Αποκαλύψεις και σοβαρά ερωτήματα στην ομιχλώδη υπόθεση Βαλυράκη

Του Κωνσταντίνου Λάππα

Λίγα 24ωρα μετά την on-camera μαρτυρία ατόμου που δηλώνει αυτόπτης μάρτυρας δολοφονικής επίθεσης εναντίον του Σήφη Βαλυράκη από επιβαίνοντες σε αλιευτικό σκάφος και με το Κίνημα Αλλαγής να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ο Σήφης Βαλυράκης να δολοφονήθηκε από μέλη της Χρυσής Αυγής, ο Γιώργος Σπύρου, εκ των δικηγόρων της οικογένειας του πρώην υπουργού, λέει στο tvxs.gr ότι η ανακριτική έρευνα θα έπρεπε να έχει ασχοληθεί με την αποκάλυψη της ταυτότητας του άλλου αυτού σκάφους από τη επόμενη κιόλας ημέρα του συμβάντος.

«Μαρτυρική απόδειξη για την εμπλοκή άλλου αλιευτικού σκάφους υπάρχει από τις 25 Ιανουαρίου του 2021, δηλαδή από την πρωία της δεύτερης ημέρας του συμβάντος. Ως εκ τούτου, η ανακριτική έρευνα θα έπρεπε από την αρχή να έχει στραφεί με πολύ μεγάλη ένταση και επιμονή στην αποκάλυψη της ταυτότητας του χειριστή αυτού του αλιευτικού σκάφους ο οποίος δημιούργησε επεισόδιο στο συγκεκριμένο χώρο και χρόνο», λέει στο tvxs.gr ο κ. Σπύρου.

Ο δικηγόρος αναφέρεται στη μαρτυρία του πρώτου ατόμου που είχε προσέλθει στο Λιμεναρχείο Ερέτριας, το πρωί της επομένης του θανάτου του Σήφη Βαλυράκη. Το άτομο αυτό φέρεται να έχει πει στους λιμενικούς ότι από μεγάλη απόσταση είχε δει ένα αλιευτικό σκάφος να προσεγγίζει ένα άλλο μικρό σκάφος – σε σημείο και ώρα που μπορούν να συμπίπτουν με αυτά του συμβάντος – με το μικρό αυτό σκάφος να είναι πιθανό να ήταν αυτό του Σήφη Βαλυράκη. Ο συγκεκριμένος μάρτυρας φέρεται να έχει εξηγήσει στις ανακριτικές αρχές πως η απόσταση που τον χώριζε από το συμβάν δεν του επέτρεψε να διακρίνει πρόσωπα αλλά ούτε και να εκτιμήσει σε πρώτο χρόνο τη σοβαρότητα του περιστατικού, προκειμένου να δώσει επιπλέον προσοχή κα να συγκρατήσει περισσότερες λεπτομέρειες. Φέρεται να έχει πει ότι δεν είδε πτώση ατόμου στο νερό αλλά απομάκρυνση των δύο σκαφών προς διαφορετικές κατευθύνσεις μετά από μια λογομαχία. Η εύρεση της σορού το βράδυ της ίδιας ημέρας φαίνεται να τον κινητοποίησε προκειμένου να προσέλθει στο Λιμεναρχείο Ερέτριας και να δώσει τη μαρτυρία του.

Υπενθυμίζεται ότι για δύο και πλέον μήνες μετά την 24η Ιανουαρίου, ημέρα που βρέθηκε νεκρός ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, το βασικό σενάριο πάνω στο οποίο εμφανιζόταν να διεξάγεται η έρευνα ήταν αυτό του αυτοτραυματισμού από την προπέλα του δικού του σκάφους, κατά την προσπάθεια του θανόντος να ανέβει εκ νέου σε αυτό μετά από πτώση του στο νερό.

Μόνο μετά την εξέταση της σορού από την ιατροδικαστή κα. Χαρά Σπηλιοπούλου στις 30 Μαρτίου, το σενάριο της εγκληματικής ενέργειας άρχισε να κερδίζει έδαφος. Υπενθυμίζεται ότι στο πόρισμά της η κα. Σπηλιοπούλου ανέφερε: «Αν δεχθούμε ότι οι δυο από τις κακώσεις του προσώπου έχουν προκληθεί από προπέλα σκάφους, τότε απομένει να βρεθούν τα λοιπά όργανα με τα οποία έχουν προκληθεί οι λοιπές κακώσεις».

