτικό αέρα του Mega Channel...

Βελόπουλος: Αυτοί είναι οι παιδοβιαστές που κυκλοφορούν ελεύθεροι

Άγνοια δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης για την εισαγγελική πρόταση...

Τεκτονικός πολιτικός σεισμός: Τρεις μυστικές δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλες ανατροπές στις ευρωεκλογές

Η Πυθία αποκαλύπτει Τεκτονικό πολιτικό σεισμό και ραγδαίες εξελίξεις θα...