Πούτιν: Ο ρωσικός στρατός ουσιαστικά σταμάτησε έναν εμφύλιο πόλεμο

Ο ρωσικός στρατός και οι αρχές επιβολής του νόμου σταμάτησαν «ένα εμφύλιο πολέμου», είπε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σε νέες του δηλώσεις την Τρίτη.

Αναφέρεται στην ανταρσία της Wagner και την απόπειρα των δυνάμεων της ομάδας το Σαββατοκύριακο, υπό την καθοδήγηση του επικεφαλής τους Γεβγκένι Πριγκόζιν, να προελάσουν προς τη Μόσχα, ζητώντας την αποπομπή της ρωσικής στρατιωτικής ηγεσίας.

«Ουσιαστικά σταματήσατε έναν εμφύλιο πόλεμο, ενεργήσατε σωστά και συντονισμένα», είπε μιλώντας έξω από το Κρεμλίνο, μπροστά στους επικεφαλής της κύριας υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας της Ρωσίας. Ανάμεσα στο κοινό ήταν και ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, την απομάκρυνση του οποίου προσπάθησε να προκαλέσει ο Πριγκόζιν.

Ο στρατός και ο λαός δεν ήταν στο πλευρό των «στασιαστών», πρόσθεσε, ζητώντας επίσης να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή για τους πιλότους που έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια της ανταρσίας.

Σημειώνεται ότι στο χθεσινό του διάγγελμα ο Πούτιν απέτισε φόρο τιμής στους πιλότους οι οποίοι σκοτώθηκαν στη ματαιωθείσα ανταρσία της εταιρείας μισθοφόρων Βάγκνερ, επιβεβαιώνοντας εμμέσως πληροφορίες Ρώσων μπλόγκερ που έκαναν λόγο για καταρρίψεις ελικοπτέρων.

Δεν υπάρχουν επίσημες πληροφορίες για το πόσοι πιλότοι έχασαν τη ζωή τους ή πόσα αεροσκάφη καταρρίφθηκαν κατά τη διάρκεια της εξέγερσης της Wagner, αλλά ορισμένοι φιλοστρατιωτικοί μπλόγκερ ανέφεραν ότι τουλάχιστον 13 πιλότοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της ανταρσίας.

Στις δηλώσεις του από το Κρεμλίνο την Τρίτη, ο Πούτιν αναφέρθηκε επίσης στην ενδεχόμενη επίδραση της ανταρσίας της Wagner στις συγκρούσεις στην Ουκρανία. Υποστήριξε ότι δεν υπήρξε καμία επίπτωση στις μάχες. Όπως είπε, η Ρωσία δεν αναγκάστηκε να αποσύρει στρατιωτικές μονάδες από την Ουκρανία προκειμένου να καταστείλει την ανταρσία.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι το επεισόδιο μπορεί να αποδυναμώσει τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία, φέροντας σε πλεονεκτική θέση τις ουκρανικές δυνάμεις κατά την διάρκεια της αντεπίθεσης.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Θα πουλήσει τελικά ο Ιβάν Σαββίδης; – Ζητά 334 εκατ. ευρώ για να αποχωρήσει

Η Λουί-Ντρέιφους επανέρχεται με προσφορά 40€/μετοχή για τον ΟΛΘ – Η μετοχή καλπάζει, ο Σαββίδης ζητά 334 εκατ. ευρώ – Θα πει ξανά όχι;

Ανατροπή φέρνει δημοσκόπηση στην Κεντροαριστερά: Πρώτος ο Τσίπρας, αλλά…

Νέα δημοσκόπηση δείχνει ανατροπές στη μάχη της κεντροαριστεράς: Πλεύση Ελευθερίας μπροστά από ΠΑΣΟΚ – Τσίπρας, Κωνσταντοπούλου και Ανδρουλάκης στη μάχη για την ηγεσία ενός νέου φορέα.

Η οικογένεια Βαρδινογιάννη «χάνει μετοχές», αλλά όχι την ισχύ στα media

Η Alpha TV αλλάζει χέρια: Η United Group αποκτά το 50%, αλλά η διοίκηση παραμένει στη Motor Oil. Ποιος έχει πραγματικά τον έλεγχο; Ποια είναι η στρατηγική της οικογένειας Βαρδινογιάννη και πώς εξελίσσεται ο όμιλος;

Αλλαγές στον ΠΑΟΚ: Σενάρια για επενδυτές – Η αινιγματική κίνηση του Ιβάν Σαββίδη

Στο προσκήνιο πιθανή είσοδος επενδυτών στον ΠΑΟΚ – Τι...