Ως ο ισχυρότερος ηγέτης της Κίνας μετά τον Mao Zedong προβάλλει πλέον ο Xi Jinping, ο οποίος όπως αναμενόταν εξελέγη ομόφωνα σήμερα Παρασκευή 10 Μαρτίου στην προεδρία της Κίνας, εξασφαλίζοντας μια τρίτη συνεχόμενη θητεία, κάτι που δεν έχει προηγούμενο εδώ και πολλές δεκαετίες στην πολιτική σκηνή της Κίνας.
Η εξέλιξη αυτή εν πολλοίς είχε ήδη προεξοφληθεί από τον περασμένο Οκτώβριο όταν και ο Xi Jinping είχε εκλεγεί στο πλαίσιο του 20ου συνεδρίου στην ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας και στη στρατιωτική επιτροπή, αξιώματα που είναι και τα σημαντικότερα στην Κίνα.
Παίζει μόνος του
Το Κοινοβούλιο σε σημερινή ψηφοφορία του ψήφισε ομόφωνα τον Xi Jinping να παραμείνει στην προεδρία της χώρας για τα επόμενα 5 χρόνια.
Σημειώνεται πάντως πως δεν υπήρξε αντίπαλος για τον 69χρονο Xi με αποτέλεσμα η όλη διαδικασία της ψηφοφορίας να διαρκέσει περίπου μια ώρα και τα αποτελέσματα να βγουν σε μόλις 15 λεπτά από την ολοκλήρωση της.
Επιπλέον, το Κοινοβούλιο ενέκρινε τη μεγαλύτερη αναδιοργάνωση του κυβερνητικού μηχανισμού εδώ και δεκαετίες, που προβλέπει ότι το 5% των θέσεων εργασίας θα καταργηθεί και ότι θα δοθεί έμφαση στην τεχνολογία και στην κινεζική «ηγεσία» στο πεδίο αυτό.
Πρόκειται για τη σημαντικότερη αναδιοργάνωση του κρατικού μηχανισμού από το 1998.
Νέος πρωθυπουργός
Στο πλαίσιο αυτής της αναδιοργάνωσης, αξιωματούχοι που έχουν την έγκριση του Xi θα διοριστούν ή θα εκλεγούν για να καλύψουν κορυφαίες θέσεις στο υπουργικό συμβούλιο, συμπεριλαμβανομένης και της θέσης του πρωθυπουργού, στην οποία πρόκειται να τοποθετηθεί ο Li Qiang, ο άνθρωπος που θα αναλάβει να διαχειριστεί τις τύχες της κινεζικής οικονομίας.
Επιπλέον, το κοινοβούλιο εξέλεξε τον Zhao Leji, 66, ως νέο πρόεδρο του κοινοβουλίου και τον Han Zheng, 68, ως νέο αντιπρόεδρο.
Και οι δύο άνδρες ήταν από την προηγούμενη ομάδα ηγετών του κόμματος του Xi στη Μόνιμη Επιτροπή του Πολιτικού Γραφείου.
Eίναι προφανές πως όλο το υπουργικό συμβούλιο, ο κρατικός αλλά και ο κομματικός μηχανισμός είναι υπό τον πλήρη έλεγχο του Xi Jinping.
Μήνυμα και δείγμα γραφής
Την ερχόμενη Δευτέρα 13 Μαρτίου ο Jinping αναμένεται σε ομιλία του στο Κοινοβούλιο να αναφερθεί στις πολλαπλές προκλήσεις με τις οποίες θα είναι αντιμέτωπη η Κίνα τα επόμενα χρόνια, όπως είναι για παράδειγμα η κινεζική οικονομία, η οποία έχει υποστεί σοβαρή ζημιά από την πανδημία του covid αλλά και οι σχέσεις με τη Δύση, οι οποίες ολοένα και επιδεινώνονται με αφορμή τόσο τον εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ όσο και τον πόλεμο στην Ουκρανία και στην ουδέτερη στάση που έχει τηρήσει το Πεκίνο.
Πάντως, στις αρχές της εβδομάδας ο Xi έστειλε ένα πρώτο δείγμα γραφής της νέας του προεδρικής του θητείας, κατηγορώντας τις ΗΠΑ και τη Δύση για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κινεζική οικονομία, κίνηση που δεν έχει προηγούμενο.
Παγκόσμιος ηγέτης και το τέλος της Pax Americana
Βασικό συστατικό της εξουσίας του Xi την πρώτη δεκαετία της διακυβέρνησης του, ήταν η επιμονή στον εθνικισμό, χαρακτηριστικό που ωστόσο προϋπήρχε. Στόχος του, όπως έχει πει άλλωστε ο ίδιος, είναι η Κίνα να έχει καταστεί ηγέτιδα δύναμη παγκοσμίως έως το 2049.
Η Κίνα είναι η μόνη δύναμη που έχει την πρόθεση και τα μέσα να τα βάλει με την πρωτοκαθεδρία των ΗΠΑ.
Ήδη το Πεκίνο μαζί με τη Μόσχα διαμηνύουν πως έχει έρθει η ώρα να ανατραπεί το μονοπώλιο της κυριαρχίας των ΗΠΑ, με το Xi Jinping να επιθυμεί έναν πολυπολικό κόσμο, όπου η Κίνα θα έχει κυρίαρχη θέση και ο ίδιος το ρόλο του παγκόσμιου ηγέτη.
Ωστόσο, οι επιθετικές δράσεις του προκαλούν αντιδράσεις, με αποτέλεσμα άλλοτε δυνητικοί εταίροι να βλέπουν την Κίνα ως αντίπαλο και ως οικονομικό ανταγωνιστή.
Με την εκλογή του για τρίτη φορά ο Xi θεωρείται πως δεν θα έχει κανένα φραγμό.
Πολλοί εκφράζουν την ανησυχία τους για το πώς θα μπορούσε να ελεγχθεί ένας αυταρχικός ηγέτης που έχει το ακαταλόγιστο και που θα περικλείεται από μια ολότελα πιστή κυβέρνηση, η οποία θα αρνείται ακόμα και να επισημαίνει τις όποιες λανθασμένες πολιτικές αποφάσεις, οδηγώντας τον ολοένα και πιο μακριά από την πραγματικότητα και πιο κοντά στην παράνοια.
Ο Xi θέλει να μείνει στην ιστορία ως ο άνθρωπος που θα ανατρέψει την Pax Americana.
Και μπορεί να το επιτύχει. Δεν αποκλείεται όμως να είναι τελικά αυτός που θα τη διατηρήσει, όπως ακριβώς συνέβη με την ανάνηψη του «εγκεφαλικά νεκρού» ΝΑΤΟ μετά την εισβολή του Putin στην Ουκρανία.