Του Μιχάλη Ψύλου
Μια ανάσα από τα 1,10 δολάρια βρίσκεται πλέον το ευρώ καθώς η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ φαίνεται να κερδίζει τον ομόλογό της στην Fed, Τζερομ Πάουελ, για το ποιος θα ανακοινώσει την πρώτη μείωση των επιτοκίων. Ηδη το πρωί, η ισοτιμία του ευρώ με το αμερικανικό νόμισμα κυμαινόταν στα 1.0934 δολάρια.
«Η ενίσχυση του ευρώ τις τελευταίες εβδομάδες δείχνει να διατηρείται, αφού ξεπέρασε την αντίσταση που βρήκε στα 1,0805 δολάρια και στο 1,09», λέει ο Χουάν Καμπρέρο,τεχνικός αναλυτής και στρατηγικός αναλυτής της Ecotrader .
Μέχρι στιγμής μάλιστα, το ευρώ από την αρχή του χρόνου έχει ανατιμηθεί έναντι οκτώ από τα δέκα πιο διαπραγματεύσιμα νομίσματα στην αγορά.
Η Λαγκάρντ έχει αφήσει να εννοηθεί ότι αφού εξετάσει τα δεδομένα στη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 11 Απριλίου, θα προχωρήσει στην πρώτη μείωση των επιτοκίων στις 6 Ιουνίου, ενώ ο Πάουελ φαίνεται ακόμη να διστάζει για τον χρόνο , καθώς υπάρχει μια αβεβαιότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες για την πορεία του πληθωρισμού. H προσοχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές έχει στραφεί σήμερα στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς θα δημοσιευτούν νωρίς το απόγευμα- και πριν ανοίξει η Wall Street – τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό τον Φεβρουάριο.
Τα στοιχεία αυτά είναι πιθανό να έχουν σημαντική επιρροή στην περαιτέρω πορεία της νομισματικής πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, καθώς οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα έχει σταθεροποιηθεί στο επίπεδο του προηγούμενου μήνα στο 3,1%.
Οι επενδυτές στη Wall Street ήδη προβληματίζονται και ο δείκτης Dow Jones έκλεισε χθες με μέτρια αύξηση 0,1% στις 38.769 μονάδες, ενώ ο Nasdaq, από την άλλη πλευρά, υποχώρησε 0,4% στις 16.019 μονάδες και ο S&P 500 έχασε 0,1% , κλείνοντας στις 5.117 μονάδες.
«Υπάρχουν δύο καθοριστικοί παράγοντες στις επιλογές των δύο κεντρικών τραπεζών», τονίζουν στη Ναυτεμπορική , παράγοντες της αγοράς και εξηγούν: ο πρώτος παράγων είναι η οικονομική κατάσταση της οποίας οι μεταβλητές είναι ο πληθωρισμός και η ανάπτυξη. Ο δεύτερος είναι πολιτικός και αφορά τις επερχόμενες εκλογές. Αυτό ισχύει τόσο για την Ευρωζώνη με τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, όσο και για τις Ηνωμένες Πολιτείες με την προεδρική αναμέτρηση του Νοεμβρίου.
Στην ευρωζώνη , ο πληθωρισμός, συνέχισε να μειώνεται, ακόμη και με ταχύτερους ρυθμούς από τον αναμενόμενο. Στις τελευταίες προβλέψεις της ΕΚΤ, η αύξηση των τιμών έχει αναθεωρηθεί προς τα κάτω, ιδίως για το 2024, κυρίως λόγω της χαμηλότερης συνεισφοράς της ενέργειας», σημειώνουν οι ίδιες πηγές στη «Ν».
Βέβαια, η Fed θα συνεδριάσει επίσης στις 30 Απριλίου-1 Μαΐου, άρα υπάρχει και αυτό το παράθυρο παρέμβασης. Όμως, δεδομένης της διαφορετικής οικονομικής κατάστασης, η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ θα μπορούσε επίσης να περιμένει μέχρι τον Ιούνιο.
Πολιτική διάσταση
Σύμφωνα με τον Λουίτζι Καμπίλιο, καθηγητή Οικονομικής Πολιτικής στο Καθολικό Πανεπιστήμιο του Μιλάνου, «οι οικονομικές συνθήκες για μείωση των επιτοκίων υπάρχουν, το θέμα σε αυτό το σημείο είναι να κατανοήσουμε πώς θα θέλει να συμπεριφερθεί η Κεντρική Τράπεζα σε σχέση με τις ευρωεκλογές»
«Είναι αλήθεια ότι η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητη και δεν καθορίζει την νομισματική της πολιτική από τις πολιτικές εξελίξεις ,αλλά σίγουρα δεν είναι μια μονάδα χωρίς πόρτες ή παράθυρα, που δεν βλέπει τι γίνεται γύρω της», τονίζουν παράγοντες της αγοράς.
Οι μόνες πολιτικές δυνάμεις που θα μπορούσαν να επηρεαστούν αρνητικά από τη μείωση των επιτοκίων θα ήταν τα κόμματα της Γερμανίας και των βορείων χωρών. Αντίθετα, αν δεν γινόταν μείωση, θα ωφελούνταν οι ευρωσκεπτικιστές και οι ακροδεξιοί λαϊκιστές των χωρών του Νότου.
Στα 1,15 δολάρια το ευρώ;
Η επικεφαλής της ΕΚΤ εμφανίζεται λοιπόν να κερδίζει την κούρσα των επιτοκίων έναντι του Τζερόμ Πάουελ, γεγονός που εκφράζεται και με την ενίσχυση του ευρώ. «ο κοινό νόμισμα έχει ανατιμηθεί περισσότερο από 2% έναντι του δολαρίου από τα μέσα Φεβρουαρίου και βρίσκεται στο κατώφλι του ψυχολογικού ορίου των 1,10 δολαρίων», σημειώνουν στη «Ν» ευρωπαίοι αναλυτές . Δεν αποκλείουν μάλιστα την επόμενη χρονιά το ευρώ να σκαρφαλώσει στα 1,15 δολάρια.
« Είμαστε έκπληκτοι από την έντονη αντίδραση του ευρώ έναντι του δολαρίου», ανέφερε η AXA IM , εκτιμώντας ότι το κοινό νόμισμα θα συνεχίσει βραχυπρόθεσμα να ανατιμάται έναντι του αμερικανικού, με δεδομένη την προοπτική η ΕΚΤ να μειώσει τα επιτόκια πριν από τη Fed. Τα στοιχεία για τους μισθούς, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για τη λήψη αποφάσεων στην Φρανκφούρτη έχουν δείξει κάποια σημάδια επιβράδυνσης, ενώ οι δείκτες PMI στην ευρωζώνης πηγαίνουν καλύτερα», εξηγούν αναλυτές της Nomura. « Για να δείξει περισσότερη δύναμη και να αποκρούσει τους πτωτικούς κινδύνους, το ευρώ θα πρέπει να υπερβεί το 1,10 δολάρια. Η υπέρβαση αυτού του φράγματος θα έδειχνε στη συνέχεια και τον επόμενο στόχο που θα μπορούσε να επιδιώξει το ευρώ έναντι του δολαρίου, με κατευθυντήρια γραμμή που εμφανίζεται στα 1,15 δολάρια ανά ευρώ το 2025», τονίζουν οι ίδιοι παράγοντες στη «Ν».