Οι δημοσκοπήσεις και η γκρίνια στο εσωτερικό του κόμματος έχουν δημιουργήσει βαρύ κλίμα
Σενάρια και τρόπους για να ρίξουν τον Νίκο Ανδρουλάκη από τη θέση του προέδρου μελετούν στην εσωκομματική αντιπολίτευση στο ΠΑΣΟΚ, την ίδια ώρα που ο Ανδρουλάκης απορρίπτει το ενδεχόμενο να παραιτηθεί και φέρεται αποφασισμένος να «παίξει» το τελευταίο του χαρτί για να παραμείνει στη θέση του.
Το συνέδριο του φθινοπώρου, αν και τυπικά δεν προβλέπεται διαδικασία που να οδηγεί σε νέα εκλογή αρχηγού, θεωρείται από όλες τις πλευρές ως «σημείο μηδέν», καθώς τόσο ο πρόεδρος όσο και η εσωκομματική αντιπολίτευση το αντιμετωπίζουν ως συνέδριο εξελίξεων.
Μετά και το τελευταίο κύμα των δημοσκοπήσεων που βρίσκεται σε εξέλιξη, είναι πλέον ελάχιστα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που πιστεύουν ότι, με τον κ. Ανδρουλάκη στο τιμόνι, το κόμμα έχει πιθανότητες ανάκαμψης, ενώ κανείς δεν εκτιμά ότι υπάρχει έστω και μία πιθανότητα κατάκτησης της πρώτης θέσης στις επόμενες εκλογές που είναι ο πήχης που ο ίδιος έχει βάλει στον εαυτό του και τώρα τον θέτουν και άλλοι, όπως προχθές ο Μανώλης Χριστοδουλάκης.
Το κλίμα για τον Νίκο Ανδρουλάκη είναι ιδιαίτερα βαρύ, ενώ και η προσπάθεια που έκανε την περασμένη εβδομάδα για επανεκκίνηση με την ομιλία στο ΣΕΦ, πήγε «άπατη» τόσο επικοινωνιακά όσο και πολιτικά. Στελέχη που δεν είναι αρνητικά απέναντί του και πήγαν με διάθεση να τον ακούσουν, έφυγαν με σκυμμένο κεφάλι και συζητούσαν ότι δεν άκουσαν τίποτε από εκείνον που να δείχνει ότι, παρά τα όσα λέγονται, εκείνος έχει σχέδιο και γνωρίζει πού θέλει να πάει το καράβι.
Εναν μήνα πριν, ταυτόχρονα με τις πρώτες μετρήσεις που έφερναν την Πλεύση Ελευθερίας δεύτερη στις δημοσκοπήσεις και το ΠΑΣΟΚ τρίτο ξανά, στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης δήλωναν προβληματισμό αλλά υποστήριζαν ότι αφενός δύσκολα αμφισβητείται οργανωμένα ο πρόεδρος που επανεξελέγη λίγους μήνες πριν, αφετέρου κάθε προσπάθεια κριτικής -όπως φάνηκε και στην υπόθεση Μπατζελή- θα αντιμετωπιζόταν από τον ίδιο τον Νίκο Ανδρουλάκη ως κίνηση υπονόμευσής του που δήθεν ευθύνεται για τη δημοσκοπική κατηφόρα.
Σήμερα, τα πράγματα έχουν αλλάξει. Το ΠΑΣΟΚ «στενάζει» στα καφέ του κέντρου της Αθήνας αλλά και των μεγάλων πόλεων και τα στελέχη που θεωρούν αιτία Νο1 για την πτώση στις μετρήσεις τον Νίκο Ανδρουλάκη, διατυπώνουν ένα επιχείρημα σε όσους διστάζουν. «Πότε σκοπεύετε να κινηθείτε; Οταν πέσουμε ξανά κάτω από το 10% στις δημοσκοπήσεις; Τότε θα είναι αργά…».
Αντίδραση
Στο επιτελείο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ είναι ενήμεροι για το εναντίον του κλίμα και προαναγγέλλουν πρωτοβουλίες ώστε αυτό να αλλάξει. Αναγνωρίζουν και εκείνοι ότι ο χρόνος πιέζει και τοποθετούν αυτοβούλως ως χρονικό όριο το συνέδριο του φθινοπώρου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τη δημόσια κριτική που άσκησε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος για το Πολιτικό Κέντρο -με την οποία συμφώνησε δημοσίως η Αννα Διαμαντοπούλου- λέγοντας ότι από τότε που ανέλαβε τα ηνία, το ΠΑΣΟΚ έχει χάσει 10 μονάδες στις μετρήσεις, ο Νίκος Ανδρουλάκης προσέγγισε την Αννα Διαμαντοπούλου και τον Παύλο Γερουλάνο, προτείνοντάς τους να μετέχουν στις συσκέψεις λήψης αποφάσεων.
Ο ένας λόγος είναι για να απαντήσει στην κριτική που δέχεται ότι διοικεί το ΠΑΣΟΚ με τους φίλους του. Ο άλλος λόγος είναι για να μοιραστεί την ευθύνη της αρνητικής πορείας του κόμματος και να δείξει προς τα έξω ότι η μόνη πλευρά που του ασκεί κριτική και τον αμφισβητεί είναι η πλευρά του Χάρη Δούκα.