Το σενάριο της εγκληματικής ενέργειας τροφοδοτήθηκε ακόμη περισσότερο μετά τη μαρτυρία του ψαρά στον Alpha την περασμένη Παρασκευή, στην οποία το άτομο αυτό ισχυρίστηκε ότι είδε τον έναν από τους δύο επιβαίνοντες στο αλιευτικό να χτυπά τον Σήφη Βαλυράκη με κοντάρι που ενδεχομένως στην άκρη του να είχε κάτι σαν γάντζο, καθώς και πως αναγνώρισε τους δύο επιβαίνοντες ως ψαράδες που ασκούσαν κάποιου είδους άτυπη εξουσία σε συγκεκριμένους ψαρότοπους της περιοχής της Ερέτριας.

Ο μάρτυρας αυτός έδωσε το μεσημέρι της Τρίτης 20/4 κατάθεση στην ΓΑΔΑ ενώ αρχικά φέρεται να μην επιθυμεί να πράξει το ίδιο στην προανακριτική αρχή της Χαλκίδας. Η λογική λέει ότι, μεταξύ άλλων, θα κληθεί να απαντήσει γιατί δεν απευθύνθηκε στις Αρχές όλο αυτό το διάστημα, και γιατί ενώ είδε μπροστά στα μάτια του μια δολοφονική επίθεση δεν προσέτρεξε εκείνη την ώρα προς βοήθεια του Σήφη Βαλυράκη.

«Όσον αφορά στον δεύτερο αυτόπτη ο οποίος εμφανίστηκε σε τηλεοπτική εκπομπή, παρακολουθώ με ενδιαφέρον τις δηλώσεις που έκανε, όπως και τη συζήτηση που έχει γίνει γύρω από το πρόσωπο αυτό και όσα είπε και περιμένω τις εξελίξεις και την έκβαση σχετικά με αυτό το συμβάν», είπε στο tvxs.gr ο ένας εκ των δικηγόρων του κου. Βαλυράκη, Γιώργος Σπύρου.

Η χήρα του πρώην υπουργού Μίνα Παπαθεοδώρου – Βαλυράκη από τις πρώτες ώρες του συμβάντος υποστηρίζει πως πρόκειται για δολοφονία. Η ερώτηση βουλευτών του Κινήματος Αλλαγής προς τους υπουργούς Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης σχετικά με την πιθανότητα οι δράστες της δολοφονικής επίθεσης να είναι μέλη της Χρυσής Αυγής, δίνει πολιτική διάσταση στο θέμα και δημιουργεί το ερώτημα: Αν όντως υπήρχε αλιευτικό σκάφος οι επιβαίνοντες του οποίου χτύπησαν τον Σήφη Βαλυράκη προκαλώντας το θάνατό του, θα είχαν πράξει το ίδιο απέναντι σε οποιονδήποτε έβλεπαν να ψαρεύει στα «νερά τους» ή το γεγονός ότι ο Σήφης Βαλυράκης ψάρευε στο σημείο ήταν μια πρώτης τάξης αφορμή για να του επιτεθούν;

ΠΗΓΗtvxs.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τεκτονικός πολιτικός σεισμός: Τρεις μυστικές δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλες ανατροπές στις ευρωεκλογές

Η Πυθία αποκαλύπτει Τεκτονικό πολιτικό σεισμό και ραγδαίες εξελίξεις θα...

Η Ράνια Τζίμα διάβασε Periodista.gr, τα τηλέφωνα έσπασαν και ο Κασσελάκης θα πάει στο Mega Channel του Μαρινάκη

Η Πυθία σχολιάζει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι....

Οι μυστικές δημοσκοπήσεις που γνωρίζει ο Στέφανος Κασσελάκης

Του Νίκου Τσαγκρή Εν αρχή ην ο λόγος και Θεός...

Βελόπουλος: Αυτοί είναι οι παιδοβιαστές που κυκλοφορούν ελεύθεροι

Άγνοια δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης για την εισαγγελική πρόταση...