Αύξηση νοσηλειών κατά 25% ημερησίως- Μικρή άνοδος και στις διασωληνώσεις

Eπιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού, αλλά και αύξηση του αριθμού των νοσηλειών παρατηρείται την τελευταία εβδομάδα στη χώρα.

«Τις τελευταίες 7-8 ημέρες έχουμε μια στασιμότητα και όχι την εκθετική αύξηση των προηγούμενων ημερών. Στο πλαίσιο αυτό, παραμένουν τα δύο σενάρια που έχουμε προβλέψει: Το καλό σενάριο είναι να φτάσουμε τα 3.000-3.500 κρούσματα σαν μέσος κυλιόμενος όρος, αν συνεχιστούν οι εμβολιασμοί και τηρηθούν τα μέτρα. Το δυσμενέστερο σενάριο με άδηλη την κορύφωσή του μπορεί δείχνει 5.000-5.500 κρούσματα έως τον Σεπτέμβριο» δήλωσε στον «ΣΚΑΪ» ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.

Ωστόσο, ανησυχία προκαλεί η αύξηση των νέων εισαγωγών, οι οποίες διαμορφώνονται γύρω στις 150-160 καθημερινά και δεν αποκλείεται, σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, στα τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου να φτάσουν και τις 300.

Στο ίδιο μήκος κύματος, μιλώντας επίσης στον «ΣΚΑΪ», ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, τόνισε ότι οι νοσηλείες αυξάνονται κατά 25%-26% την ημέρα, με παράλληλη άνοδο και των διασωληνώσεων.

«Το κύμα αυτό σχετίζεται και με τη μετάλλαξη Δέλτα, γιατί είναι πιο μεταδοτικός ο ιός, αλλά με την άρση των μέτρων και τη μη τήρηση των μέτρων που ισχύουν. Είναι ένα σήμα η αύξηση των νοσηλειών, καθώς έχουμε έναν μέσο όρο αύξησης 25%-26% από μέρα σε ημέρα και μικρή αύξηση των διασωληνώσεων, αλλά σε επίπεδα διαχειρίσιμα. Το κύμα θα είναι μεγάλο σε σχέση με την επιδημιολογική καμπύλη, αλλά όχι τόσο ισχυρό σε σχέση με νοσηλείες και διασωληνώσεις» επισήμανε.

Για τους διασωληνωμένους, ο κ. Τζανάκης εξήγησε ότι σταμάτησαν να μειώνονται, πέρασαν σε μια φάση σταθεροποίησης και από τους 125 έφτασαν χθες στους 130.

«Από την αύξηση των κρουσμάτων, κάνουμε 2-3 εβδομάδες να δούμε τους διασωληνωμένους. Οι νεαροί γύρισαν από τις διακοπές τους και άρχισαν να κολλάνε γονείς και παππούδες. Έτσι, οι περισσότεροι από αυτούς, στην πλειοψηφία τους ανεμβολίαστοι, μπήκαν στο νοσοκομείο και κάποιοι διασωληνώθηκαν» υπογράμμισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας.

Οι δύο καθηγητές αναφέρθηκαν και στην προστασία που παρέχουν τα εμβόλια, σημειώνοντας ότι οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν από σοβαρή νόσηση.

«Όλους θα μας συναντήσει φέτος ο ιός. Και ανεμβολίαστους, και εμβολιασμένους. Ο εμβολιασμένος, όμως, κινδυνεύει πολύ λιγότερο. Μπορεί να έρθει σε επαφή με κρούσμα και να μη μολυνθεί καν. Σε περίπτωση που μολυνθεί, στη χειρότερη των περιπτώσεων θα εμφανίσει ήπια συμπτώματα ή θα είναι ασυμπτωματικός. Ένα ποσοστό μόνο 2%-5% μπορεί να κινδυνέψει, που παίρνουν φάρμακα ή είναι υπερήλικες» είπε ο κ. Τζανάκης.

Αντίθετα, σε ό,τι αφορά στους ανεμβολίαστους, οι νέοι έχουν μεγάλη πιθανότητα να το περάσουν ελαφριά. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, όσοι είναι πάνω από 40-50 ετών, σε ένα ποσοστό 10%, ίσως χρειαστεί να νοσηλευτούν και να διασωληνωθούν. «Ο εμβολιασμός δε μας θωρακίζει στο 100% από τη μόλυνση, αλλά μας θωρακίζει στο 95% από την κακή εξέλιξη της νόσου, γεγονός που σημαίνει ότι δε θα χρειαστεί να νοσηλευτούμε, δε θα διασωληνωθούμε, δε θα πεθάνουμε» υπογράμμισε.

Από την πλευρά του, ο κ. Γώγος ανέφερε πως σε σύνολο 5.000 ανθρώπων που νοσηλεύτηκαν στην εντατική διασωληνωμένοι από τον Φεβρουάριο μέχρι τώρα, εμβολιασμένοι ήταν μόνο το 1%.

