Πολιτικό θρίλερ με Μητσοτάκη και Σαμαρά – Η ΝΔ αντιμέτωπη με τα φαντάσματα του παρελθόντος

Του Νίκου Παναγιωτόπουλου

Η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται σε ένα πολιτικό θρίλερ με έντονες εσωτερικές συγκρούσεις. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αντώνης Σαμαράς βρίσκονται σε τροχιά ανοικτού «πολέμου», με τη διαφωνία τους να κορυφώνεται στα εθνικά ζητήματα και να εκδηλώνεται πλέον με δηλώσεις και συμβολικές αποχωρήσεις.

Ο Μητσοτάκης, με τον δικό του ξεκάθαρο τρόπο, δήλωσε ότι δεν θα συνομιλήσει και δεν «χαριεντίζεται» με τον Νίκο Παππά, σημειώνοντας ότι δεν αναγνωρίζει την παρουσία ενός πολιτικού, καταδικασμένου 13-0 για παράβαση καθήκοντος. Το «καρφί» δεν περιορίστηκε μόνο στον Παππά, αλλά ήταν σαφής μομφή προς τον Σαμαρά, ο οποίος πρόσφατα φωτογραφήθηκε σε χειραψία με τον Παππά στην εκδήλωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

Ο Σαμαράς, όμως, δεν έμεινε αδρανής. Η απάντησή του ήταν άμεση και καυστική. «Να ασχοληθούμε με τα σοβαρά στα σύνορά μας χωρίς άλλους επικίνδυνους πραγματικά χαριεντισμούς, βραχύβια “σύμφωνα φιλίας” και υποκλίσεις», δήλωσε, αναφερόμενος στα «ήρεμα νερά» που επιδιώκει η κυβέρνηση στα ελληνοτουρκικά, μια στρατηγική που θεωρείται από τον πρώην πρωθυπουργό ως επικίνδυνη και αφελής. Η νέα τουρκική Navtex που αμφισβητεί την υφαλοκρηπίδα ελληνικών νησιών όπως η Λέσβος και η Χίος, ήταν το τελευταίο επεισόδιο στις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις, τις οποίες ο Σαμαράς θεωρεί πως η «ήρεμη» προσέγγιση απλώς ενθαρρύνει.

Το ιστορικό των συγκρούσεων: Από τα ομόφυλα ζευγάρια ως τα γενέθλια της ΝΔ – Η «ανταρσία» των Βουλευτών

Η αντιπαράθεση αυτή δεν προέκυψε τυχαία. Η σχέση μεταξύ Μητσοτάκη και Σαμαρά έχει βαθιές ρίζες και γεμάτη κρυφές αιχμές. Ο Σαμαράς είχε ήδη αρχίσει να διαφοροποιείται με σειρά από παρεμβάσεις, όπως με την καταψήφιση και την κριτική του για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Σε εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο, παρουσία του Κώστα Καραμανλή, ο Σαμαράς κατακεραύνωσε την κυβέρνηση για τις πολιτικές της επιλογές, κατηγορώντας την για «ακραίο δικαιωματισμό» και «επικίνδυνη πολιτική ορθότητα». Ο πρωθυπουργός, όμως τότε άφησε να εννοηθεί, ότι αγνοεί τους παλιούς πρωθυπουργούς και παραβλέπει τις ενστάσεις τους καθώς έχουν το δικαίωμα να τις διατυπώνουν.
Και η κλιμάκωση συνεχίστηκε με την απουσία του Σαμαρά από το πάρτι για τα γενέθλια της ΝΔ, ένα σαφές μήνυμα αποδοκιμασίας. Είχε προηγηθεί η ηχηρή του παρέμβαση στο Πολεμικό Μουσείο, όπου επιτέθηκε στην κυβέρνηση εφ’ όλης της ύλης, από τα εθνικά θέματα μέχρι την αποϊδεολογικοποίηση της πολιτικής και την εμμονή της κυβέρνησης με την επικοινωνία και το TikTok. «Πώς να μην μας κατηγορούν για αλαζονεία όταν έτσι φερόμαστε;» ρώτησε ρητορικά, αφήνοντας αιχμές ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αποκοπεί από τις ρίζες της παράταξης, αναζητώντας ψήφους από ένα φαντασιακό Κέντρο.

Με όλα αυτά τα χτυπήματα να συσσωρεύονται, το σκηνικό ενός ολοκληρωτικού «πολέμου» εντός της Νέας Δημοκρατίας μοιάζει όλο και πιο αναπόφευκτο. Ο Σαμαράς φαίνεται αποφασισμένος να κλιμακώσει την «αντίσταση» του, θέτοντας την κυβέρνηση Μητσοτάκη σε συνεχή εσωτερική αμφισβήτηση και επαναφέροντας στο προσκήνιο τα παραδοσιακά, εθνικά «σημεία αναφοράς» της παράταξης.
Δεν είναι μόνο η σύγκρουση Μητσοτάκη-Σαμαρά που κλονίζει την εσωτερική συνοχή της ΝΔ, αλλά και οι φωνές από τους βουλευτές της παράταξης που πλέον ανοιχτά αμφισβητούν κυβερνητικές επιλογές. Το τελευταίο διάστημα, πληθαίνουν οι περιπτώσεις «ανταρσίας» από βουλευτές της ΝΔ, που δεν διστάζουν να κάνουν ερωτήσεις και να ασκούν κριτική, κυρίως για τα εθνικά θέματα, την οικονομική πολιτική, αλλά και τις κοινωνικές παρεμβάσεις, όπως ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών.

