Άρθρο κόλαφος της Deutsche Welle κατά Μητσοτάκη για την καταστροφική πυρκαγιά στην Πεντέλη (pics)

Κόλαφος είναι το άρθρο της Deutsche Welle για τη μεγάλη φωτιά που έπληξε την Πεντέλη τις προηγούμενες ημέρες, με τη γνωστή εφημερίδα να τονίζει την αναντιστοιχία ανάμεσα στις αστυνομικές και τις πυροσβεστικές δυνάμεις που βρέθηκαν στην περιοχή κατά τη διάρκεια της καταστροφής.

Όπως αναφέρει ήδη από τον πρόλογό του άρθρο που υπογράφει ο έμπειρος δημοσιογράφος Florian Schmitz, «φωτιές υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη. Μάχη με τις φλόγες δίνουν και οι πυροσβέστες έξω από τις πύλες της Αθήνας. Αλλά αντί η κυβέρνηση να επενδύσει μαζικά στην πυροπροστασία, προτιμά να φροντίζει την αστυνομία».

Deutsche Welle
Deutsche Welle

Η κυβέρνηση δε φαίνεται να έχει αναγνωρίσει τη σοβαρότητα της κατάστασης

Σε ειδικό μεσότιτλο του άρθρου μάλιστα, ο δημοσιογράφος αναρωτιέται αν οι αστυνομικοί στην Ελλάδα αυξάνονται «σε βάρος της πυροσβεστικής».

«Η κυβέρνηση δεν φαίνεται να έχει αναγνωρίσει τη σοβαρότητα της κατάστασης -ή έχει άλλες προτεραιότητες. Αντί να προσλαμβάνει περισσότερους πυροσβέστες, απασχολεί περισσότερους αστυνομικούς και ιερείς που πληρώνονται από την κυβέρνηση. Από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης , οι επενδύσεις στα σώματα ασφαλείας έχουν αυξηθεί δυσανάλογα. Σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν 500 αστυνομικοί για κάθε 100.000 κατοίκους. Ο μέσος όρος της ΕΕ είναι λίγο πάνω από 300. Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για τον οποίο οι χρήστες στα κοινωνικά δίκτυα επικρίνουν τον Έλληνα υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο. Την Τρίτη ανέβασε στο Twitter μια φωτογραφία με αστυνομικούς να σβήνουν μια μικρή φωτιά και τους συνεχάρη για το έργο τους», αναφέρει ο Florian Schmitz.

Μάλιστα, στο άρθρο φιλοξενούνται και δηλώσεις του Αντώνη Ρηγόπουλου, αρχισυντάκτη του koutipandoras.gr και δημοσιογράφου του Documento, σχετικά με τα όσα έγιναν το βράδυ της Τρίτης στην Πεντέλη, αλλά και σε σχέση με την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Ο δημοσιογράφος της Deutsche Welle μάλιστα δε λησμονεί να υπενθυμίσει τα επεισόδια που είχαν λάβει χώρα τον περασμένο χειμώνα ανάμεσα σε εποχικούς πυροσβέστες και δυνάμεις των ΜΑΤ.

«Ήδη πέρυσι πολλοί από τους πληγέντες επέκριναν την υπερβολική παρουσία της αστυνομίας, ενώ οι πυροσβέστες έλειπαν παντού. Τον Νοέμβριο, μια άκρως συμβολική σκηνή έλαβε χώρα μπροστά από τη Γενική Γραμματεία Προστασίας του Πολίτη στην Αθήνα. Εκατοντάδες εποχικοί πυροσβέστες, οι οποίοι εξακολουθούσαν να χαιρετίζονται ως ήρωες από την κυβέρνηση για το έργο τους το καλοκαίρι, διαδήλωσαν κατά της απόλυσής τους.

»Αυτό οδήγησε σε συγκρούσεις με τα επίφοβα ΜΑΤ, την ειδική αστυνομική μονάδα που χρησιμοποίησε κανόνια νερού εναντίον των διαδηλωτών: “Ήθελαν μόνιμη δουλειά και απωθήθηκαν από μια τεράστια αστυνομική παρουσία“, θυμάται ο Αντώνης Ρηγόπουλος, δημοσιογράφος στην εφημερίδα που επικρίνει την κυβέρνηση, Documento», αναφέρει το ρεπορτάζ.

Deutsche Welle
Deutsche Welle

Ιερείς αντί για πυροσβέστες

Το άρθρο του Florian Schmitz συνεχίζει λέγοντας: «”Είναι το ίδιο παιχνίδι κάθε χρόνο. Ακούμε ότι το σύστημα πυροπροστασίας θα είναι καλύτερο του χρόνου”, σχολιάζει ο Ρηγόπουλος. Ο αριθμός 4000 κυκλοφορεί στη συζήτηση για την πρόληψη πυρκαγιών από το 2011. Αυτό σημαίνει τον αριθμό των πυροσβεστών που θα πρέπει να προσληφθούν επιπλέον. Όμως δημιουργήθηκαν μόνο 500 περισσότερες θέσεις εργασίας στην πυροσβεστική υπηρεσία. Αντίθετα, ο Κύπριος Χρήστος Στυλιανίδης πολιτογραφήθηκε και διορίστηκε ο πρώτος υπουργός κλιματικής αλλαγής στην Ευρώπη, ένας άνθρωπος που ήταν προηγουμένως Επίτροπος της ΕΕ για την ανθρωπιστική βοήθεια και την προστασία από τις κρίσεις», αναφέρει το άρθρο της DW.

Παράλληλα το άρθρο ασκεί κριτική και στο γεγονός της έλλειψης πρόληψης των πυρκαγιών, παραπέμποντας μάλιστα σε παλαιότερο άρθρο της εφημερίδας και τις σχετικές ανησυχίες φορέων όπως η WWF και η πυροσβεστική του Βύρωνα για τις φωτιές. «Σχεδόν τίποτα δεν έχει συμβεί σε ό,τι αφορά την πρόληψη, ειδικά όσον αφορά την επειγόντως απαραίτητη προετοιμασία των ευαίσθητων δασών: “Μίλησα με κατοίκους στην φλεγόμενη Πεντέλη, οι οποίοι είπαν ότι προσφέρθηκαν εθελοντικά να καθαρίσουν τα δάση από εύκολα εύφλεκτα χαμόκλαδα, αλλά δεν έλαβαν άδεια”, αναφέρει ο δημοσιογράφος του Documento, Αντώνης ​​Ρηγόπουλος.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η νέα παρέμβαση του Μανώλη Κοττάκη για το sms της Μαρέβας Μητσοτάκη στον Βαγγέλη Μαρινάκη

Του Μανώλη Κοττάκη Η «Εστία» κυκλοφορεί 148 χρόνια και είναι...

Τσιρίδες και ουρλιαχτά μέσα στη νύχτα από τα οικόσιτα του Μητσοτάκη για την Μαρέβα

Η Πυθία αποκαλύπτει Θλίψη και οίκτος για δημοσιογράφους και τρολς...

Δημοσκόπηση – σοκ για το SMS της Μαρέβας στον Μαρινάκη (pic)

Η αποκάλυψη της Εστίας της Κυριακής αλλά και το...

Η μεγάλη έκπληξη: Δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Όπως σας έγραψα...