Η Πιονγκ Γιάνγκ κατάφερε να αυξήσει κι άλλο την ένταση στην κορεατική χερσόνησο τις τελευταίες ημέρες με μια σειρά πρωτοφανών στρατιωτικών ασκήσεων.
Όπως ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης την περασμένη εβδομάδα, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν επέβλεψε στρατιωτικές ασκήσεις που προσομοίαζαν πυρηνικό χτύπημα «καμένης γης» εναντίον του Νότου, ακολουθούμενο από μια εισβολή στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη που χωρίζει τη χερσόνησο και στη συνέχεια την κατάληψη του ιδεολογικού αντιπάλου της.
Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε πως η απόφαση για τη διενέργεια τέτοιων ασκήσεων λήφθηκε λόγω του ότι Νότια Κορέα και Η.Π.Α. σχεδιάζουν μια προληπτική πυρηνική επίθεση εναντίον της Βόρειας Κορέας.
Το «σαφές μήνυμα» της Βόρειας Κορέας
Η Πιονγιάνγκ δήλωσε ότι στέλνει ένα «σαφές μήνυμα» στη Σεούλ και την Ουάσινγκτον, οι οποίες ολοκλήρωσαν προσφάτως την 11ήμερη κοινή στρατιωτική άσκηση Ulchi Freedom Shield, στην οποία συμμετείχε αμερικανικό στρατηγικό βομβαρδιστικό B-1B με πυρηνικές ικανότητες, το οποίο με συνοδεία μαχητικών διεξήγαγε πτήσεις πάνω από τη χερσόνησο. Κατά τη Βόρεια Κορέα, οι πτήσεις καταδεικνύουν ότι οι Η.Π.Α. «κινούνται προς ένα προσχεδιασμένο πυρηνικό προειδοποιητικό χτύπημα εναντίον μας». Το Σάββατο ο στρατός της Βόρειας Κορέας εκτόξευσε επιπλέον δύο κατευθυνόμενους πυραύλους με εικονικές πυρηνικές κεφαλές σε μία «προσομοίωση τακτικής πυρηνικής επίθεσης».
Σύμφωνα με τους αναλυτές καθίσταται σαφές ότι η Βόρεια Κορέα έχει κάνει μεγάλα βήματα στην ανάπτυξη πυρηνικών όπλων και πυραυλικών συστημάτων μεγάλου βεληνεκούς, όμως έχει λίγες πιθανότητες να εισβάλει και να καταλάβει με επιτυχία το νότιο μισό της χερσονήσου – παρ’ ότι έχει 1,3 εκατομμύρια μόνιμους στρατιώτες.
«Στο παρελθόν οι Βορειοκορεάτες επένδυσαν σημαντικά στο πυροβολικό και στη δημιουργία των προμηθειών πυρομαχικών τους, όμως σχεδόν όλα αυτά χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1940 και του 1950», δήλωσε ο Λανς Γκάτλινγκ, αναλυτής ασφάλειας και αεροδιαστημικής και ιδρυτής της Gatling Associates με έδρα το Τόκιο. «Έτσι, ενώ διαθέτουν τεράστιες ποσότητες και πυραυλικό πυροβολικό, τα συστήματα δεν είναι πολύ ακριβή σε μεγάλες αποστάσεις. Επιπλέον, οι πανταχού παρούσες δυνατότητες πληροφόρησης, επιτήρησης και αναγνώρισης των προηγμένων κρατών έχουν τεράστια ισχύ απέναντι σε οποιαδήποτε επιθετική ικανότητα μπορεί να έχει η Βόρεια Κορέα», όπως δήλωσε στην DW.
Σε τροχιά 500 χιλιομέτρων (310 μίλια) πάνω από τη γη βρίσκονται δορυφόροι που έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν πληροφορίες επί 24ωρης βάσεως και υπό οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες, επομένως οποιαδήποτε διαφαινόμενη επίθεση της Βόρειας Κορέας θα είναι ορατή εγκαίρως.
Οι χερσαίες δυνάμεις της Βόρειας Κορέας υπολείπονται ισχύος
Ακόμη, λόγω της γεωγραφίας της χερσονήσου, η Βόρεια Κορέα έχει μόνο τρεις πιθανές χερσαίες οδούς επίθεσης και οποιαδήποτε επίθεση θα διεξαχθεί σε στενές περιοχές – καταλήγοντας γρήγορα σε βατερλό για τα παλαιά άρματα μάχης και το πεζικό της Βόρειας Κορέας, που υστερεί σε εξοπλισμό συγκριτικά με αυτό της Νότιας Κορέας και των Η.Π.Α.
