Η Χεζμπολάχ, που εδρεύει στο Λίβανο, προειδοποίησε κατ΄ επανάληψη ότι είναι έτοιμη να πολεμήσει εναντίον του Ισραήλ, αφότου ξέσπασε ο πόλεμος στη Γάζα. Μέχρι τώρα η Χεζμπολάχ και το Ισραήλ έχουν περιοριστεί σε αψιμαχίες στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ, με ανταλλαγή ρουκετών και βολών πυροβολικού.
Καθώς κλιμακώνεται ο πόλεμος στη Γάζα, παρατηρητές φοβούνται ότι η Χεζμπολάχ μπορεί να ανοίξει ένα νέο μέτωπο εναντίον του Ισραήλ, απειλή που διατυπώθηκε και από το Ιράν, που υποστηρίζει την Χεζμπολάχ.
Αυτό το σενάριο θα μπορούσε να διευκολύνει την Χαμάς και τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά θα ήταν καταστροφικό για τον Λίβανο και με πολύ μεγάλο κόστος για το Ισραήλ, όπως λένε αναλυτές στο Al Jazeera.
Τι έχει δείξει το παρελθόν
Τον Ιούλιο του 2006 η Χεζμπολάχ συνέλαβε δύο Ισραηλινούς στρατιώτες στα σύνορα, κάτι που προκάλεσε μαζική στρατιωτική απάντηση από το Ισραήλ. Ο πόλεμος αυτός διήρκεσε 34 μέρες και είχε ως συνέπεια να σκοτωθούν περισσότεροι από 1.100 Λιβανέζοι και 165 Ισραηλινοί.
Ουσιαστικός νικητής δεν υπήρξε, αλλά εκείνοι που έχασαν ήταν οι Λιβανέζοι άμαχοι. Το Ισραήλ κατέστρεψε περίπου 30.000 σπίτια, 109 γέφυρες και 78 ιατρικά κέντρα και νοσοκομεία, σύμφωνα με τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού.
Ο Νίκολας Μπλάνφορντ, αναλυτής του Ατλαντικού Συμβουλίου με ειδίκευσε σε θέματα για την Χεζμπολάχ, λέει στο Al Jazeera ότι η οργάνωση έχει ετοιμοπόλεμους 3.000 ως 5.000 μαχητές και μικρού βεληνεκούς πυραύλους, για να πλήξει το Ισραήλ.
Επιπλέον τα τελευταία 17 χρόνια η Χεζμπολάχ έχει βελτιώσει σημαντικά τις στρατιωτικές δυνατότητες της.
«Νομίζω ότι σήμερα η Χεζμπολάχ έχει δυνατότητα να προκαλέσει μεγάλη ζημιά στο Ισραήλ», δήλωσε ο Μπλάνφορντ.
Η δύναμη της Χεζμπολάχ σήμερα
Ο Νίκολας Μπλάνφορντ εκτιμά ότι η Χεζμπολάχ έχει δυνατότητα να κινητοποιήσει 60.000 μαχητές. Επίσης ενώ το 2006 είχε απόθεμα περίπου 14.000 πυραύλων σήμερα το απόθεμα έχει υπερδεκαπλασιαστεί και υπολογίζεται ότι διαθέτει 150.000 πυραύλους. Οι περισσότεροι είναι μικρού βεληνεκούς, αλλά έχει και εξελιγμένης τεχνολογίας πυραύλους από το Ιράν, με βεληνεκές 300 χιλιομέτρων. Ο Μπλάνφορντ επισημαίνει επίσης ότι οι «ειδικές δυνάμεις» της Χεζμπολάχ έχουν εκπαιδευτεί για εισβολή στο Ισραήλ σε περίπτωση ανοιχτού πολέμου.
«Δεν αποτελεί έκπληξη το ότι Ισραηλινοί αξιωματούχοι τα τελευταία χρόνια θεωρούν ως κύρια απειλή την Χεζμπολάχ», λέει ο Αμερικανός αναλυτής.
Η Ράντα Σλιμ, διευθύντρια του προγράμματος Συγκρούσεων και Λύσεων στο Ινστιτούτο της Μέσης Ανατολής, δηλώνει επίσης στο Al Jazeera ότι ο συριακός πόλεμος, όπου ενεπλάκη η Χεζμπολάχ υποστηρίζοντας τον πρόεδρο Άσαντ, επέτρεψε στην οργάνωση να βελτιώσει τις δυνατότητες της και να αυξήσει την εμπειρία της σε πεδία μαχών.
