Αντίστροφη μέτρηση για τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η έναρξη της διαδικασίας για τον προσδιορισμό της νέας αύξησης του κατώτατου μισθού, η οποία θα ισχύσει νωρίτερα σε σχέση με πέρυσι, συγκεκριμένα, από την 1η Απριλίου 2023, σε συνέχεια των εξαγγελιών του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, η διαδικασία πρόκειται να ενεργοποιηθεί τις προσεχείς ημέρες, αμέσως μετά την ψήφιση της τροπολογίας που ορίζει το χρονοδιάγραμμα της διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους και τους επιστημονικούς φορείς για τον κατώτατο μισθό και θα ολοκληρωθεί το αργότερο έως τις 10 Μαρτίου 2023 με την εισήγηση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, προς το Υπουργικό Συμβούλιο για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού των υπαλλήλων και του κατώτατου ημερομισθίου των εργατοτεχνιτών.

Ενόψει της έναρξης των διαβουλεύσεων, ο κ. Χατζηδάκης δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι εκκινεί άμεσα η προβλεπόμενη από τον νόμο διαδικασία, ώστε ο νέος κατώτατος μισθός να τεθεί σε ισχύ από την 1η Απριλίου, σύμφωνα με τη δέσμευση του πρωθυπουργού.

Ο «οδικός χάρτης»
Με βάση όσα ορίζει η νομοθεσία, τα βήματα για την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού είναι τα εξής:

Έως τις 20 Ιανουαρίου 2023, θα αποσταλεί έγγραφη πρόσκληση από την Επιτροπή Συντονισμού της διαβούλευσης προς εξειδικευμένους επιστημονικούς και ερευνητικούς φορείς για τη σύνταξη έκθεσης για την αξιολόγηση του ισχύοντος νομοθετημένου κατώτατου μισθού, ενώ η σύνταξη και η υποβολή της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί το αργότερο έως τις 3 Φεβρουαρίου 2023.

Το επόμενο στάδιο είναι η διαβίβαση του υπομνήματος και της τεκμηρίωσης κάθε διαβουλευόμενου από την Επιτροπή Συντονισμού προς τους λοιπούς εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, με πρόσκληση για προφορική διαβούλευση, που θα λάβει χώρα το αργότερο έως τις 10 Φεβρουαρίου 2023.

Στη συνέχεια, η διαβίβαση όλων των υπομνημάτων και της τεκμηρίωσης των διαβουλευόμενων, καθώς και της έκθεσης των φορέων, στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) για τη σύνταξη σχεδίου πορίσματος διαβούλευσης θα πραγματοποιηθεί το αργότερο έως τις 20 Φεβρουαρίου 2023 και το σχέδιο του πορίσματος διαβούλευσης θα ολοκληρωθεί το αργότερο έως τις 28 Φεβρουαρίου 2023.

Τέλος, το αργότερο έως τις 10 Μαρτίου 2023 θα υποβληθεί η εισήγηση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προς το Υπουργικό Συμβούλιο για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού των υπαλλήλων και του κατώτατου ημερομισθίου των εργατοτεχνιτών.

Οι παράγοντες που θα κρίνουν το ύψος του νέου κατώτατου μισθού
Στόχος, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, είναι να βρεθεί μία ισορροπημένη λύση η οποία θα οδηγήσει σε σημαντική και δίκαιη αύξηση του κατώτατου μισθού, σταθμίζοντας τρεις παράγοντες: τις εισηγήσεις των κοινωνικών εταίρων και των επιστημονικών φορέων, που θα κατατεθούν στο πλαίσιο της σχετικής διαβούλευσης, η οποία προβλέπεται από τη νομοθεσία, τις αντοχές της οικονομίας, αλλά και τις ανάγκες των εργαζομένων. Δηλαδή, στόχος είναι να επιτευχθεί η χρυσή τομή ανάμεσα σε διαφορετικές ανάγκες, από τη μία πλευρά είναι η ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζομένων και από την άλλη πλευρά η διαφύλαξη της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Σημειώνεται ότι, το 2022, νομοθετήθηκε διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού. Συγκεκριμένα, τον Φεβρουάριο του 2019, ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε στα 650 ευρώ, από την 1η Ιανουαρίου 2022, ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε κατά 2%, με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στα 663 ευρώ, ενώ, από την 1η Μαΐου 2022, ο κατώτατος μισθός έφτασε στα 713 ευρώ, αύξηση της τάξεως του 7,5%.

