Οι αμοιβαίες κινήσεις εκτόνωσης της μεταξύ τους έντασης έφεραν αποτέλεσμα,
καθώς τόσο από το Μέγαρο Μαξίμου όσο και από το περιβάλλον του Κώστα
Καραμανλή μεταδίδουν το ίδιο μήνυμα: ότι «το θέμα θεωρείται λήξαν». Όμως,
αυτό δεν σημαίνει ότι η συζήτηση τελειώνει εδώ…
‘Οπως μεταδίδει το matrix24.gr, το Μαξίμου, ήδη από προχθές το βράδυ, δεν έκρυβαν την ενόχλησή τους για τις «μπαλωθιές» Καραμανλή από τα Ανώγεια της Κρήτης. Εξάλλου, ακόμη και η πρωτοβουλία ανώτατων κυβερνητικών πηγών να σχολίασουν τις δηλώσεις Καραμανλή ήταν δηλωτικό της ενόχλησης αλλά και της αμηχανίας που είχε προκληθεί στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη από όσα είχε υποστηρίξει ο πρώην πρωθυπουργός. Ταυτοχρόνως, της προσοχής του επιτελείου του Κώστα Καραμανλή δεν διέλαθαν διάφορα δημοσιεύματα σε φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ που εξαπέλυαν σκληρές επιθέσεις σε βάρος του πρώην πρωθυπουργού, διερωτώμενα πώς είναι δυνατόν «εκείνος που δεν μίλησε ούτε για το σκάνδαλο Novartis με το οποίο στήθηκε σκευωρία εναντίον κορυφαίων στελεχών της παράταξής του από στενούς του συνεργάτες, να σπάει τη σιωπή του για τις υποκλοπές».
Κίνησης εκτόνωσης
Πάντως, παρά το… πολεμικό κλίμα που καλλιεργήθηκε αρχικά, υπήρξαν
υπόγειες συνεννοήσεις μεταξύ των δύο πλευρών προκειμένου να πέσουν οι
τόνοι. Η πρώτη κίνηση «καλής θέλησης» ξεκίνησε χθες το πρωί από το γραφείο
του Κώστα Καραμανλή, που άφησε να διαρρεύσει ότι τα λεγόμενα του πρώην
πρωθυπουργού «δεν συνιστούν καμία αιχμή προς την κυβέρνηση». «Το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να μην μείνει καμία σκιά στο δημόσιο βίο, είπε μόνο τα αυτονόητα», έλεγαν οι ίδιες πηγές, «αποδραματοποιώντας» την παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού. Λίγες ώρες αργότερα, ο νυν πρωθυπουργός εμφανιζόταν στην κοιτίδα του «καραμανλισμού», τις Σέρρες, χέρι-χέρι με τον… έτερο Κώστα Καραμανλή, τον υπουργό Υποδομών, να «διαφημίζουν» την ενότητα στο κόμμα τους. Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έλαβε, όλως τυχαίως, μία φωτογραφία του ίδιου όταν ήταν 8 ετών που χαιρετούσε δια χειραψίας τον «Εθνάρχη» -με ό,τι σημαίνει αυτό συμβολικά.
Συν τοις άλλοις, σε γραμμή εκτόνωσης της έντασης κινήθηκαν κορυφαίοι
υπουργοί: ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου επέμεινε ότι ο
Κώστας Καραμανλής είπε ακριβώς αυτά «που κάνει από την πρώτη στιγμή η
κυβέρνηση», προσθέτοντας ότι ο μεν πρώην πρωθυπουργός είπε «όλα στο φως», η δε κυβέρνηση έχει δηλώσει «τίποτα στο σκοτάδι» -υπονοώντας ότι πρόκειται για την ίδια έννοια με διαφορετικούς όρους. Το ίδιο είπε στον ΣΚΑΪ και ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, δηλώνοντας μάλιστα ότι συμφωνεί και με τη δήλωση Καραμανλή ότι προηγείται του απορρήτου η ανάγκη κάθαρσης στον δημόσιο βίο.
Εύθραυστα όρια
Βεβαίως, παρότι η κυβέρνηση δηλώνει ότι συμφωνεί με τη φράση «όλα στο φως», οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση των υποκλοπών επικαλέστηκαν χθες το απόρρητο κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ως μη όφειλαν –βάσει των άρθρων του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής που διέπουν τη λειτουργία της εν λόγω επιτροπής, όταν εξετάζει ζητήματα αναφορικά με την ΕΥΠ. Σε κάθε περίπτωση, όσο κι αν οι πλευρές Καραμανλή και Μητσοτάκη επέλεξαν χθες να… θάψουν το «τσεκούρι του πολέμου», η πραγματικότητα είναι ότι ο πρώην πρωθυπουργός έχει οριοθετήσει με έναν εξαιρετικά ασφυκτικό τρόπο την κατάσταση: με άλλα λόγια, ορίζοντας ως «αδιανόητο», «παράνομο», «αντιδημοκρατικό» και «πολιτικά ανόητο» το ενδεχόμενο να έχει υπάρξει κυβερνητική εντολή για την παρακολούθηση ενός πολιτικού αρχηγού, έχει διαμηνύσει πως εφόσον υπάρξουν στοιχεία που οδηγούν προς την κατεύθυνση αυτή, τότε θα έχει ξεκινήσει η αρχή του τέλους για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Συν τοις άλλοις, εξίσου «απειλητικό» για την επιβίωση του πρωθυπουργού θα είναι και το ενδεχόμενο να προκύψουν στοιχεία για παρακολούθηση άλλων δημοσίων προσώπων –είτε πρόκειται για πολιτικούς, είτε για δημοσιογράφους- αν η έρευνα προχωρήσει σε βάθος. Με άλλα λόγια, όπως λένε στελέχη που γνωρίζουν τον τρόπο που σκέφτεται ο πρώην πρωθυπουργός, ο ίδιος χαμηλώνει τους τόνους υπό την «προϋπόθεση» ότι όσα λέει ως τώρα η κυβέρνηση είναι ακριβή και ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα…