«Σήμερα ολοκληρώνεται ο μήνας με 1.470 πυρκαγιές, από τις οποίες οι δέκα ήταν μεγάλες και τις αντιμετωπίσαμε με πολύ μεγάλη δυσκολία και πολύ μεγάλη προσπάθεια», επισήμανε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ.
Επρεπε να μετρήσουμε πέντε νεκρούς στα μέτωπα των πυρκαγιών για να αλλάξει τροπάριο η κυβέρνηση, αφού αποδείχτηκε περίτρανα η αναποτελεσματικότητα του επιτελικού κράτους στην αντιμετώπιση των μετώπων και η αδυναμία τόσο στην πρόληψη όσο και στην δασοπυρόσβεση…
Μέχρι να σκοτωθούν οι δύο πολίτες στη Μαγνησία και οι δύο πιλότοι στην Εύβοια -γιατί ο θάνατος πυροσβέστη στη Θεσσαλονίκη στις αρχές του μήνα πέρασε «στα ψιλά»- η κυβέρνηση τόνισε ότι πρώτη προτεραιότητα είναι η ανθρώπινη ζωή, παρά την οικολογική καταστροφή και τις καμένες περιουσίες συνανθρώπων μας.
Παρά τις δηλώσεις ανώτατων κυβερνητικών στελεχών ότι η χώρα ήταν σε πλήρη ετοιμότητα κι ότι διαθέτει περισσότερες δυνάμεις, αν και υπάρχουν 3.500 – 4.000 κενά στο Πυροσβεστικό Σώμα, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, δήλωσε ότι «πρώτη προτεραιότητα είναι η πρόσληψη 500 και πλέον, νέων πυροσβεστών που θα ενισχύσουν τις δυνάμεις μας στις δασικές πυρκαγιές» και προστεθούν στα «14.040 άτομα, που υπηρετούν στις δυνάμεις πυρόσβεσης». (διαβάστε ΕΔΩ)
«Από 1η Ιουλίου μέχρι και σήμερα ολοκληρώνεται ο μήνας με 1.470 πυρκαγιές, από τις οποίες οι δέκα ήταν μεγάλες και τις αντιμετωπίσαμε με πολύ μεγάλη δυσκολία και πολύ μεγάλη προσπάθεια. Οι άνδρες και οι γυναίκες του Πυροσβεστικού Σώματος μαζί με όλους τους άλλους, Αστυνομία, Λιμενικό, τις Ένοπλες Δυνάμεις, τους εθελοντές, τους δημότες, τους πολίτες παλεύουν καθημερινά σε αυτές τις μάχες.
Αξίζει να τους στηρίξουμε, να τους βοηθήσουμε σε μια προσπάθεια η οποία πολλές φορές είναι πάνω από τις δυνάμεις τους. Το λέω αυτό γιατί είδαμε ότι οι συνθήκες αυτές του ακραίου καύσωνα, δηλαδή η κλιματική κρίση που είναι εδώ μαζί -δυστυχώς με το ανθρώπινο χέρι, είτε εμπρησμών είτε αμέλειας εγκληματικής- έχουν οδηγήσει σε τεράστια πίεση αυτόν τον μήνα με πολλαπλές εστίες καθημερινά, πάνω από 60 πυρκαγιές την ημέρα και πολλές από αυτές τις μέρες, ειδικά αυτές στις οποίες είχαμε 44, 45, 46 βαθμούς καύσωνα μαζί με μποφόρ, δοκίμασαν τις αντοχές μας. Κάθε χρόνο είμαστε μία από τις μεσογειακές χώρες που δοκιμαζόμαστε από φωτιές από πυρκαγιές».
Ως προς το τι δεν έχει γίνει, δεδομένου ότι πάνω από 600 πυρκαγιές αριθμώνται ήδη φέτος, με περισσότερα από 400.000 στρέμματα καμένα, επισήμανε: «Έχουμε δέκα πυρκαγιές που δεν πήγαν καλά και δοκίμασαν τα όρια της αντοχής των πολιτών πρώτα και μετά των ανθρώπων του Πυροσβεστικού Σώματος».
Για τη Ρόδο, όπου η φωτιά μαινόταν για 12 συνεχείς μέρες καταστρέφοντας τουλάχιστον 200.000 στρέμματα, ήτοι το 14,7% της έκτασης του νησιού, σημείωσε: «Δεν πρόκειται να ωραιοποιήσω καμία κατάσταση. Δέκα δεν αντιμετωπίστηκαν υπό αυτές τις κλιματολογικές συνθήκες, και δυστυχώς με ανθρώπινο χέρι (…) Ήμασταν εκεί για τα σπίτια, τα ξενοδοχεία. Για μια τόσο μεγάλης διάρκειας πυρκαγιά οι ζημιές ήταν πολύ λίγες αναλογικά, και φυσικά όλοι θα αποζημιωθούν στο ακέραιο.
Έχει ήδη ξεκινήσει από το κομμάτι της Γραμματείας Αρωγής του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, από τα κλιμάκια, η καταγραφή των ζημιών που έγιναν».