Επίσης, αυτήν τη στιγμή, το κατώτατο ημερομίσθιο για τους εργατοτεχνίτες ανέρχεται σε 31,85 ευρώ (από τον Μάιο του 2022).

«Πιστεύω ότι θα καταλήξουμε σε μια σημαντική αύξηση, που θα στηρίζει ουσιαστικά τους εργαζόμενους και τα νοικοκυριά, που εξακολουθούν να πλήττονται από τον υψηλό πληθωρισμό, που έφερε η διεθνής ενεργειακή κρίση, χωρίς να δοκιμάζει τις αντοχές της οικονομίας και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Υπενθυμίζω ότι, κατά τον περασμένο χρόνο, δόθηκε ουσιαστικά διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού της τάξης του 10%, που ανέβασε σημαντικά τη θέση της Ελλάδας μεταξύ των χωρών της ΕΕ που έχουν νομοθετημένο κατώτατο μισθό. Τον παραλάβαμε στα 650 ευρώ από την προηγούμενη κυβέρνηση, τον έχουμε ήδη αυξήσει στα 713 ευρώ και έπεται συνέχεια» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης.

«Με τη νέα, δίκαιη και σημαντική αύξηση, που θα υλοποιηθεί σε 2,5 μήνες από σήμερα», όπως υπογραμμίζει, «η αγοραστική δύναμη μίας μεγάλης μερίδας εργαζομένων θα ενισχυθεί με ένα μέτρο που θα έρθει να πλαισιώσει τις υπόλοιπες πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει για την τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης».

Θετική επίδραση και στο επίδομα ανεργίας
Παράλληλα, η αύξηση του κατώτατου μισθού συμπαρασύρει προς τα πάνω το επίδομα ανεργίας, το οποίο σήμερα διαμορφώνεται σε 438 ευρώ.

Επιπλέον, όπως έχει ήδη ανακοινώσει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αναπροσαρμόζονται σειρά βοηθημάτων και επιδομάτων που έχουν ως βάση υπολογισμού τον κατώτατο μισθό ή το ημερομίσθιο. Σε αυτά περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, το βοήθημα ανεργίας για τους αυτοτελώς απασχολούμενους, τα προγράμματα νέων θέσεων εργασίας, το ειδικό βοήθημα λήξης ανεργίας, το βοήθημα λόγω επίσχεσης εργασίας, ειδικά εποχικά βοηθήματα για μισθωτούς τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου, οικοδόμους, δασεργάτες κ.ά., η ειδική παροχή μητρότητας, το επίδομα γονικής άδειας, οι ανεξόφλητες αποδοχές λόγω αφερεγγυότητας του εργοδότη, η παροχή διαθεσιμότητας, η αποζημίωση των μαθητών στις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑ.Σ) Μαθητείας της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), η αποζημίωση για τα προγράμματα εργασιακής εμπειρίας, κ.ά.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Newsroom

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οι μυστικές δημοσκοπήσεις που γνωρίζει ο Στέφανος Κασσελάκης

Του Νίκου Τσαγκρή Εν αρχή ην ο λόγος και Θεός...

Η στιγμή που η Ράνια Τζίμα «κατάπιε τη γλώσσα της» με τον Στέφανο Κασσελάκη (vid)

Δείτε τι συνέβη στον τηλεοπτικό αέρα του Mega Channel...

Βελόπουλος: Αυτοί είναι οι παιδοβιαστές που κυκλοφορούν ελεύθεροι

Άγνοια δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης για την εισαγγελική πρόταση...

Τεκτονικός πολιτικός σεισμός: Τρεις μυστικές δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλες ανατροπές στις ευρωεκλογές

Η Πυθία αποκαλύπτει Τεκτονικό πολιτικό σεισμό και ραγδαίες εξελίξεις θα...