Όπως τονίζει ο Γκάρεν Μαλόι, καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Daito Bunka και ειδικός σε στρατιωτικά θέματα, παρόμοια θα ήταν η κατάσταση και σε επίθεση από αέρος. «Οι πιλότοι μαχητικών αεροσκαφών στις χώρες του ΝΑΤΟ πραγματοποιούν κάθε χρόνο τουλάχιστον 200 ώρες επιχειρησιακών πτήσεων με τα πιο προηγμένα αεροσκάφη που διαθέτουν στο οπλοστάσιό τους», εξηγεί. «Λόγω της έλλειψης καυσίμων και της αδυναμίας προμήθειας ανταλλακτικών για τα αεροσκάφη, υπολογίζεται ότι οι Βορειοκορεάτες πιλότοι είναι σε θέση να πετάξουν μόλις 20 ώρες το χρόνο».
Πάντως, υπάρχουν ερωτηματικά σχετικά με τις δυνατότητες της Βόρειας Κορέας σε άλλους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των χημικών, βιολογικών και βακτηριολογικών όπλων, των λεγόμενων «πυρηνικών όπλων των φτωχών». «Ξέρουμε ότι έχουν τέτοια όπλα και, ενώ καμία άλλη χώρα στον κόσμο δεν θα τα χρησιμοποιούσε, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε εντελώς το ενδεχόμενο η Πιονγιάνγκ να τα χρησιμοποιήσει, αναλόγως με το πόσο απειλημένη θα αισθανόταν», δηλώνει ο Μαλόι.
Η Βόρεια Κορέα δεν έχει κανέναν ενδοιασμό να διαφημίζει την πυρηνική της ικανότητα. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Ινστιτούτου Αμυντικής Ανάλυσης της Κορέας που εδρεύει στη Σεούλ, οι επιστήμονες της Πιονγιάνγκ έχουν παράξει περισσότερους από 2,2 τόνους εμπλουτισμένου ουρανίου για όπλα και 78 κιλά πλουτωνίου, μία ποσότητα που θα επαρκούσε για έως 90 πυρηνικές κεφαλές. Κατά το Ινστιτούτο, εάν η ανάπτυξη συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό, η Βόρεια Κορέα θα μπορούσε να έχει 166 πυρηνικά όπλα μέχρι το 2030.
Ακριβώς αυτό είναι που αρέσκεται να υπενθυμίζει η Πιονγιάνγκ και μάλιστα με μεγάλη αυτοπεποίθηση, σε μία συγκυρία όπου οι γεωπολιτικές εξελίξεις την έχουν οδηγήσει σε συμμαχία τόσο με τη Ρωσία, όσο και με την Κίνα.
«Κλιμάκωση των απειλών για χρήση βίας»
«Η Νότια Κορέα δεν ευθύνεται για την κλιμάκωση των απειλών από τον Βορρά, αν και έχει επίσης υποστηριχθεί ότι η στενότερη συμμαχία μεταξύ του Νότου, των Η.Π.Α. και της Ιαπωνίας έχει ωθήσει την Πιονγιάνγκ σε στενότερους δεσμούς με το Πεκίνο και τη Μόσχα», λέει ο Λιμ Έουν-Γιουνγκ, αναπληρωτής καθηγητής διεθνών σπουδών στο Εθνικό Πανεπιστήμιο Kongju.
Η αναβαθμισμένη συμμαχία Μόσχας – Πιονγιάνγκ είναι αναμφισβήτητα η πιο σημαντική εξέλιξη των τελευταίων ετών, με αμφότερες τις πλευρές να επωφελούνται. Η αμερικανική κυβέρνηση έχει υποστηρίξει ότι η Βόρεια Κορέα σχεδιάζει να προμηθεύσει με οβίδες πυροβολικού τη Μόσχα, η οποία έχει έλλειψη συμβατικών πυρομαχικών λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Η Ρωσία είναι πιθανό να πληρώσει σε πετρέλαιο και τρόφιμα, τα οποία η Βόρεια Κορέα θέλει απεγνωσμένα.
«Η Βόρεια Κορέα αρχικά προμηθευόταν βλήματα από τη Σοβιετική Ένωση και μέσω της Κίνας και συνέχισε να κατασκευάζει αυτού του είδους τα πυρομαχικά, πράγμα που σημαίνει ότι έχει τεράστια αποθέματα και μπορεί να συνεχίσει να κατασκευάζει περισσότερα», δήλωσε ο Γκάτλινγκ. «Θα πουλήσουν τα αποθέματά τους και, αν και είναι παλιά, εξακολουθούν να είναι αποτελεσματικά, ενώ έτσι θα εξασφαλίσουν την προμήθεια πετρελαίου και τροφίμων. Για μένα είναι σαφές πως αυτή η συμφωνία θα ενισχύσει και τις δύο πλευρές».