Σήμερα συνεδρίασε ένα από τα μεγαλύτερα κυβερνητικά σχήματα της ελληνική πολιτικής ιστορίας, σε αριθμό μελών, το οποίο πληρώνουμε όλοι εμείς οι φορολογούμενοι, δημιούργησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Πρόκειται για 62 υπουργούς και υφυπουργούς οι οποίοι αν δει κάποιος τον παρακάτω συγκριτικό πίνακα με βάση τους πληθυσμούς άλλων χωρών, αντιστοιχεί σε χώρα 800 εκατ. πολιτών.
Σχεδόν διπλάσιοι υπουργοί και υφυπουργοί από το προηγούμενο κυβερνητικό σχήμα αποτελούν τη νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Βέβαια, σύμφωνα με αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του pronews.gr, αυτά που κάνουν οι υφυπουργοί στην Ελλάδα σε κάποια άλλα κράτη τα κάνουν οι γενικοί γραμματείς ή υπάρχουν οι μόνιμοι υφυπουργοί που δεν περιλαμβάνονται στον αριθμό των μελών ή έχουν σοβαρή δημόσια διοίκηση η οποία λειτουργεί ανεξάρτητα από το αν υπάρχει υπουργός ή υφυπουργός και ανεξαρτήτως κυβερνήσεων.
Απλά στην Ελλάδα έχουν μείνει στον 19ο αιώνα που ήταν τιμητικό για κάποιον να λέγεται υπουργός και να υπάρχουν ισορροπίες στις εκλογικές περιφέρειες.
Πρόκειται για την ικανοποίηση των προσωπικών επιλογών του πρωθυπουργού και στην ανάγκη δοκιμής αρκετών προσώπων προκειμένου να φανεί ότι υπάρχει ανανέωση και δημιουργία νέων στελεχών με κυβερνητική εμπειρία.
Το στίγμα της επόμενης περιόδου της νέας κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας παρουσιάζει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου που συνεδριάζει για πρώτη φορά μετά τις εκλογές της Κυριακής.
Δείτε την εισήγηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη
Η εισήγηση του πρωθυπουργού
– Θα εξακολουθήσουμε να αντιμετωπίζουμε την ακρίβεια στα τρόφιμα και την κάλυψη κοινωνικών αναγκών όπως η καλύ τερη ανταπόκριση του ΕΚΑΒ
– Μια από τις κεντρικές δεσμεύσεις είναι η επαναφορά της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ σε κρατικό έλεγχο αλλά θα συμπεριλαμβάνεται και μια νομοθετική δέσμευση από την υποχρέωση όλα τα προεκλογικά προγράμματα να ελέγχονται από ανεξάρτητο φορέα
– Το πρώτο νομοσχέδιο θα αφορά την οργάνωση του κράτους, τη μετεξέλιξη του επιτελικού κράτους ώστε η άσκηση πολιτικής να γίνει πιο αποτελεσματική
– Η αποστολή αρχίζει στη νομοθέτηση και ολοκληρώνεται με χειροπιαστό έργο
– Στην πρώτη μας θητεία ψηφίσαμε πάνω από 400 νόμους, όμως οι στόχοι πρέπει να είναι πιο φιλόδοξοι για την εφαρμογή των νόμων. Έχουμε εκκρεμότητες σημαντικά νομοσχέδια για την εφαρμογή στην πράξη
– Η καλύτερη ανάπτυξη προωθεί την ευημερία. Το κοινωνικό κράτος πρέπει να στηρίζεται σε γερά οικονομικά θεμέλια
Καλύτεροι μισθοί, καλύτερη δημόσια υγεία, καλύτερο κράτος, καλύτερη ζωή σε μια ισχυρή Ελλάδα οι 4 βασικές μας γραμμές
– Δεν ξεχνάμε ότι ο τόπος θα είχε κυβέρνηση αυτοδυναμίας από τις πρώτες εκλογές χωρίς την περιπέτεια της απλής αναλογικής. Στο κλίμα εφησυχασμού κάποιοι επέλεξαν την χαλαρή ψήφο και μικρότερα κόμματα γι αυτό που είχα προειδοποιήσει ότι πολλοί κομματικοί σχηματισμοί ίσως να προκαλούν πολιτική κακοφωνίαα. Το πολίτευμα όμως ξέρει να προστατεύεται.
– Έκριναν με πρωτοφανή ωριμότητα θέσεις και συμπεριφορές που προτάσσουν την ειλικρίνεια
– Ταυτόχρονα καταδίκασαν τις διχαστικές πολιτικές.
– Χωρίς προηγούμενο είναι και οι ευθύνες που προέρχονται από ένα ευρύ λαϊκό ρεύμα που μας εμπιστεύθηκε. Μας εμπιστεύτηκαν για την ευημερία
– Ήταν μια νική χωρίς προηγούμενο. Δεν υπάρχει άλλη κβυέρνηση που να αυξάνει τα ποσοστά της με τεράστια διαφορά από τους πολιτικούς αντιπάλους. Είμαστε ευγνώμονες στον ελληνικό λάο
Τους 63 υπουργούς και υφυπουργούς περίμενε στις θέσεις τους στον χώρο συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου οι «μπλέ φάκελοι» με τους στόχους και τις προτεραιότητες σε τρία επίπεδα.
Στους φακέλους περιλαμβάνονται οι άμεσες παρεμβάσεις που πρέπει να δρομολογηθούν, ενώ για όλα τα υπουργεία έχει γίνει προγραμματισμός σε ορίζοντα εξαμήνου, ως το τέλος του 2023. Παράλληλα, στους φακέλους γίνεται και μια γενικότερη περιγραφή των κεντρικών στόχων του χαρτοφυλακίου ενός εκάστου υπουργού σε ορίζοντα τετραετίας, ως το 2027.
Σημειώνεται ότι η τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων και η εκπλήρωση των «παραδοτέων» θα είναι υπό την άμεση εποπτεία του υπουργικού ντουέτου, των Άκη Σκέρτσου και Θανάση Κοντογεώργη.
Τα πρώτα νομοσχέδια
Πέραν του φορονομοσχεδίου που θα έρθει τις επόμενες μέρες στη Βουλή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει διαμηνύσει ότι θα έρθει και ένα νομοσχέδιο για «λίφτινγκ» στο Επιτελικό Κράτος. Αυτά τα δύο νομοσχέδια θα είναι η βασική ύλη της Βουλής για τον Ιούλιο, με δεδομένο ότι το κοινοβούλιο θα κάνει θερινή διακοπή μετά την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου.
Παράλληλα, σε κάποιο από τα δύο νομοσχέδια θα έρθει νομοθετική ρύθμιση και για την επέκταση μέτρων αντιμετώπισης της ακρίβειας, τα οποία λήγουν στο τέλος Ιουλίου. Θα πρέπει να θεωρείται ειλημμένη η απόφαση της κυβέρνησης για επέκταση του Market Pass για τουλάχιστον ένα τρίμηνο, αλλά και του καλαθιού του νοικοκυριού. Η ρύθμιση θα έρθει τον Ιούλιο και θα έχει αναδρομικό χαρακτήρα, ενώ μένει να φανεί, αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δώσει στίγμα των προθέσεων του σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών ή αυτές οι πρωτοβουλίες θα ανακοινωθούν σε δεύτερο χρόνο.