Ραγδαίες εξελίξεις: Πως θα αντιδράσει η Πόπη Τσαπανίδου ως πρώτη επιλαχούσα μετά την παραίτηση Ηλιόπουλου

Η παραίτηση του βουλευτή Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Όθωνα Ηλιόπουλου φέρνει νέα δεδομένα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ίσως καταφέρει να ανοίξει την πόρτα του κοινοβουλίου στον πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη. Όμως η δήλωση επιθυμίας του παραιτηθέντος βουλευτή να πάει η έδρα υπέρ του προέδρου σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει πως έτσι θα γίνει κιόλας.

Η επιθυμία του Στ. Κασσελάκη είναι δεδομένη. Και γι’ αυτό σχεδόν άμεσα μετά την εκλογή του στην προεδρία του κόμματος είχαν αρχίσει οι συζητήσεις για το πώς θα μπορούσε να μπει στη Βουλή, αφού προηγούνταν αυτού άλλοι στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας κατά τις εκλογές του 2023. Τότε κάποιοι είχαν δηλώσει πως δεν σκοπεύουν να παραμερίσουν υπέρ του νέου προέδρου. Ανάμεσά τους ήταν και ο κ. Ηλιόπουλος, που τελικώς υπέβαλε την παραίτησή του από το βουλευτικό αξίωμα, ζητώντας μάλιστα να δοθεί η έδρα στον Στ. Κασσελάκη.

Από την ώρα που ανακοίνωσε την παραίτησή του άρχισαν να κυκλοφορούν και δηλώσεις στελεχών που ζητούν επίσης να πάει η έδρα στον πρόεδρο του κόμματος, ως δεύτερου υποψήφιου στην ομογένεια.
Ο πρόεδρος της Βουλής, πάντως, Κωνσταντίνος Τασούλας, φρόντισε να υπενθυμίσει μέσω συνεργατών του την κοινοβουλευτική διαδικασία και πως πρώτη επιλαχούσα είναι η άλλοτε εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Πόπη Τσαπανίδου.

Δηλώσεις υπέρ της έδρας στον πρόεδρο

Μετά την ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του κόμματος και του Στ. Κασσελάκη που ευχαρίστησαν για την προσφορά του τον παραιτηθέντα βουλευτή, διάφορα στελέχη δεν έμειναν εκεί αλλά άρχισαν να συνηγορούν υπέρ της διευκόλυνσης της εισόδου του προέδρου στη Βουλή.

Αφού μιλάει με θερμά λόγια για τον Καθηγητή Ιατρικής Όθωνα Ηλιόπουλο, η γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεοδώρα Τζάκρη σημειώνει σε ανακοίνωσή της:
«Σε μια κρίσιμη συγκυρία, στην οποία καθένας και καθεμία βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην Αξιωματική Αντιπολίτευση αφιερώνοντας το σύνολο του χρόνου τους, ο Καθηγητής Όθων Ηλιόπουλος έπραξε αυτό που πίστευε χρησιμότερο για την Πατρίδα και την Επιστήμη. Αφοσιώνεται στο επιστημονικό του έργο και, σύμφωνα με την δήλωσή του παραχωρεί την έδρα του στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανο Κασσελάκη, προκειμένου, όχι μόνο να ενδυναμωθεί η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα δια της συμμετοχής του εκλεγμένου της προέδρου στο Κοινοβούλιο, αλλά και για να μην αλλοιωθεί ένα από τα ουσιώδη σημαινόμενα της εκλογής του, δηλαδή η φυσική εκπροσώπηση του Ελληνισμού της Διασποράς στο Ελληνικό Κοινοβούλιο».

Στο ίδιο πνεύμα ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρος Αυλωνίτης αναφέρει σε δήλωσή του:
«Στενοχωρήθηκα που παραιτήθηκε σήμερα από βουλευτής. Εκπροσωπούσε επάξια την ομογένεια. Θεωρώ ως υποχρέωση μου να τον ευχαριστήσω και εγώ για όσα προσέφερε αλλά και όσα θα συνεχίσει να προσφέρει στο κόμμα μας. Ταυτόχρονα όμως είναι και μια θαυμάσια ευκαιρία να έχουμε στη Βουλή ως Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής ομάδας μας τον Πρόεδρο μας, τον Στέφανο Κασσελάκη. Η παρουσία του εκεί είναι αναγκαία για ευνόητους πολιτικούς λόγους. Όσοι συμμετείχαν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος μας, και προηγούνται του πρόεδρου μας, στη σειρά εκλογιμότητας είμαι βέβαιος ότι θα αποδεχθούν την αναγκαιότητα να καταλάβει αυτός τη θέση του βουλευτή Επικρατείας μη αποδεχόμενοι την έδρα, έτσι ώστε να καταλάβει και την θέση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής ομάδας».