«Στην Συρία, όπου έγινε ένας παρατεταμένος πόλεμος, κέρδισαν νέες εμπειρίες ως προς τον πόλεμο σε αστικό περιβάλλον και την συλλογή πληροφοριών. Τα συστήματα κατασκοπείας έχουν βελτιωθεί σημαντικά», λέει η Ράντα Σλιμ.
Είναι πιθανή η σύγκρουση Χεζμπολάχ-Ισραηλινών;
Αν και οι περιορισμένης έκτασης συρράξεις μεταξύ των δύο πλευρών είναι συνηθισμένο φαινόμενο, η Σλιμ πιστεύει ότι σήμερα υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος κλιμάκωσης.
Η Χεζμπολάχ και το Ιράν μπορεί να αποφασίσουν να ανοίξουν δεύτερο μέτωπο κατά του Ισραήλ ανάλογα με το επίπεδο των βιαιοτήτων που διαπράττονται στην Γάζα. Αν κινδυνεύσει με αφανισμό η Χαμάς, τότε η Χεζμπολάχ θα ανοίξει μέτωπο με το Ισραήλ, λέει η Σλιμ.
Παρά τον κίνδυνο κλιμάκωσης, ο Μπλάνφορντ εκτιμά ότι το Ιράν και η Χεζμπολάχ θα επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, εξηγώντας ότι η Χεζμπολάχ λειτουργεί ως αποτρεπτική δύναμη έναντι πιθανών ισραηλινών και αμερικανικών σχεδίων για επίθεση στο Ιράν.
Ωστόσο αυτό δεν αποκλείει την πιθανότητα στρατιωτικής εμπλοκής ανάμεσα στις δύο πλευρές, κάτι που εξαρτάται από το κατά πόσο το Ιράν θα θεωρήσει ότι είναι κατάλληλος χρόνος να πλήξει το Ισραήλ «δι ΄αντιπροσώπων» και με τον ρόλο αυτό να τον αναλαμβάνει κυρίως η Χεζμπολάχ.
Για να αποτρέψει τον κίνδυνο εμπλοκής της Χεζμπολάχ η Αμερική έστειλε δύο αεροπλανοφόρα στην ανατολική Μεσόγειο.
Ωστόσο ο Μπλάνφορντ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο το Ισραήλ να έχει τα δικά του σχέδια για να καταφέρει πρώτο ένα πλήγμα στην Χεζμπολάχ, παρά τις αμερικανικές διπλωματικές προσπάθειες.
Η Χεζμπολάχ έχει τη δυνατότητα «να προκαλέσει τρομερό κόστος στο Ισραήλ», εκτιμά η Σλιμ, αλλά προσθέτει ότι εξακολουθεί να μην έχει υπεροχή έναντι του Ισραήλ.
Κατά την Ράντα Σλιμ η Χεζμπολάχ μπορεί να εξαπολύσει επίθεση προκαλώντας μεγάλες ζημιές στις υποδομές του Ισραήλ, πλήττοντας ακόμα και το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν, όπως και σταθμούς παραγωγής ενέργειας. Αλλά το Ισραήλ από την πλευρά του μπορεί να μετατρέψει τον Λίβανο σε σωρό ερειπίων.
Ο Λίβανος μεταξύ Χεζμπολάχ και Ισραηλινών
Σε περίπτωση ευρύτερης σύγκρουσης το Ισραήλ μπορεί να εφαρμόσει το λεγόμενο «Δόγμα Νταχίγια», που πήρε την ονομασία του από μία περιοχή της νοτίου Βηρυτού, που θεωρείται προπύργιο της Χεζμπολάχ, και προβλέπει την δυσανάλογα μεγάλη στρατιωτική επίθεση εναντίον μιας περιοχής που θα έχεις στόχο τόσο τις στρατιωτικές υποδομές, όσο και τους άμαχους, χωρίς καμία διάκριση.
Ο Ιμάντ Σαλαμέι, καθηγητής πολιτικών επιστημών και διεθνών θεμάτων στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Λιβάνου, προειδοποίησε ότι ένας πόλεμος κατά της Χεζμπολάχ μπορεί να προκαλέσει εμφύλιο πόλεμο στο Λίβανο, που διέρχεται σοβαρή οικονομική και πολιτική κρίση. Από τη μία θα βρεθούν οι αντίπαλοι και οι επικριτές της Χεζμπολάχ, που θα την θεωρήσουν υπεύθυνη για τα δεινά ενός πολέμου και από την άλλη οι υποστηρικτές της οργάνωσης.
«Αν γίνει πόλεμος, δεν θα είναι όπως το 2006», λέει στο Al Jazeera ο Σαλαμέι, εξηγώντας ότι είναι πιθανό «να γίνουν συγκρούσεις και μεταξύ κοινοτήτων στο εσωτερικό».