Πως η Κίνα θα αποτρέψει την ανεξαρτησία της Ταϊβάν

Ο υπουργός Άμυνας της Κίνας ,Ντονγκ Τζουν, ανέφερε σήμερα πως η χώρα του «θα δράσει με αποφασιστικότητα και δύναμη» για να αποτρέψει την ανεξαρτησία της Ταϊβάν.

Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι το Πεκίνο θέλει περισσότερες και τακτικές επικοινωνίες μεταξύ του κινεζικού στρατού και αυτού των ΗΠΑ.

Ο κ. Ντονγκ εκφράστηκε κατά τη διάρκεια του Διαλόγου Σαγκρί-Λα στη Σιγκαπούρη, φόρουμ για την ασφάλεια στην Ασία, στο περιθώριο του οποίου συναντήθηκε προχθές Παρασκευή με τον αμερικανό ομόλογό του Λόιντ Όστιν, για τις πρώτες συνομιλίες ουσίας ανάμεσα σε αξιωματούχους των δυο κρατών αρμόδιους για την άμυνα έπειτα από 18 μήνες.

«Ήμασταν πάντα ανοικτοί στις συζητήσεις και στη συνεργασία, όμως αυτό απαιτεί τα δυο μέρη να διανύσουν το δικό τους μισό του δρόμου», να δείχνουν διάθεση συμβιβασμού, είπε ο κ. Ντονγκ.

«Θεωρούμε πως χρειάζονται περισσότερες συνομιλίες, ακριβώς επειδή υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στους δυο στρατούς μας», πρόσθεσε.

Οι δυο υπουργοί Άμυνας είχαν συνάντηση διάρκειας μιας ώρας και κάτι την Παρασκευή, στο ξενοδοχείο όπου διεξάγεται το φόρουμ, το οποίο έχει προσλάβει μεγαλύτερη σημασία σε διεθνές επίπεδο – κι έχει επίσης μετατραπεί, τα τελευταία χρόνια, σε βαρόμετρο των σινοαμερικανικών σχέσεων.

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Όστιν επανέλαβε πως οι τηλεφωνικές συνδιαλέξεις ανάμεσα σε αμερικανούς και κινέζους ανώτερους αξιωματικούς θα ξαναρχίσουν «τους επόμενους μήνες».

Ο κ. Όστιν «επαναβεβαίωσε» έτσι τη δέσμευση που είχαν αναλάβει οι πρόεδροι Τζο Μπάιντεν και Σι Τζινπίνγκ στη σύνοδο του Σαν Φρανσίσκο τον Νοέμβριο του 2023 πως θα ξανάρχιζαν τακτικές τηλεφωνικές επικοινωνίες σε επίπεδο ανώτερων αξιωματικών των ενόπλων δυνάμεών τους το προσεχές διάστημα.

Το Πεκίνο από την πλευρά του χαιρέτισε τη «σταθεροποίηση» των σχέσεων των δυο χωρών.

Ωστόσο, ταυτόχρονα, ο κινέζος υπουργός Άμυνας υπογράμμισε επίσης την αποφασιστικότητα της χώρας του να υπερασπιστεί την κυριαρχία της στην Ταϊβάν, νήσο την οποία θεωρεί επαρχία της.

«Ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός της Κίνας ήταν πάντα άφθαρτη και ισχυρή δύναμη στην υπεράσπιση της ενοποίησης της πατρίδας και θα δράσει ανά πάσα στιγμή με αποφασιστικότητα και δύναμη για να σταματήσει την ανεξαρτησία της Ταϊβάν και να εγγυηθεί πως δεν θα επιτύχουν ποτέ οι προσπάθειες» γι’ αυτή, διεμήνυσε ο κ. Ντονγκ.

Ακόμη, ο υπουργός προειδοποίησε ότι η αυτοσυγκράτηση της χώρας του στη Νότια Σινική Θάλασσα έχει «όρια», έπειτα από σειρά επεισοδίων ανάμεσα σε πλοία της Κίνας και των Φιλιππίνων σε διεκδικούμενη ζώνη.

«Η Κίνα έχει επιδείξει επαρκή αυτοσυγκράτηση μπροστά τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων της και στις προκλήσεις, αλλά υπάρχουν και όρια», διεμήνυσε ο κ. Ντονγκ.

Πλοία του κινεζικού λιμενικού σώματος έχουν χρησιμοποιήσει επανειλημμένα αντλίες εκτόξευσης πεπιεσμένου νερού εναντίον φιλιππινέζικων σκαφών στα ύδατα της Νότιας Σινικής Θάλασσας, που το Πεκίνο διεκδικεί σχεδόν στο σύνολό τους, ενώ έχουν υπάρξει επίσης αρκετές συγκρούσεις πλοίων, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν μέλη των ενόπλων δυνάμεων των Φιλιππίνων.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το «ταμείο» του νέου κόμματος: Ποιοι χρηματοδοτούν την Καρυστιανού;

Το παρασκήνιο των επαφών με επιχειρηματίες και ο ρόλος του στενού πυρήνα

Ο Φαραντούρης «αυτοπροτείνεται» για την ηγεσία του κόμματος Καρυστιανού

Η αστραπιαία κίνηση του ευρωβουλευτή μετά τη δήλωση της προέδρου του Συλλόγου Τεμπών

Μυστικό δείπνο Ηλιόπουλου – Καρυστιανού: Η Μάνα των Τεμπών στα βαθιά νερά της διαπλοκής

Ραντεβού σε πριβέ περιβάλλον για τον εφοπλιστή και την «Μάνα των Τεμπών» – Η γνωριμία του ιδιοκτήτη της ΑΕΚ με την Μαρία Καρυστιανού τροφοδοτεί σενάρια για ισχυρή οικονομική στήριξη στον υπό ίδρυση πολιτικό φορέα – Εισαγωγή στα «βαθιά» της διαπλοκής ή αναζήτηση συμμάχων για την κάθαρση;

Σκιώδεις σύμμαχοι πίσω από το κόμμα Καρυστιανού: Οι δύο αμφιλεγόμενοι επιχειρηματίες και το παρασκήνιο της στήριξης

Ερωτήματα για τη χρηματοδότηση και τις «πλάτες» του νέου φορέα – Ένας «παίκτης» των media με εκκλησιαστικές διασυνδέσεις και ένας εκφραστής του πατριωτικού χώρου φέρονται να κινούν τα νήματα – Το ιδεολογικό «μωσαϊκό» που προκαλεί αντιδράσεις