Του Μιχάλη Ψύλου
«Τώρα θα έχουμε λιγότερους πρόσφυγες;» διερωτάται το γερμανικό Der Spiegel. «Μια Ευρώπη-φρούριο μετατρέπεται σε νεκροταφείο», γράφει η γαλλική «Liberation». Για αλληλοκατηγορίες μεταξύ «Frontex, Ελλάδας και Ιταλίας για το ποιος ευθύνεται», κάνει λόγο η ιταλική La Repubblica.
Η τραγωδία με τους εκατοντάδες πρόσφυγες που χάθηκαν στο Ιόνιο έχει αναμφίβολα συγκλονίσει την «πολιτισμένη» Ευρώπη. Μόνο που τα δάκρυα είναι μάλλον κροκοδείλια. Γιατί δεν πρόκειται για μια μεμονωμένη τραγωδία. Κάτι που έγινε ξαφνικά και μας έπιασε όλους …απροετοίμαστους. Αφήστε που όπως λένε οι ανθρωπιστικές οργανώσεις διάσωσης, αλλά και ομολογούν με μισόλογα πολλοί αρμόδιοι: «Το μοιραίο αλιευτικό «Αντριάνα» είχε εντοπιστεί από τη Frontex, αλλά όλοι το παρακολουθούσαν. Περιμένοντας να περάσει σε άλλα χωρικά ύδατα. Για να γίνει ευθύνη κάποιου άλλου. Το συντομότερο δυνατό. Με τη δικαιολογία, για άλλη μια φορά, ότι «κανείς δεν ζήτησε βοήθεια», όπως τόσο εύστοχα γράφει η Repubblica.
Μόλις μία εβδομάδα πριν η Ευρώπη πανηγύριζε για την σχεδόν ομόφωνη απόφαση για την μεταρρύθμιση του ασύλου. Για τις πιο γρήγορες και αυστηρές διαδικασίες χορήγησης ασύλου στις χώρες πρώτης γραμμής, σε όσους θέλουν να μπουν στην Ευρώπη. Και όσες χώρες μέλη δεν θα δέχονται να φιλοξενούν όσους παίρνουν άσυλο, θα πληρώνουν 20.000 ευρώ το «κεφάλι».
Η Ευρώπη-φρούριο δεν αφορά βέβαια όλους τους πρόσφυγες. Δεν ισχύει γι` αυτούς που φεύγουν από την Ουκρανία. Σωστά άλλωστε. Εκεί γίνεται πόλεμος. Οι διαδικασίες για την είσοδο προσφύγων από την εμπόλεμη Ουκρανία είναι πολύ απλοποιημένες. Θα λάβουν- και σωστά- άμεσα όλες τις κοινωνικές παροχές, οι οποίες παρουσιάζονται σε πολύγλωσση μορφή στις ιστοσελίδες των αρμόδιων Υπουργείων.
Αλλά τι γίνεται με τους κατατρεγμένους από τη Συρία και τη Λιβύη; Εκεί δεν γίνεται πόλεμος; Γιατί άραγε εγκαταλείπουν τις εστίες τους; Και τι κάνουν οι Ευρωπαίοι για να σταματήσει η αιτία της φυγής; Μήπως θυμάται κανείς πώς ξεκίνησε ο εμφύλιος στη Λιβύη και τη Συρία;
Και τελικά ποιος ωφελείται από μια Ευρώπη-φρούριο;
Υπό την πίεση μάλιστα μιας κοινής γνώμης που γίνεται ολοένα και πιο αλλεργική στη μετανάστευση, όπως αποδεικνύεται από την άνοδο της δύναμης της ακροδεξιάς, η ΕΕ θα γίνεται όλο και πιο κατασταλτική.
Η Ευρωπαία Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον ήταν σαφής: «Νομίζω ότι αυτό το ναυάγιο είναι ένα μήνυμα ότι η μεταναστευτική μας πολιτική δεν λειτουργεί καλά αυτή τη στιγμή και θα την αλλάξουμε με το Σύμφωνο Μετανάστευσης». Πόντιοι Πιλάτοι! Μέχρι την επόμενη τραγωδία…