«Υπάρχει ένα μοντέλο στις ΗΠΑ που λέει ότι το προσεχές διάστημα οι θάνατοι σε 7ήμερο μέσο όρο αν ο πληθυσμός είναι ανεμβολίαστος θα περάσουν τις 3.000, ενώ αν είναι εμβολιασμένος θα είναι κάτω από 200» κατέληξε ο ίδιος.

Δ. Σαρηγιάννης: Αν επιταχυνθεί ο εμβολιασμός θα έχουμε μείωση τον Αύγουστο

Στο «Mega» μίλησε ο αναπληρωτής καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, σημειώνοντας πως «βλέπουμε μια διασπορά που διαχέεται σε όλη τη χώρα, κυρίως λόγω των μετακινήσεων. Την τελευταία εβδομάδα έχουμε μια σχετικά ήπια αυξητική πορεία, υπάρχει μια επιβράδυνση στην αύξηση. Η επιβράδυνση οφείλεται στο ότι ανιχνεύσαμε νωρίς την αυξητική πορεία, κοινοποιήθηκε νωρίς, ο κόσμος συνειδητοποίησε ότι πρέπει να προσέξει, έγιναν πολλά tests και πάρθηκαν και κάποια μέτρα» είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, «η πορεία των κρουσμάτων στην Αττική είναι ελαφρώς πτωτική. Στη Θεσσαλονίκη είμαστε ακόμα σε αυξητική πορεία, ενώ αύξηση έχουμε και στην Κρήτη σε όλες τις περιοχές, την Κέρκυρα, τη Ρόδο και σε έναν βαθμό και την Πάρο. Στη Μύκονο είμαστε στην αρχή της πτώσης, ενώ σημαντική είναι η πτώση και στη Σαντορίνη» επισήμανε.

«Το πρόβλημα είναι ότι όταν πηγαίνουμε κάπου που δεν υπάρχει μεγάλη πίεση από την πανδημία, δεν τηρούμε τα μέτρα. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι κρατώντας έναν αυτοέλεγχο και μια σύνεση, μπορούμε να αποφύγουμε την αύξηση. Επίσης ο μεγάλος αριθμός των tests βοηθάει να αποφύγουμε τα χειρότερα» δήλωσε.

Σε πρόβλεψή του για τον Αύγουστο, ο κ. Σαρηγιάννης εξήγησε ότι «όπως πηγαίνουμε τώρα, θα φτάσουμε το μάξιμουμ στα 3.500 κρούσματα, γύρω στις 10-15 Αυγούστου. Το τι θα γίνει στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, θα εξαρτηθεί από την πορεία των εμβολιασμών. Αν προχωρήσουμε πιο γρήγορα στους εμβολιασμούς, οι πιθανότητες είναι ότι θα οδηγηθούμε σε πτώση» τόνισε.

«Αυτή τη στιγμή κυριαρχεί η Δέλτα, σε πάνω από 50% των δειγμάτων, το ίδιο ισχύει και για τους υπολογισμούς μας. Είναι 70% πιο μεταδοτική από τη βρετανική» συμπλήρωσε.

Για το τι μπορεί να ανακόψει την πορεία της πανδημίας, ο κ. Σαρηγιάννης εκτίμησε πως «αυτό που μπορούμε να κάνουμε σε τουριστικούς προορισμούς είναι η αύξηση των τεστ, ώστε να σταματήσει η αλυσίδα της διασποράς. Υπάρχει και μια ιδέα από μια επιστημονική ομάδα που προτείνουν τη δημιουργία των “τουριστικών φουσκών”, μικρών ομάδων τουριστών που είναι μαζί και στο ξενοδοχείο και στο εστιατόριο και στο μπαρ, ώστε να μειωθεί η διασπορά ανάμεσα στους τουρίστες. Αυτή θα ήταν μια έξυπνη κίνηση, θα μπορούσε να βοηθήσει πάρα πολύ στις τουριστικές περιοχές. Ο ΕΟΔΥ θα έπρεπε να κάνει στοχευμένα τεστ, όχι στις περιοχές που παρατηρείται ήδη αύξηση, αλλά σε εκείνες που παρατηρούνται αυξητικές τάσεις» είπε ο αναπληρωτής καθηγητής.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τεκτονικός πολιτικός σεισμός: Τρεις μυστικές δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλες ανατροπές στις ευρωεκλογές

Η Πυθία αποκαλύπτει Τεκτονικό πολιτικό σεισμό και ραγδαίες εξελίξεις θα...

Η Ράνια Τζίμα διάβασε Periodista.gr, τα τηλέφωνα έσπασαν και ο Κασσελάκης θα πάει στο Mega Channel του Μαρινάκη

Η Πυθία σχολιάζει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι....

Οι μυστικές δημοσκοπήσεις που γνωρίζει ο Στέφανος Κασσελάκης

Του Νίκου Τσαγκρή Εν αρχή ην ο λόγος και Θεός...

Βελόπουλος: Αυτοί είναι οι παιδοβιαστές που κυκλοφορούν ελεύθεροι

Άγνοια δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης για την εισαγγελική πρόταση...