Ρήξη Τραμπ–Μασκ: Ποιοι επιχειρηματίες κερδίζουν από το «διαζύγιο» των δύο ισχυρών ανδρών

Η ρήξη Τραμπ–Μασκ φέρνει νέα δυναμική στην εταιρική σκακιέρα. Ποιοι κερδίζουν έδαφος; OpenAI, BYD, Blue Origin και οι short-sellers της Tesla, αναφέρει το axios.com

Η απομάκρυνση του Έλον Μασκ από τον πρώην στενό του πολιτικό σύμμαχο, Ντόναλντ Τραμπ, ενδέχεται να αποδυναμώνει την προσωπική του πολιτική επιρροή, αλλά ταυτόχρονα δημιουργεί νέες ευκαιρίες για πλήθος εταιρικών “νικητών”, σύμφωνα με ανάλυση του axios.com.

Η ρήξη σηματοδοτεί μια σεισμική μετατόπιση στην ισορροπία επιχειρηματικής ισχύος μεταξύ τεχνολογικών κολοσσών, κρατικών συνεργατών και επενδυτών.


🔹 Οι μεγάλοι κερδισμένοι μετά τη ρήξη Τραμπ–Μασκ:

Κινέζοι κατασκευαστές EVs (π.χ. BYD):

Οποιαδήποτε αδυναμία για την Tesla ανοίγει τον δρόμο για κινεζικές εταιρείες, όπως η BYD, η οποία ήδη ξεπερνά σε πωλήσεις την Tesla. Ο ίδιος ο Μασκ έχει χαρακτηρίσει τις κινεζικές EV εταιρείες ως τον μεγαλύτερο ανταγωνιστή του.

OpenAI και Σαμ Άλτμαν:

Η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί κομβικό σημείο αντιπαράθεσης. Ο Μασκ συγκρούεται ανοιχτά με την OpenAI και τον Σαμ Άλτμαν, τον οποίο πλέον ο Τραμπ εμφανίζεται διατεθειμένος να υποστηρίξει, καθώς χαιρετίζει επενδυτικές του ανακοινώσεις στις ΗΠΑ.

Blue Origin (Τζεφ Μπέζος):

Εάν η NASA αναζητήσει εναλλακτικούς συνεργάτες έναντι της SpaceX, η Blue Origin μπορεί να αναδειχθεί σε βασικό ωφελημένο στο πεδίο των διαστημικών συμβολαίων.

Short-sellers της Tesla:

Οι επενδυτές που στοιχηματίζουν κατά της Tesla φέρεται να αποκόμισαν πάνω από 4 δισ. δολάρια μόνο στις 5 Ιουνίου, την ημέρα που η σύγκρουση έγινε δημόσια.

Αμερικανικές συμβουλευτικές εταιρείες:

Πιθανή αποδυνάμωση της επιρροής του Μασκ στο Κυβερνητικό Τμήμα Αποδοτικότητας, μπορεί να ξανανοίξει την πόρτα σε εταιρείες που είχαν αποκλειστεί από ομοσπονδιακές συμβάσεις.


Παρά τη ρήξη, το axios τονίζει ότι ο Μασκ παραμένει ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, με τις εταιρείες του να συνεχίζουν να προσελκύουν τεράστιες επενδύσεις. Όμως, η απώλεια πολιτικού κεφαλαίου μπορεί να αναδιαμορφώσει την ισορροπία ισχύος στην Ουάσινγκτον και την παγκόσμια αγορά.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μυστικές δημοσκοπήσεις – Εφιάλτης για τον Μητσοτάκη: Η Ελληνική Λύση πρώτο κόμμα σε τρεις νομούς της Μακεδονίας

Ανατροπή στις μυστικές δημοσκοπήσεις: Η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου αναδεικνύεται πρώτο κόμμα σε τρεις νομούς της Μακεδονίας και διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο στη Βόρεια Ελλάδα

Προβληματισμός και μεγάλη αγωνία των ολιγαρχών για τον Τσίπρα – Η αναπόφευκτη σύγκριση με τον Μαρινάκη

Σκεπτικισμός στους επιχειρηματικούς κύκλους που στηρίζουν τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς η εμφάνισή του στο συνέδριο του Economist θεωρήθηκε «άχρωμη» και χωρίς απήχηση

Η ηχηρή απουσία από την ομιλία Τσίπρα – Το μήνυμα που ανησύχησε τους επιτελείς

Η απουσία της Όλγας Γεροβασίλη από την ομιλία Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη προκαλεί ερμηνείες και σενάρια για την επόμενη μέρα του πρώην πρωθυπουργού