Στην πρόσφατη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, που κράτησε πάνω από πέντε ώρες, αναδείχθηκαν έντονες διαφωνίες και ερωτήσεις από μέλη της. Ο βουλευτής Μάριος Σαλμάς, για παράδειγμα, αμφισβήτησε ανοιχτά αν η Νέα Δημοκρατία είναι ακόμη κοντά στον λαό ή έχει απομακρυνθεί προς όφελος λίγων. Στη συνέχεια με εντολή Μητσοτάκη διαγράφηκε και από την ΚΟ και από το κόμμα για άλλον λόγο αλλά το κλίμα ήταν ενδεικτικό.

Τον τελευταίο καιρό, αρκετοί βουλευτές της ΝΔ έχουν ασκήσει κριτική προς την κυβέρνηση και ιδιαίτερα στον τομέα της διαχείρισης των “κόκκινων δανείων”. Για παράδειγμα, 11 βουλευτές της ΝΔ κατέθεσαν ερώτηση προς τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, ζητώντας απαντήσεις για τα ζητήματα που αφορούν την προστασία των δανειοληπτών. Ανάμεσα στα ερωτήματα που έθεσαν, ζήτησαν διευκρινίσεις για το αν θα καταστεί υποχρεωτική η συμμετοχή των τραπεζών και των servicers στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών και αν θα υπάρξει αυστηρότερη νομοθεσία για την προστασία της πρώτης κατοικίας, καθώς και κυρώσεις για τυχόν παραβιάσεις από τα funds​
Επιπλέον, το θέμα της ενέργειας και των υψηλών τιμών έχει επίσης αποτελέσει σημείο κριτικής. Βουλευτές της ΝΔ έχουν εκφράσει ανησυχίες για την επιβάρυνση των νοικοκυριών και έχουν ζητήσει συγκεκριμένες λύσεις για τη μείωση του κόστους της ενέργειας, επισημαίνοντας ότι οι συνεχιζόμενες αυξήσεις δημιουργούν μεγάλο βάρος σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και καταναλωτές.

Αυτές οι ερωτήσεις και οι πιέσεις από τους «γαλάζιους» βουλευτές δείχνουν ότι υπάρχει ανησυχία ακόμα και μέσα στο κόμμα για το πώς διαχειρίζεται η κυβέρνηση βασικά ζητήματα της καθημερινότητας των πολιτών. Βέβαια, επί του παρόντος δεν διαφαίνεται ομαδοποίηση, θα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον αν το επόμενο διάστημα μετά την ανοιχτή ρήξη Μητσοτάκη – Σαμαρά θα δημιουργηθεί εσωκομματικός πόλος με αναφορά στον πρώην πρωθυπουργό.

Το φάντασμα του παρελθόντος και οι παλιές πληγές

Η σύγκρουση ανάμεσα στους δύο άνδρες έχει και βαθιές οικογενειακές ρίζες που δεν περιορίζονται μόνο στο ζήτημα της Τουρκίας. Ο Σαμαράς, ως πρώην πρωθυπουργός και θεμελιωτής της σύγχρονης «πατριωτικής» δεξιάς, έχει το δικό του πολιτικό αποτύπωμα. Δεν ξεχνάμε άλλωστε πως ο Αντώνης Σαμαράς είχε ρίξει την κυβέρνηση του πατέρα του Κυριάκου Μητσοτάκη το 1993 λόγω διαφωνιών για το Μακεδονικό ζήτημα, ένα από τα πιο καυτά εθνικά θέματα της εποχής. Αυτή η κίνηση, που οδήγησε στην πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, άφησε σημάδια και στην οικογένεια Μητσοτάκη, και στη ΝΔ.
Επιπλέον, ο Σαμαράς είχε κάνει καριέρα πάνω στο Μακεδονικό ζήτημα, παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως τον άκαμπτο προστάτη των εθνικών θεμάτων. Στην πορεία, όμως, αφού μας τάραξε στο αντιμνημόνιο, υπέγραψε το μνημόνιο «με χέρια και με πόδια» όταν ανέλαβε την πρωθυπουργία. Έτσι, η κριτική του Σαμαρά σήμερα φαίνεται περισσότερο να αφορά τις προσωπικές φιλοδοξίες και τα παιχνίδια εξουσίας παρά κάποια σταθερή γραμμή αρχών.
Άλλωστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής, είχε απαντήσει στις αιχμές του Αντώνη Σαμαρά, υπενθυμίζοντας, ότι και επί ημερών του γίνονταν συνομιλίες με την Άγκυρα.
«Για τον κ. Σαμαρά, θα πω ότι οι απόψεις του είναι σεβαστές. Θέλω να θυμίσω, ήταν τέως Πρωθυπουργός, ήταν άνθρωπος ο οποίος συναντήθηκε με τον κ. Ερντογάν και επί διακυβέρνησης του κ. Σαμαρά και με Υπουργό τον κ. Βενιζέλο γινόντουσαν και διερευνητικές επαφές», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