Πρόβλεψη-σοκ του ΔΝΤ για την γερμανική οικονομία

Συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας κατά 0,5% για το τρέχον έτος προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αναθεωρώντας επί τα χείρω την πρόβλεψη του Ιουλίου για ύφεση 0,3%.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία που δημοσιεύονται σήμερα, η οικονομική παραγωγή της Γερμανίας θα μειωθεί περισσότερο του αναμενόμενου εντός του 2023, αλλά αναμένεται να αναπτυχθεί και πάλι το 2024, κατά 0,9% – και πάλι όμως κατά 0,4 μονάδες λιγότερο από ό,τι εκτιμάτο τον περασμένο Ιούλιο. Το 2022 έκλεισε τελικά με ανάπτυξη 1,8%.

Το Ταμείο αποδίδει τη δυσμενέστερη πρόβλεψη στη χαμηλότερη ζήτηση από τους εμπορικούς εταίρους της Γερμανίας, η οποία οδηγεί και σε αδύναμη βιομηχανική παραγωγή. ‘Αλλωστε και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση εκτιμά ότι το έτος θα κλείσει με ύφεση 0,4%, λόγω του υψηλού πληθωρισμού και της αποδυνάμωσης της παγκόσμιας οικονομίας.

Στην έκθεση του ΔΝΤ περιγράφεται ακόμη ότι η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει αργά από τις συνέπειες της πανδημίας και του πολέμου της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας και από τον υψηλό πληθωρισμό. «Η παγκόσμια οικονομία κουτσαίνει, δεν σπριντάρει», λέει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου Πιέρ-Ολιβιέ Γκουρίνχας, αναφερόμενος στην πρόβλεψη για παγκόσμια ανάπτυξη κατά 3,0% φέτος. Για το επόμενο έτος, η πρόβλεψη έχει αναθεωρηθεί ελαφρώς προς τα κάτω, στο 2,9%. Η επιβράδυνση ωστόσο, επισημαίνεται, είναι πιο έντονη στις βιομηχανικές χώρες από ό,τι στις φτωχότερες. Πέρυσι η παγκόσμια οικονομία σημείωσε ανάπτυξη κατά 3,5%.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σάλος στο παρασκήνιο: Ο επιχειρηματίας φίλος του Τσίπρα που «αγοράζει» στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της Αριστεράς

Παλιός φίλος του Αλέξη Τσίπρα, επιχειρηματίας με αλλεπάλληλα αποτυχημένα projects, φέρεται να χρηματοδοτεί πολιτικά πρόσωπα και από την Αριστερά και από το ΠΑΣΟΚ, επιδιώκοντας ρόλο διαμορφωτή των εξελίξεων. Στενές σχέσεις με Τσίπρα, παλιά στήριξη στην Αχτσιόγλου

Βόμβα από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και ανακοίνωση φωτιά – Εξαρθρώθηκε κύκλωμα απάτης με αγροτικές επιδοτήσεις – ζημία 19,6 εκατ. ευρώ στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό

37 συλλήψεις σε Αθήνα, Κρήτη, Μακεδονία – Πολυετές δίκτυο εξαπάτησης του ΟΠΕΚΕΠΕ με πλαστές δηλώσεις αγροτεμαχίων

Αποκάλυψη: Το βαθύ (παρα)κράτος του Μητσοτάκη μέσα στην επιτροπή Τσίπρα – Ποιος από τους «41» μιλούσε ως… «βαθύ λαρύγγι» σε σκοτεινά κέντρα;

Ανήκει στους 41 της «επιστημονικής επιτροπής» του Αλέξη Τσίπρα, αλλά φέρεται να είχε ανοικτή γραμμή με το πιο σκοτεινό κομμάτι του κρατικού μηχανισμού επί ΝΔ. Πόσα γνώριζε ο πρώην πρωθυπουργός;