Και συνεχίζει: «Άλλωστε είναι ξεκάθαρη η βούληση του άξιου συναδέλφου, του μέγιστου επιστήμονα Όθωνα Ηλιόπουλου στην επιστολή παραίτησής του: «…παραιτούμαι υπέρ του εκλεγμένου Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη» αναφέρει και υπερασπιζόμενος τους αγώνες που δώσαμε για μια σύγχρονη και δίκαιη Ελλάδα, δηλώνει την πεποίθησή του ότι η σκέψη του αυτή αντανακλά τη βούληση των χιλιάδων ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ στο εξωτερικό.
Τιμώντας την προσφορά του, την συμπόρευση μαζί μας και την βούλησή το​υ οφείλουμε να πειθαρχήσουμε θέτοντας το συνολικό συμφέρον πάνω από το εγώ μας. Άλλωστε όλοι γνωρίζουμε ότι οι έδρες αυτές ανήκουν αποκλειστικά στο κόμμα μας. Συνυπογράφω λοιπόν τα όσα υποστηρίζει ο Όθωνας Ηλιόπουλος και θεωρώ ότι η έδρα ανήκει στον Πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη».

Στις φωνές υπέρ της παραίτησης όσων προηγούνται του Στ. Κασσελάκη βρίσκονται επίσης ο Πέτρος Παππάς και η Νίνα Κασιμάτη.
«Σε μια ιδιαίτερα δύσκολη πολιτική συγκυρία για όλους τους Έλληνες, θεωρώ αυτονόητη υποχρέωση των υπολοίπων επιλαχόντων στο ψηφοδέλτιο επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ , να διευκολύνουν την παράταξή μας, ώστε να έχει τον Πρόεδρο της στα έδρανα του Κοινοβουλίου. Η ελληνική ομογένεια, η Δημοκρατική Παράταξη, οι εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόροι της αλλά και τα εκατομμύρια των απογοητευμένων Ελλήνων, έχουν την ευκαιρία να δυναμώσουν την φωνή τους μέσα από την παρουσία του Στέφανου Κασσελάκη στην Βουλή. Είναι η ώρα της ευθύνης ώστε να δείξουμε στον κόσμο ότι το κόμμα μας και θέλει και μπορεί!​», αναφέρει μεταξύ άλλων ο Π. Παππάς, ένας από τους πιο θερμούς υποστηρικτές του Στ. Κασσελάκη, που είναι Αν. Τομεάρχης Υγείας.

«Πρόεδρε, σε περιμένουμε στο έδρανό σου στη Βουλή για τις μεγάλες μας μάχες!​» αναφέρει σε δήλωσή της η βουλευτής Νίνα Κασιμάτη, που κάνει λόγο για «μια μοναδική και πρωτόγνωρη ευκαιρία για την Ελλάδα, τον Ελληνικό Λαό και τον Ελληνισμό της Διασποράς» να «γίνει ο πρώτος Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και μελλοντικός Πρωθυπουργός, όντας ο ίδιος Απόδημος Έλληνας».

Η Βουλή θα καλέσει πρώτη την Πόπη Τσαπανίδου

To Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων απευθύνθηκε στο γραφείο συνεργατών του Προέδρου της Βουλής, σχετικά με την υποβληθείσα σήμερα προς τον Πρόεδρο της Βουλής παραίτηση από το βουλευτικό αξίωμα του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Όθωνα Ηλιόπουλου και τα επόμενα βήματα για την πλήρωση της βουλευτικής έδρας. Συνεργάτες του Προέδρου της Βουλής Κωνσταντίνου Τασούλα διευκρίνισαν τα εξής:
α. Η παραίτηση από το βουλευτικό αξίωμα είναι, βάσει του Συντάγματος, δικαίωμα του βουλευτή. Άπαξ και υποβληθεί δεν ανακαλείται.
β. Την παραίτηση ακολουθεί η ανακοίνωσή της στην Ολομέλεια της Βουλής. Μετά την ανακοίνωση ακολουθεί η πλήρωση της έδρας σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία. Εν προκειμένω θα κληθεί να ορκιστεί και να αναλάβει καθήκοντα η πρώτη επιλαχούσα στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Π.Τσαπανίδου.

Οι «πέντε» που προηγούνται

Υπενθυμίζεται πως ο Στέφανος Κασσελάκης ήταν 9ος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας των εκλογών του 2023.
Οι υποψήφιοι Πόπη Τσαπανίδου, Μιχάλης Καλογήρου, Τζένη Λειβαδάρου, Αθανάσιος Τσακρής και Γεωργία (Ζωρζέττα) Λάλη προηγούνται του Στ. Κασσελάκη.
Υπάρχει πάντως και η πιθανότητα ο Στέφανος Κασσελάκης -ως υποψήφιος των αποδήμων μαζί με τον Ο. Ηλιόπουλου- να μπορεί να «προσπεράσει τους άλλους επιλαχόντες» και να καταλάβει απευθείας την έδρα.
Η επισήμανση πάντως συνεργατών του προέδρου της Βουλής σημαίνει πως οι όποιες διαδικασίες για την αντικατάσταση του καθηγητή κ. Ηλιόπουλου θα αρχίσουν μετά την επανέναρξη της λειτουργίας του Κοινοβουλίου, δηλαδή στα τέλη Αυγούστου.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