Η Αννα Διαμαντοπούλου, η οποία έχει ρόλο επικεφαλής Πολιτικού Σχεδιασμού και μέχρι τώρα δεν επικοινωνούσε τακτικά με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, αλλά και ο Παύλος Γερουλάνος, που είναι πρώτος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, δεν έχουν ακόμα απαντήσει. Αλλωστε μετείχαν τυπικά στο Πολιτικό Κέντρο που συγκρότησε ο Νίκος Ανδρουλάκης τον περασμένο Οκτώβριο μετά την επανεκλογή του, αλλά αυτό το όργανο ελάχιστα συνεδρίαζε. Θα αποδεχθούν την πρόταση Ανδρουλάκη διακινδυνεύοντας να ταυτιστούν μαζί του ή θα ακολουθήσουν παρελκυστική τακτική, καθώς είναι σίγουρο ότι δεν θέλουν να δώσουν στον πρόεδρο το επιχείρημα ότι ζήτησε τη συνεργασία του και εκείνοι αρνήθηκαν; Θα φανεί τις επόμενες ημέρες.
Πρόταση
Στην ίδια κατεύθυνση της μοιρασιάς της ευθύνης, ο Νίκος Ανδρουλάκης θα επιχειρήσει να προσεγγίσει και την παλαιά γενιά, για να δείξει ότι και από εκεί έχει στήριξη. Κατά πληροφορίες, έχει προτείνει, ή θα προτείνει αυτές τις ημέρες, στον Κώστα Σκανδαλίδη τη θέση του επικεφαλής της επιτροπής που θα συγκροτηθεί για τη διεύρυνση και το ίδιο θα επιχειρήσει να κάνει και με στελέχη με την αντίστοιχη ιστορία και εμπειρία του Σκανδαλίδη.
Πρέπει ωστόσο να επισημανθεί ότι τα περισσότερα στελέχη θεωρούν ότι αυτές οι κινήσεις, όπως και οι εξαγγελίες για ανασυγκρότηση και διεύρυνση, θα έπρεπε να έχουν γίνει πολύ νωρίτερα από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, όταν το κόμμα ήταν δεύτερο στις δημοσκοπήσεις και είχε μαζί του το momentum και πως τώρα είναι αργά.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου, έμπειρα στελέχη του κόμματος, με τα οποία συνομίλησε ο Ελεύθερος Τύπος, θεωρούν τον Νίκο Ανδρουλάκη «καμένο χαρτί» για τη μεγάλη πλειοψηφία των ψηφοφόρων και των δυνητικών ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, αν στις δημοσκοπήσεις δεν υπάρξει ανάκαμψη. Προβλέπουν ότι με δεδομένο ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να παραιτηθεί, πριν από το συνέδριο ή στο συνέδριο, θα υπάρξει καθολικό κλίμα εναντίον του και κίνηση αμφισβήτησής του.
Στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και στο επιτελείο του καταλογίζουν αδυναμία κατανόησης του πώς παίζεται το πολιτικό παιχνίδι και καθημερινές ήττες στο πεδίο της πολιτικής και της πολιτικής επικοινωνίας, που καθιστούν το ΠΑΣΟΚ κομπάρσο.
Μεγάλη ζημιά
Λένε, για παράδειγμα, ότι ακόμα και σήμερα ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης αλλά και οι στενοί του συνεργάτες δεν έχουν αντιληφθεί πόσο μεγάλη ζημιά έκανε στο ΠΑΣΟΚ η συνυπογραφή της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης μαζί με την αντισυστημική και λαϊκιστική Πλεύση Ελευθερίας. Και επειδή δεν το έχουν αντιληφθεί, δεν έχουν φροντίσει να αποφασίσουν μία ολοκληρωμένη και σαφή πολιτική γραμμή απέναντι στην Πλεύση Ελευθερίας και τη Ζωή Κωνσταντοπούλου. «Τι κάνουμε σήμερα απέναντι στη Ζωή; Είμαστε επιθετικοί ή όχι για να μην την ενισχύσουμε; Τηρούμε απλώς αποστάσεις και την αγνοούμε πολιτικά; Κανείς δεν ξέρει» υποστηρίζουν.
«Τι κάνουμε απέναντι στο διαρκές και έντονο φλερτ από τον ΣΥΡΙΖΑ, για να μπορούμε να αρνούμαστε, χωρίς να είμαστε υπόλογοι στον προοδευτικό κόσμο;» συνεχίζουν. «Εχουμε δώσει μία ολοκληρωμένη απάντηση στην κοινή γνώμη, σε αυτούς που μας παρακολουθούν; Να εξηγήσουμε γιατί δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε και να συνεργαστούμε μαζί τους; Δεν το έχουμε κάνει και γι’ αυτό, πολύς κόσμος τρώει το παραμύθι του ΣΥΡΙΖΑ ότι δήθεν εκείνοι θέλουν κοινό μέτωπο και εμείς όχι», καταλήγουν.
Και πέραν αυτών όμως, ο καταλογισμός ευθυνών στον Νίκο Ανδρουλάκη και το επιτελείο του αφορά και τα πεδία πολιτικής στρατηγικής, προετοιμασίας προτάσεων για τα κρίσιμα θέματα που αφορούν τους πολίτες, αδύναμης παρουσίας στα ΜΜΕ κ.λπ.