Πώς τα Pandora Papers ξεκλείδωσαν τα οικονομικά μυστικά πολιτικών, δισεκατομμυριούχων και της παγκόσμιας ελίτ (vid)

Τριγμούς προκαλούν οι αποκαλύψεις των Pandora Papers για τους ισχυρούς του πλανήτη οι οποίοι καταφεύγουν σε offshore για να γλιτώνουν φόρους.

Η έρευνα αποκαλύπτει την παγκόσμια διαπλοκή της πολιτικής εξουσίας με τη μυστική υπεράκτια χρηματοδότηση.

Με βάση την πιο εκτεταμένη διαρροή αρχείων από φορολογικούς παραδείσους στην ιστορία, η έρευνα αποκαλύπτει τις μυστικές συμφωνίες και τα κρυμμένα περιουσιακά στοιχεία περισσότερων από 330 πολιτικών και υψηλού επιπέδου δημόσιων λειτουργών σε περισσότερες από 90 χώρες. Στα Pandora Papers βρίσκονται και 35 ηγέτες χωρών.

Πρεσβευτές, δήμαρχοι και υπουργοί, πρόεδροι σύμβουλοι, στρατηγοί, ακόμα και ένας διοικητής κεντρικής τράπεζας εμφανίζονται στα αρχεία.

Η International Consortium of Investigative Journalists, μια μη κερδοσκοπική εφημερίδα και δίκτυο δημοσιογράφων με επίκεντρο την Ουάσινγκτον, απέκτησε περισσότερα από 11,9 εκατομμύρια οικονομικά αρχεία, που περιείχαν 2.94 terabytes εμπιστευτικών πληροφοριών από 14 προμηθευτές υπεράκτιων υπηρεσιών, επιχειρήσεις που δημιούργησαν και διαχειρίζονται εταιρείες και καταπιστεύματα σε φορολογικούς παραδείσους ανά τον κόσμο.

Τα αρχεία αποκαλύπτουν μυστικές offshore περισσότερων από 130 δισεκατομμυριούχων από 45 χώρες, συμπεριλαμβανομένων 46 Ρώσων ολιγαρχών. Το 2021, σύμφωνα με το Forbes, 100 από τους δισεκατομμυριούχους είχαν μια συλλογική περιουσία άνω των 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Άλλοι πελάτες ήταν τραπεζίτες, μεγάλοι πολιτικούς δωρητές, έμποροι όπλων, διεθνείς εγκληματίες, ποπ σταρ, κατάσκοποι και μεγιστάνες του αθλητικού χώρου.

Η ICIJ μοιράστηκε τα αρχεία με 150 συνεργάτες στα μέσα ενημέρωσης, ξεκινώντας την ευρύτερη συνεργασία στην ιστορία της δημοσιογραφίας.

Pandora Papers

Πώς έγινε η έρευνα για τα Pandora Papers – Η σύγκριση με τα Panama Papers

Για σχεδόν δύο χρόνια, η ICIJ οργάνωσε και ηγήθηκε μιας έρευνας που περιελάμβανε περισσότερους από 600 δημοσιογράφους σε 117 χώρες. Οι δημοσιογράφοι που ακολούθησαν στοιχεία που τους οδήγησαν σε ένα αρχοντικό στην Καλιφόρνια, σε μια φυτεία ζάχαρης στη Δομινικανή Δημοκρατία, σε ένα ρυπογόνο εργοστάσιο στην Ιταλία, σε πολυώροφους πύργους στο Ντουμπάι και σε ένα τουρκικό νοσοκομείο.

Τα έγγραφα εκτείνονται σε πέντε δεκαετίες, με τα περισσότερα να δημιουργήθηκαν μεταξύ 1996 και 2020. Περιλαμβάνουν πληροφορίες για περισσότερους από 29.000 πραγματικούς ιδιοκτήτες, τους τελικούς ιδιοκτήτες υπεράκτιων περιουσιακών στοιχείων. Ο αριθμός αυτός είναι διπλάσιος από τον αριθμό των ιδιοκτητών που βρέθηκαν πριν από πέντε χρόνια στην έρευνα των Panama Papers, η οποία βασίστηκε σε διαρροή από μία μόνο δικηγορική εταιρεία.

Ενώ η ιδιοκτησία μιας offshore εταιρείας είναι νόμιμη, το απόρρητο που παρέχει μπορεί να καλύψει τις παράνομες ροές χρημάτων, επιτρέποντας δωροδοκία, ξέπλυμα χρήματος, φοροδιαφυγή, χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και εμπορία ανθρώπων και άλλες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, λένε οι ειδικοί.

Τα έγγραφα Pandora προσφέρουν νέες γνώσεις σχετικά με τα διεθνή σκάνδαλα διαφθοράς, συμπεριλαμβανομένης της εκτεταμένης επιχείρησης δωροδοκίας του Βραζιλιάνου συμβαλλόμενου κολοσσού Odebrecht S.A., του διεθνούς ποδοσφαιρικού σκανδάλου γνωστού ως FIFAGate και της υποτιθέμενης λεηλασίας δημόσιων περιουσιακών στοιχείων της Βενεζουέλας, όπως αναφέρει το δημοσίευμα στον ιστότοπο ICIJ .

https://youtube.com/watch?v=dHAtIFyDB8k%3Ffeature%3Doembed

Τα φτωχά έθνη πλήττονται δυσανάλογα από την αποθήκευση πλούτου σε φορολογικούς παραδείσους. Η έρευνα των Pandora Papers αποκαλύπτει ότι οι διεθνείς ηγέτες που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν την υπεράκτια φορο-αποφυγή έχουν μετακινήσει κρυφά χρήματα και περιουσιακά στοιχεία πέρα ​​από την εμβέλεια των φορολογικών αρχών και των αρχών επιβολής του νόμου καθώς οι πολίτες τους αγωνίζονται να ζήσουν.

Όπως αποκαλύφθηκε από την έρευνα των Pandora Papers, ανάμεσα στους ηγέτες βρίσκονται ο βασιλιάς Αμπντάλα Β ‘της Ιορδανίας, οι πρωθυπουργοί της Ακτής Ελεφαντοστού και της Τσεχίας, οι πρόεδροι του Ισημερινού, της Κένυας και της Γκαμπόν και οι πρώην πρόεδροι του Ελ Σαλβαδόρ, του Παναμά, της Παραγουάης και της Ονδούρας.

Οι φάκελοι ρίχνουν επίσης φως στις οικονομικές συναλλαγές των Chavistas στη Βενεζουέλα, των φυγόδικων ηγετών της λατρείας και των οπαδών τους, των κλεπτοκρατών και των οικογενειών τους, νεοναζί, εμπόρου μεταλλικού νερού που καταδικάστηκε για επίκληση δολοφονιών δικαστή και εισαγγελέα, φυγόπονο εκατομμυριούχου παιδόφιλου και χρηματοδότες της τρομοκρατίας.

Άλλοι παίκτες του παγκόσμιου καστ των Pandora Papers περιλαμβάνουν έναν τσάρο των Bitcoin που καταδικάστηκε για ξέπλυμα χρήματος.

Και οι υπεράκτιες επενδύσεις συνδέθηκαν με ηθοποιούς του Μπόλιγουντ, αστέρες του ποδοσφαίρου, διεφθαρμένους αθλητές, πριγκίπισσες, σκηνοθέτες και αστέρες, μοντέλα, διάσημους σχεδιαστές και παγκοσμίου φήμης τραγουδιστές.

Οι ΗΠΑ έγιναν ελκυστικός προορισμός – Από την Καραϊβική στη… Νότια Ντακότα

Οι αναφορές δείχνουν πώς οι Ηνωμένες Πολιτείες, ιδίως, έχουν γίνει όλο και περισσότερο ελκυστικός προορισμός για κρυμμένο πλούτο, αν και οι ΗΠΑ και οι δυτικοί σύμμαχοί τους καταδικάζουν μικρότερες χώρες επειδή επέτρεψαν τη ροή χρημάτων και περιουσιακών στοιχείων που συνδέονται με τη διαφθορά και το έγκλημα.

