Πολύ χοντρό παρασκήνιο με τις εκλογές στην Τουρκία αποκαλύπτει το Reuters

Η κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσανατολίζεται σε διεξαγωγή των τουρκικών εκλογών τον Ιούνιο, όπως ήταν προγραμματισμένο, καθώς οι σκέψεις περί αναβολής τους λόγω του καταστροφικού σεισμού της 6ης Φεβρουαρίου αρχίζουν να απομακρύνονται, ανέφεραν τρεις αξιωματούχοι στο Reuters.

Τον περασμένο μήνα, ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος επιδιώκει να επεκτείνει τη διακυβέρνησή του σε μια τρίτη δεκαετία, είχε αναγγείλει την πρόωρη διεξαγωγή των προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών τον Μάιο.

Δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι εκλογές αυτές θα είναι η μεγαλύτερη δοκιμασία του Ερντογάν για να παραμείνει στην εξουσία, μετά από δύο δεκαετίες στην ηγεσία της χώρας.

Μέρες μετά το σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου, που σκότωσε περισσότερους από 42.000 ανθρώπους στην Τουρκία, ένας αξιωματούχος τόνισε ότι η καταστροφή αυτή έθετε «σοβαρές δυσκολίες» για την έγκαιρη διεξαγωγή των εκλογών. Τώρα, όσοι βρίσκονται κοντά στον Τούρκο πρόεδρο αναφέρουν ότι η κυβέρνηση στρέφεται κατά της ιδέας αναβολής.

«Είναι πολύ πιθανό να επιτευχθεί μια συμφωνία για τη διεξαγωγή των εκλογών στις 18 Ιουνίου», σημείωσε ένας κυβερνητικός αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι ο Ερντογάν και ο εθνικιστής σύμμαχός του, Ντεβλέτ Μπαχτσελί θα συναντηθούν για να καταλήξουν σε μια τελική απόφαση.

Ο αξιωματούχος ανέφερε ότι χάνει έδαφος η ιδέα αναβολής των εκλογών, λόγω της εικόνας που θα δινόταν ότι η κυβέρνηση αποφεύγει τις εκλογές, λαμβάνοντας υπόψη την αρνητική απάντηση της αντιπολίτευσης σε μια πρόταση για αναβολή και σε νομικά ζητήματα που σχετίζονται με το Σύνταγμα.

Ο ίδιος και οι άλλοι αξιωματούχοι μίλησαν στο Reuters υπό τον όρο να μην κατονομαστούν, καθώς δεν έχουν εξουσιοδότηση να μιλήσουν δημόσια για το θέμα. Η τουρκική προεδρία και το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης AKP του Ερντογάν δεν απάντησαν σε αίτημα για σχόλιο σχετικά με την ημερομηνία των εκλογών.

Πριν από την καταστροφή του σεισμού, η δημοτικότητα του Ερντογάν είχε διαβρωθεί από το αυξανόμενο κόστος ζωής και την πτώση της λίρας. Έκτοτε έχει αντιμετωπίσει ένα κύμα κριτικής για την ανταπόκριση της κυβέρνησής του στον πιο φονικό σεισμό στη σύγχρονη ιστορία της χώρας.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Βόμβα από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και ανακοίνωση φωτιά – Εξαρθρώθηκε κύκλωμα απάτης με αγροτικές επιδοτήσεις – ζημία 19,6 εκατ. ευρώ στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό

37 συλλήψεις σε Αθήνα, Κρήτη, Μακεδονία – Πολυετές δίκτυο εξαπάτησης του ΟΠΕΚΕΠΕ με πλαστές δηλώσεις αγροτεμαχίων

Αποκάλυψη: Το βαθύ (παρα)κράτος του Μητσοτάκη μέσα στην επιτροπή Τσίπρα – Ποιος από τους «41» μιλούσε ως… «βαθύ λαρύγγι» σε σκοτεινά κέντρα;

Ανήκει στους 41 της «επιστημονικής επιτροπής» του Αλέξη Τσίπρα, αλλά φέρεται να είχε ανοικτή γραμμή με το πιο σκοτεινό κομμάτι του κρατικού μηχανισμού επί ΝΔ. Πόσα γνώριζε ο πρώην πρωθυπουργός;

Σάλος στο παρασκήνιο: Ο επιχειρηματίας φίλος του Τσίπρα που «αγοράζει» στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της Αριστεράς

Παλιός φίλος του Αλέξη Τσίπρα, επιχειρηματίας με αλλεπάλληλα αποτυχημένα projects, φέρεται να χρηματοδοτεί πολιτικά πρόσωπα και από την Αριστερά και από το ΠΑΣΟΚ, επιδιώκοντας ρόλο διαμορφωτή των εξελίξεων. Στενές σχέσεις με Τσίπρα, παλιά στήριξη στην Αχτσιόγλου