Πληθαίνουν οι ενδείξεις και οι πληροφορίες που φθάνουν στην Αθήνα σύμφωνα με τις οποίες στην πορεία προς τις εκλογές στην Τουρκία (Ιούνιος 2023) ο Τ. Ερντογάν θα επιχειρήσει τη «μεγίστη πρόκληση» σε βάρος της Ελλάδας. Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να ανακάμψει πολιτικά και να παραμείνει πάση θυσία στην εξουσία. Πρόκληση που πιθανότατα δεν θα είναι στρατιωτικού χαρακτήρα (κάτι τέτοιο δύσκολα θα γινόταν αποδεκτό από την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες), αλλά θα έχει τη μορφή μιας άνευ προηγουμένου προβοκάτσιας, με μοχλό τους πρόσφυγες – μετανάστες.
Η κυβέρνηση και οι Ένοπλες Δυνάμεις, που ήταν ούτως ή άλλως σε απόλυτη εγρήγορση, από τώρα και μέχρι τον Ιούνιο του 2023 θα βρίσκονται σε μόνιμη κατάσταση συναγερμού. «Αντανάκλαση» των ενδείξεων (πληροφοριών) ως προς τις προθέσεις της Άγκυρας υπήρξε η έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ και η λήψη πρόσθετων μέτρων φύλαξης της συνοριακής γραμμής στον Έβρο. Απόρροια και του πρόσφατου επεισοδίου με τους πρόσφυγες – μετανάστες στη νησίδα μέσα στο ποτάμι, το οποίο έλαβε τεράστιες διαστάσεις, πυροδοτώντας και πολιτική σύγκρουση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης.
Πολιτικοί και στρατιωτικοί αναλυτές (με ευρεία γνώση των τακτικών της Άγκυρας) εκτιμούν ότι η προβοκάτσια εκ μέρους του Τ. Ερντογάν με «όπλο» τους πρόσφυγες – μετανάστες δεν θα εκδηλωθεί στην περιοχή του Έβρου αλλά στο Αιγαίο, όπου το μέτωπο είναι ευρύ και πολύ δύσκολα οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και το Λιμενικό θα καταφέρουν να την αποτρέψουν.
Πιο συγκεκριμένα, πληροφορίες και εκτιμήσεις προβλέπουν ότι σε δεδομένη χρονική στιγμή, κατ’ εντολήν του Τ. Ερντογάν, θα ανοίξουν οι στρόφιγγες, με σκοπό μια μαζικού χαρακτήρα μετακίνηση προσφύγων – μεταναστών από τα παράλια της Τουρκίας προς τα ακριτικά νησιά μας. Δεν γίνεται λόγος, βέβαια, για μερικές εκατοντάδες αλλά για δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες – μετανάστες, που βάσει σχεδίου θα προωθηθούν –όπως λένε οι πληροφορίες– σε νησιά και βραχονησίδες των οποίων την κυριαρχία αμφισβητεί σταθερά η Άγκυρα. Απώτερος σκοπός θα είναι να δημιουργηθούν συνθήκες κρίσης στην περιοχή, που θα μπορούσαν να επιτρέψουν μια περιορισμένης έκτασης στρατιωτική επιχείρηση από τις τουρκικές δυνάμεις. Κάτι ανάλογο με τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στα Ίμια το 1996 και είχαν συνέπεια οι εν λόγω βραχονησίδες να χαρακτηρίζονται πλέον «γκρίζα ζώνη».
Στρατιωτικοί αναλυτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο οι σχεδιασμοί της Τουρκίας να πηγαίνουν ακόμη βαθύτερα, επιδιώκοντας να υποχρεώσει την Ελλάδα να προχωρήσει σε αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου. Και αυτό μέσα από μια ελεγχόμενη κρίση, που όμως θα απαιτήσει την παρέμβαση τρίτων, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ.