Πόθεν Έσχες και υποκρισία: Το καθεστώς τιμώρησε τον Στέφανο Κασσελάκη γιατί δεν ανήκει στο… κλαμπ των «αθώων» – Οι περιπτώσεις Μητσοτάκη, Μαρέβας και Γεροβασίλη

Το καθεστώς τιμώρησε τον Στέφανο Κασσελάκη γιατί δεν ανήκει στο “κλαμπ των αθώων”. Γιατί ο Μητσοτάκης, η Μαρέβα και η Γεροβασίλη έμειναν στο απυρόβλητο;

Γράφει ο Ειδικός Συνεργάτης

Σε μια χώρα όπου η Μαρέβα Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη είχε off-shore στο εξωτερικό και ουδέποτε ασκήθηκε δίωξη, όπου η Όλγα Γεροβασίλη συμμετείχε, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα και τις καταγγελίες της εποχής, σε διαγνωστικό κέντρο ενώ ήταν υπουργός και έμεινε αλώβητη (έδωσε βέβαια τις σχετικές απαντήσεις και είχε απαντήσει με προειδοποιήσεις για προσφυγή στη Δικαιοσύνη), ένας πολιτικός που τόλμησε να χρηματοδοτήσει εργαζομένους με διαφάνεια και από τα προσωπικά του χρήματα καταδικάστηκε σε 30 μήνες φυλάκιση με αναστολή και 50.000 ευρώ πρόστιμο.

Το όνομά του; Στέφανος Κασσελάκης. Το “έγκλημά” του; Δεν ανήκει στο σύστημα.

Η πολιτική δίωξη ενός απείθαρχου

Η καταδίκη του Στέφανου Κασσελάκη για «παράβαση του νόμου περί Πόθεν Έσχες» είναι, στην πραγματικότητα, μια πολιτική καταδίκη. Είναι η ποινική «ποινή» που του επέβαλε το σύστημα για το γεγονός ότι δεν ελέγχεται και δεν ενσωματώθηκε στο βαθύ καθεστώς των υπεράνω.

Όταν ο ίδιος, προκειμένου να μην μείνουν απλήρωτοι οι εργαζόμενοι της Αυγής και του “Κόκκινου”, κατέθεσε χρήματα από εταιρεία συμφερόντων του στις ΗΠΑ, όχι για τον εαυτό του, αλλά για να καλύψει μισθοδοσία, δεν το έκανε πίσω από κλειστές πόρτες. Το έκανε ανοιχτά και εγγράφως. Μετά, μόλις μπήκε η κρατική χρηματοδότηση, τα χρήματα επιστράφηκαν μέχρι τελευταίου σεντ.

Παρ’ όλα αυτά, το Μονομελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας του επέβαλε ποινή 30 μηνών με αναστολή και χρηματικό πρόστιμο 50.000 ευρώ. Ο λόγος; Ότι παρέβη –υποτίθεται– τον νόμο, επειδή η εταιρεία είχε έδρα στο εξωτερικό και ο ίδιος συμμετείχε σε αυτή την περίοδο που ήταν πρόεδρος κόμματος.

Η επιλεκτική τυφλότητα της Δικαιοσύνης

Και ας θυμηθούμε:

Όταν η Μαρέβα Γκραμπόφσκι, σύζυγος του Κυριάκου Μητσοτάκη, διέθετε μετοχές σε off-shore εταιρεία (Eternia Capital) που δεν δηλώθηκε ποτέ στο Πόθεν Έσχες, το θέμα θάφτηκε. Η Εισαγγελία ούτε που κάλεσε τον πρωθυπουργό ή τη σύζυγό του να δώσουν εξηγήσεις. Το 2016 ήρθαν στο φως οι σχέσεις της συζύγου του σημερινού πρωθυπουργού με εξωχώρια εταιρεία στην Γαλλική Πολυνησία. Παρά την αποκάλυψη ότι η εταιρεία δεν είχε δηλωθεί στο Πόθεν Έσχες του ζεύγους, ούτε ζητήθηκε αποσαφήνιση από τις αρμόδιες αρχές, ούτε υπήρξε κάποια έρευνα από τη Δικαιοσύνη. Οι εξηγήσεις του ίδιου του Μητσοτάκη έμειναν αναπάντητες από την κοινοβουλευτική επιτροπή.

Όταν η Όλγα Γεροβασίλη –υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ– φερόταν, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Πρώτου Θέματος και της Καθημερινής, να διατηρεί συμμετοχή σε διαγνωστικό κέντρο στα Γιάννενα, κάτι ρητά απαγορευμένο από τον ίδιο νόμο, ουδέποτε η υπόθεση απασχόλησε τη Δικαιοσύνη, ούτε δόθηκε συνέχεια από τα media (Δείτε αναλυτικά τις τότε αποκαλύψεις ΕΔΩ.) Δεν επιβλήθηκαν κυρώσεις για την υπόθεση. Η Όλγα Γεροβασίλη απάντησε με σφοδρότητα, κάνοντας λόγο για «λασπολογίες και ψέματα» και προαναγγέλλοντας προσφυγή στη Δικαιοσύνη, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε την επίθεση στο πρόσωπό της ως πολιτικά υποκινούμενη. «Η ιδιότητά μου ως βουλευτή δεν ήταν ασυμβίβαστη. Ούτε παραβίασα κανέναν νόμο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η Νέα Δημοκρατία, από την άλλη πλευρά, είχε καλέσει την τότε κυβέρνηση να δώσει απαντήσεις και να αποπέμψει την κ. Γεροβασίλη, επιμένοντας ότι η συμμετοχή της σε ιατρική εταιρεία συνιστούσε ευθεία παράβαση του άρθρου 57 του Συντάγματος. Παρά τις αντιδράσεις, η υπόθεση δεν προχώρησε περαιτέρω σε επίπεδο δίωξης ή κυρώσεων και τα media σιώπησαν ξαφνικά.

Τι άλλαξε με τον Κασσελάκη; Το ότι δεν ήταν αρεστός, δεν λειτούργησε ως μέρος του «μηχανισμού», και τόλμησε να εκτεθεί με πράξεις διαφάνειας που ενοχλούν.

Η “ενοχή” του ήταν η διαφάνεια

Αν κάτι προκύπτει από τη δικογραφία και τις καταθέσεις, είναι ότι ο Κασσελάκης ενήργησε φανερά, πρόσωπο με πρόσωπο, χωρίς να επιχειρήσει συγκάλυψη. Το επιβεβαίωσε και ο πρώην διευθυντής του ΣΥΡΙΖΑ, Θύμιος Γεωργόπουλος, που δήλωσε στο δικαστήριο ότι ο Κασσελάκης του είπε: «Θα καλύψω εγώ τη μισθοδοσία». Και έτσι έγινε. Δεν έβαλε τα λεφτά στην τσέπη του. Δεν έδωσε εργολαβίες. Δεν έλαβε μίζες. Έδωσε για να πληρωθούν εργαζόμενοι.

Το πιο εξοργιστικό; Το ίδιο το δικαστήριο αγνόησε την πρόταση απαλλαγής του εισαγγελέα, ο οποίος είπε ξεκάθαρα ότι δεν υπήρξε δόλος, και ότι ο Κασσελάκης θα μπορούσε να είχε μεταβιβάσει την εταιρεία στον αδελφό του, αν ήξερε τον νόμο. Αλλά δεν το έκανε, γιατί δεν ήθελε να κρύψει τίποτα.

Μια καταδίκη-παράσημο

Ο ίδιος, μετά τη διαδικασία, σχολίασε:

«Είναι τιμητική η δίωξη. Έχω δώσει το μέγιστο στο κόμμα και θα συνεχίσω να αγωνίζομαι για τη διαφάνεια».

Και όντως: αν το να βοηθάς εργαζόμενους και να είσαι απόλυτα καθαρός θεωρείται ποινικό αδίκημα, τότε κάτι πολύ σάπιο υπάρχει στο βασίλειο του ελληνικού πολιτικού συστήματος.

Η πολιτική ουρά της υπόθεσης

Η καταδίκη του Κασσελάκη δεν είναι απλώς μια ποινική υπόθεση. Είναι μήνυμα εκφοβισμού σε κάθε ανεξάρτητη πολιτική φωνή. Το καθεστώς λέει ξεκάθαρα: «Αν δεν είσαι με εμάς, θα σου βρούμε αφορμή να σε τελειώσουμε».

Αλλά ο κόσμος δεν τρώει πια κουτόχορτο. Ξέρει ποιος δήλωνε ψευδώς. Ξέρει ποιος ήταν σε off-shore. Ξέρει ποιος συγκάλυπτε. Και ξέρει ποιος έβαλε τα λεφτά του, όχι για να αγοράσει εξουσία, αλλά για να σώσει ανθρώπους από την ανεργία.

Τελικά, ο Κασσελάκης κρίθηκε ένοχος. Όχι για το Πόθεν Έσχες. Αλλά γιατί δεν είναι “δικός τους”.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