Πυρηνικό σκάκι ΗΠΑ – Ρωσίας: Το Κρεμλίνο υποβαθμίζει τον Τραμπ αλλά προειδοποιεί για τη ρητορική

Το Κρεμλίνο απαντά στον Τραμπ μετά την αποκάλυψη περί ανάπτυξης πυρηνικών υποβρυχίων: καλεί σε προσοχή και υποβαθμίζει το θερμό σκηνικό με Μεντβέντεφ


Το Κρεμλίνο, μέσω του εκπροσώπου του Ντμίτρι Πεσκόφ, εξέδωσε την πρώτη επίσημη αντίδραση στη δήλωση-φωτιά του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ανέφερε πως έδωσε εντολή για ανάπτυξη αμερικανικών πυρηνικών υποβρυχίων ως απάντηση στις εμπρηστικές τοποθετήσεις του Ντμίτρι Μεντβέντεφ περί επερχόμενου πολέμου με τις ΗΠΑ.

Η Μόσχα εμφανίζεται προσεκτική, αλλά και επιφυλακτική, με τον Πεσκόφ να σημειώνει πως τέτοιου είδους δηλώσεις απαιτούν “πολύ μεγάλη προσοχή”, τονίζοντας πως τα αμερικανικά υποβρύχια βρίσκονταν ήδη σε αποστολή μάχης και δεν πρόκειται για κάποια νέα στρατιωτική κλιμάκωση.


Το Κρεμλίνο απορρίπτει την έννοια κλιμάκωσης – “Συζητιούνται περίπλοκα και ευαίσθητα ζητήματα”

Η Μόσχα επέλεξε να ρίξει τους τόνους δημοσίως, με τον Πεσκόφ να υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει ουσιαστική κλιμάκωση, παρά μόνο μια συναισθηματική συζήτηση για περίπλοκα θέματα που αγγίζουν τον πυρηνικό οπλισμό και τη διεθνή ασφάλεια.

Σε κάθε περίπτωση, η ρωσική πλευρά έστειλε το μήνυμα πως δεν σκοπεύει να μετατραπεί η αντιπαράθεση σε ευθεία πυρηνική ρητορική, αλλά επιμένει πως πρέπει να υπάρχει προσοχή σε όσα λέγονται, ειδικά όταν το θερμόμετρο ανεβαίνει από ηγετικές φιγούρες.


Αρνείται να μαζέψει τον Μεντβέντεφ η ρωσική ηγεσία – “Στη χώρα μας υπάρχουν πολλές απόψεις”


Σε ερώτηση για το αν η ρωσική προεδρία προσπάθησε να “συνετίσει” τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο Πεσκόφ απέφυγε κάθε δέσμευση, περιοριζόμενος στο να επισημάνει ότι σε κάθε χώρα υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, αφήνοντας έτσι ανοιχτό το παράθυρο για συντονισμένες ή εσκεμμένες επικοινωνιακές “διπλές φωνές”.

Η έμμεση αυτή τοποθέτηση ενισχύει την αίσθηση διπλωματικού τακτικισμού, με τη Ρωσία να επιλέγει ταυτόχρονα σκληρή και ήπια γραμμή, ανάλογα με το ακροατήριο.


Πούτιν κρατά το τιμόνι της εξωτερικής πολιτικής – Η Μόσχα δείχνει Γουίτκοφ, όχι Μεντβέντεφ

Ο Πεσκόφ φρόντισε να υπενθυμίσει πως η μόνη υπεύθυνη φωνή για την εξωτερική πολιτική της Ρωσίας είναι αυτή του Βλαντίμιρ Πούτιν, αποσυνδέοντας σαφώς τις ατομικές τοποθετήσεις άλλων αξιωματούχων από τις επίσημες γραμμές.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Μόσχα στρέφει το βλέμμα της προς την επερχόμενη επίσκεψη του Στιβ Γουίτκοφ, απεσταλμένου του Τραμπ, υπογραμμίζοντας πως η διπλωματία συνεχίζεται παρά τη ρητορική όξυνση. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, ο Γουίτκοφ να συναντήσει και τον ίδιο τον Πούτιν, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Πεσκόφ.


Ο χρόνος μετράει αντίστροφα – Εκκρεμεί το τελεσίγραφο Τραμπ προς Πούτιν

Η επίσκεψη Γουίτκοφ στη Μόσχα γίνεται λίγες ημέρες πριν από την εκπνοή του τελεσιγράφου που έχει θέσει ο Τραμπ στον Πούτιν, μια κίνηση που ενδεχομένως οδηγήσει σε νέες ανατροπές στις αμερικανορωσικές σχέσεις, αν δεν υπάρξει αποκλιμάκωση ή διπλωματική εξισορρόπηση.

Το Κρεμλίνο πάντως δείχνει να ποντάρει σε απευθείας διάλογο, με τον Πεσκόφ να χαρακτηρίζει την επίσκεψη Γουίτκοφ σημαντική και χρήσιμη για το παρόν αλλά και για το μέλλον των στρατηγικών ισορροπιών.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μυστικές δημοσκοπήσεις – Εφιάλτης για τον Μητσοτάκη: Η Ελληνική Λύση πρώτο κόμμα σε τρεις νομούς της Μακεδονίας

Ανατροπή στις μυστικές δημοσκοπήσεις: Η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου αναδεικνύεται πρώτο κόμμα σε τρεις νομούς της Μακεδονίας και διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο στη Βόρεια Ελλάδα

Η ηχηρή απουσία από την ομιλία Τσίπρα – Το μήνυμα που ανησύχησε τους επιτελείς

Η απουσία της Όλγας Γεροβασίλη από την ομιλία Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη προκαλεί ερμηνείες και σενάρια για την επόμενη μέρα του πρώην πρωθυπουργού

Προβληματισμός και μεγάλη αγωνία των ολιγαρχών για τον Τσίπρα – Η αναπόφευκτη σύγκριση με τον Μαρινάκη

Σκεπτικισμός στους επιχειρηματικούς κύκλους που στηρίζουν τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς η εμφάνισή του στο συνέδριο του Economist θεωρήθηκε «άχρωμη» και χωρίς απήχηση

Μυστική δημοσκόπηση – «καμπανάκι πολιτικού θανάτου» για τον Μητσοτάκη: Κατρακυλά η ΝΔ – Κάτω από το 25% η πραγματική απήχηση λίγο πριν τη...

Μυστική δημοσκόπηση-σοκ μετά το καλοκαίρι δείχνει κατάρρευση της ΝΔ κάτω από το 25%. Πτώση άνω των 5 μονάδων στην πρόθεση ψήφου και πανικός στο Μαξίμου λίγο πριν τη ΔΕΘ