Του Βασίλη Σκουρή
Ενώ ακόμα δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς διημείφθη, τι συζητήθηκε και τι αποφασίστηκε στη συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού με τον τούρκο πρόεδρο στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, όλα δείχνουν πως οδεύουμε προς ένα νέο τετ α τετ των δυο ανδρών.
Η νέα συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν εκτιμάται πως θα πραγματοποιηθεί εντός του τρέχοντος έτους, χωρίς να αποκλείεται ακόμα και ο προσεχής Σεπτέμβριος, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, σε περίπτωση που αυτή πραγματοποιηθεί με φυσική παρουσία-πράγμα που αυτή τη στιγμή δεν είναι και το πιθανότερο. Ελένη Σουρανή και Ιμπραήμ Καλίν είναι, άλλωστε, σε ανοιχτή γραμμή, ενώ θέμα χρόνου μοιάζει να είναι η ανακοίνωση των ημερομηνιών του νέου γύρου των διερευνητικών επαφών.
Ταυτόχρονα, όπως ουσιαστικά προανήγγειλε ο Ταγίπ Ερντογάν, εγκαινιάζεται το «κόκκινο τηλέφωνο» μεταξύ του ιδίου και του Κυριάκου Μητσοτάκη, έστω και αν στην Αθήνα φέρεται να υπάρχουν και επιφυλάξεις για μια τέτοια εξέλιξη, καθώς διευκολύνει την Τουρκία να φανεί απέναντι στη διεθνή κοινότητα ότι ομαλοποιεί τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Η Άγκυρα, πάντως, λαμβάνει αυτό που ήθελε και που είναι η θετική ατζέντα με την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς όπως πληροφορούμαστε θα ληφθεί η σχετική απόφαση στη Σύνοδο Κορυφής, στις 24 και 25 Ιουνίου.
Το θέμα είναι σοβαρό, όχι μόνο για τα χρήματα που θα εισρεύσουν στην γειτονική μας χώρα, ούτε μόνο για το σήμα που θα αποσταλεί προς τις αγορές για την Άγκυρα. Αλλά και για το πώς η Ελλάδα θα συνδέσει στην πράξη – και όχι στα λόγια – την εξέλιξη αυτή με τα προβλήματα που υπάρχουν στις σχέσεις της χώρας μας με την Τουρκία και, κυρίως, εάν θα τα συνδέσει με τη προσφυγή στη Χάγη, όπως προτείνει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας.