Από τη Μόσχα στη Σύνοδο του Ρίο μέσω τηλεδιάσκεψης, ο Ρώσος πρόεδρος έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα για αλλαγή παγκόσμιου οικονομικού προσανατολισμού
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, μιλώντας στη σύνοδο κορυφής των BRICS στο Ρίο ντε Τζανέιρο, υποστήριξε ότι η φιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση έχει παρέλθει και πως το μέλλον της παγκόσμιας ανάπτυξης ανήκει στις αναδυόμενες οικονομίες.
«Όλα δείχνουν ότι το μοντέλο της φιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης γίνεται ξεπερασμένο… Το κέντρο της επιχειρηματικής δραστηριότητας μετατοπίζεται προς τις αναδυόμενες αγορές», σημείωσε ο Ρώσος πρόεδρος, επισημαίνοντας την ανάγκη για οικονομική αυτονομία.
Η νέα στρατηγική: Εθνικά νομίσματα και πολυπολικός εμπορικός κόσμος
Καλώντας τα μέλη της BRICS σε στενότερη συνεργασία, ο Πούτιν προέτρεψε τις χώρες να ενισχύσουν τη χρήση των εθνικών τους νομισμάτων στις διεθνείς εμπορικές συναλλαγές, αποδυναμώνοντας την εξάρτηση από το δολάριο και το δυτικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Η πρότασή του αφορά στρατηγικούς τομείς, όπως:
- Οι φυσικοί πόροι
- Οι αλυσίδες εφοδιασμού
- Οι χρηματοοικονομικές υποδομές
Το μήνυμα ήταν σαφές: «Η εποχή της μονοκρατορίας ενός παγκόσμιου μοντέλου τελείωσε. Οι BRICS πρέπει να αξιοποιήσουν τη δυναμική τους και να επενδύσουν σε εναλλακτικές δομές εξουσίας και οικονομικής συνεργασίας».
Από τη Ρωσία με τηλεδιάσκεψη – Το ένταλμα του ΔΠΔ σκιάζει την παρουσία Πούτιν
Ο Ρώσος πρόεδρος δεν ταξίδεψε στη Βραζιλία, καθώς παραμένει σε ισχύ το ένταλμα σύλληψης που έχει εκδοθεί από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία. Η συμμετοχή του έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης, γεγονός που υπογραμμίζει τον πολιτικό αποκλεισμό του Πούτιν από τη Δύση, αλλά ταυτόχρονα την απρόσκοπτη ενίσχυση των δεσμών του με τις αναδυόμενες δυνάμεις.
BRICS: Από εναλλακτικό μπλοκ, γεωπολιτικός πόλος
Η ομάδα BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική) εξελίσσεται ραγδαία σε αντίπαλο δέος του δυτικού οικονομικού μοντέλου, επενδύοντας σε πολυπολικότητα και αποδολαριοποίηση. Οι δηλώσεις Πούτιν εντάσσονται σε αυτό το στρατηγικό πλαίσιο, όπου οι αναδυόμενες αγορές διεκδικούν πρωταγωνιστικό ρόλο στον καθορισμό του παγκόσμιου οικονομικού μέλλοντος.