Τα Pandora Papers περιλαμβάνουν έγγραφα από 206 καταπιστεύματα σε 15 πολιτείες των ΗΠΑ και την Ουάσινγκτον, και 22 αμερικανικές διαχειριστικές εταιρείες.

Τα έγγραφα παρέχουν λεπτομέρειες σχετικά με τη μεταφορά εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων από υπεράκτιους παραδείσους στην Καραϊβική και την Ευρώπη στη Νότια Ντακότα, ένα αραιοκατοικημένο αμερικανικό κράτος που έχει γίνει ένας σημαντικός προορισμός για ξένα χρήματα.

Η αναφορά από την ICIJ και τους συνεργάτες της αμφισβητεί τους ισχυρισμούς της υπεράκτιας βιομηχανίας ότι οι πάροχοι υπηρεσιών ελέγχουν με σύνεση τους πελάτες και προσπαθούν να ενεργούν σύμφωνα με το νόμο, και τονίζει το κόστος για το δημόσιο συμφέρον να αφήσει τους πλούσιους και ισχυρούς να προστατεύσουν τον πλούτο τους από το νόμο.

Η έκθεση αποκαλύπτει πώς η μεγαλύτερη δικηγορική εταιρεία στις ΗΠΑ, η Baker McKenzie, βοήθησε στη δημιουργία του σύγχρονου υπεράκτιου συστήματος και πώς μια άλλη δικηγορική εταιρεία, η Alcogal στον Παναμά, έπαιξε έναν τεράστιο ρόλο στη διατήρησή της.

Δείχνει πώς ελάχιστα γνωστοί εταιρικοί πάροχοι υπηρεσιών έχουν βοηθήσει τους οικονομικούς ελιγμούς ατόμων που αντιμετωπίζουν ποινικές έρευνες ή δαπανηρές πολιτικές αγωγές, συμπεριλαμβανομένου ενός στελέχους μιας βελγικής χημικής εταιρείας που κατηγορείται για περιβαλλοντικά εγκλήματα και ενός συνεργού της Φλόριντα της εγκληματικής οικογένειας του Κολόμπο.

Και δείχνει πώς οι υπεράκτιες εταιρείες χρησιμοποιούνται για να αποκρύψουν την προέλευση της τέχνης και των αρχαιοτήτων. Η ομάδα αναφοράς διαπίστωσε ότι δεκάδες αρχαία κειμήλια παραμένουν σε έκθεση σε εξέχοντα μουσεία παρά το γεγονός ότι συνδέονται με έναν διάσημο συλλέκτη που αργότερα υποψιάστηκε λαθρεμπόριο σε μεγάλη κλίμακα.

Pandora Papers: Ποιοι ηγέτες και διάσημοι βρίσκονται στο επίκεντρο της έρευνας

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, ο πρωθυπουργός της Πακιστάν Ιμραν Χαν, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ συγκαταλέγονται στους δεκάδες ηγέτες που εκτίθενται στο φως της έρευνας Pandora Papers της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητών Δημοσιογράφων.

Σύμφωνα με την Washington Post, στοιχεία παραπέμπουν στην περίπτωση της Σβετλάνα Κριβονόγκιχ, Ρωσίδας που έγινε ιδιοκτήτρια διαμερίσματος στο Μονακό μέσω υπεράκτιας εταιρείας της νήσου Τορτόλα της Καραϊβικής τον Απρίλιο του 2003, λίγες εβδομάδες αφού γέννησε ένα κορίτσι.

Τότε, βρισκόταν σε μυστική πολυετή σχέση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, αναφέρει η εφημερίδα που ανήκει στην Διεθνή Κοινοπραξία επικαλούμενη το ρωσικό ερευνητικό μέσον Proekt.

Η Σβετλάνα Κριβονόγκιχ, η 18χρονη σήμερα κόρη της και το Κρεμλίνο δεν ανταποκρίθηκαν στα αιτήματα για σχολιασμό.

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Ιμραν Χαν εξελέγη με σημαία την καταπολέμηση της διαφθοράς. Το όνομά του βρισκόταν και στην έρευνα Panama Papers.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας Pandora Papers, μέλη της οικογενείας του και της κυβέρνησής του κατέχουν εκατομμύρια δολάρια σε υπεράκτιους λογαριασμούς. Στο Twitter ο Πακιστανός πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι «θα ερευνήσει» όλους τους πακιστανούς πολίτες που μνημονεύονται στα Pandora Papers.

Ανθρωποι του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ – ο οποίος κατηγορείται συστηματικά για διαφθορά – πραγματοποίησαν σκοτεινές συναλλαγές με ακίνητα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ανάμεσά τους, η αγορά κτιρίου γραφείων στο όνομα του 11χρονου γιου του Χαϊντέρ, σύμφωνα με το BBC.

Η πριγκίπισσα Λάλλα Χάσνα του Μαρόκου αγόρασε μέσω υπεράκτιας εταιρείας μία κατοικία αξίας 11 εκατ. ευρώ στο Λονδίνο, κοντά στο Kensington Palace.

Ο πρώην Πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ απέφυγε να πληρώσει 580.000 δολάρια σε φόρους σύμφωνα με τα έγγραφα. Αγόρασε ένα αρχοντικό 11 εκατομμυρίων δολαρίων στο Λονδίνο αγοράζοντας το ακίνητο μέσω εταιρείας offshore στις βρετανικές Παρθένες Νήσους.

Ο εμίρης του Κατάρ Χαμάντ Μπιν Καλίφα Αλ Θάνι φαίνεται πως επίσης προτιμά να διακινεί τα πλούτη του με offshore. Δεν είναι η πρώτη φορά που το όνομά του εμπλέκεται με αυτές, καθώς φιγουράριζε και στα Panama Papers. Τότε είχε αποκαλυφθεί ότι μέσω υπεράκτιας εταιρείας είχε αγοράσει και το γιοτ του, αξίας 300 εκατ. δολαρίων.

Ο μαφιόζος αρχηγός Ραφαέλε Αμάτο, που ενέπνευσε την ταινία Gomorrah, χρησιμοποίησε επίσης εταιρεία βιτρίνα για να αγοράσει εκτάσεις στην Ισπανία. Συνδέεται με σειρά δολοφονιών και εκτίσει ποινή 20ετούς φυλάκισης.

Η Κολομβιανή τραγουδίστρια Shakira, η οποία αντιμετωπίζει ήδη φορολογικά προβλήματα στην Ισπανία, δημιούργησε υπεράκτιες εταιρείες στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους για να αποκρύψει περιουσιακά στοιχεία, σύμφωνα με τα έγγραφα.

Pandora Papers: Διαψεύδει την εμπλοκή του ο Νίκος Αναστασιάδης

Tο νομικό γραφείο που ίδρυσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης εμπλέκεται στις αποκαλύψεις.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Guardian, που συμμετείχε στη μελέτη την εγγράφων, η νομική εταιρεία “Anastasiades & Partners” που ίδρυσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατηγορήθηκε για ψευδή δήλωση στοιχείων του ιδιοκτήτη τεσσάρων υπεράκτιων εταιρειών με σκοπό να κρατηθεί μυστική η ταυτότητα του πραγματικού ιδιοκτήτη, ενός «αμφιλεγόμενου Ρώσου γερουσιαστή.

Η κατηγορία αυτή απορρίπτεται από τη νομική εταιρεία, ενώ ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας δηλώνει άγνοια ως μη έχων σχέση με το νομικό γραφείο.

«Δεν έχω γνώση και θα ήταν αδύνατο για μένα να γνωρίζω και να είμαι σε θέση να απαντήσω σε οποιαδήποτε κατηγορία αφορά το χειρισμό των υποθέσεων της πρώην εταιρείας μου» αναφέρει ο Πρόεδρος Αναστασιάδη προς την εφημερίδα.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ιλιγγο προκαλούν τα χρήματα που βγάζει η εταιρεία του Νίκου Ευαγγελάτου

Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας Newsit Εταιρεία ΕΠΕ του...

Έκρυψαν το 8,3% του κόμματος Κασσελάκη σε δημοσκόπηση

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι. Βρισκόμαστε...

Η άγνωστη μάχη ανάμεσα σε Μαρινάκη και Αλαφούζο πριν τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου.Το θέμα του Σαββατοκύριακου...