Όταν ο Τζανακόπουλος ντύνεται Σκουρλέτης και υπονομεύει τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ

Του Γιώργου Λακόπουλου

Πριν από όλα στην πολιτική δεν πρέπει να ξεχνιόμαστε. Γι’ αυτό όταν αναφέρεται κανείς στον συμπαθέστατο Δημήτρη Τζανακόπουλο δεν μπορεί να μην λάβει υπόψη ότι κάτι που του καταλογίζεται από σοβαρές πλευρές τούτη χώρου του:

Είναι ένας από τους τρεις υπουργούς του Τσίπρα που ανατινάξαν την δικαστική έρευνα για το σκάνδαλο Νοβάρτις.

Οι άλλοι δυο είναι οι υπουργοί Δικαιοσύνης Κοντονής και Παπαγγελοπούλου, που έκαναν δηλώσεις όταν έφτασε η έρευνα στη Βουλή, ενώ οφείλαν να πάρουν τις μεγαλύτερες δυνατές αποστάσεις, για να μην δώσουν λαβή τους ερευνώμενους τότε να μιλούν για κυβερνητική παρέμβαση. Δεν νοείται υπουργός Δικαιοσύνης να βαθμολογεί σκάνδαλα.

Ο τρίτος είναι ο εγκατεστημένος τότε στο Μέγαρο Μαξίμου τότε ως υφυπουργός Δημήτρης Τζανακόπουλου που έκανε το αδιανόητο: επισκέφθηκε την εισαγγελία του Αρείου Πάγου για να… ενημερωθεί.

Στην πορεία το έκανε χειρότερο. Κατέθεσε στην Εξεταστική Επιτροπή ότι συνέβη… εν γνώσει του Πρωθυπουργού. Αν είναι δυνατόν.

Εν πάση περιπτώσει ο Τζανακόπουλος έγινε γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΖΑ-ΠΣ.

Ο γραμματέας του κόμματος εκτός του ότι είναι ο Νο2 στην κομματική ιεραρχία – και πρακτικά ο Νο1 σε πολλές περιπτώσεις- είναι και πρόσωπο της εμπιστοσύνης του προέδρου- ιδίως αν αυτός τον πρότεινε.

Για τον τρόπο που αντιλαμβάνεται ένα στέλεχος αυτόν το ρόλο υπάρχει μια πικρή εμπειρία: η θητεία Σκουρλέτη.

Ο τοτε γραμματέας , παρότι θα έπρεπε να έχει υποβάλει παραίτηση- ή να απομακρυνθεί- μετά το φιάσκο του ΣΥΡΙΖΑ στην Αυτοδιοίκηση: κόμμα με 36% δεν πήρε καμία Περιφέρεια και είχε μόλις εξ επανεκλεγέντες Δημάρχους.

Ωστόσο έμεινε -και να μην ξεχνάμε πάλι: έκανε κάτι καταγγελίες μικροαστικού σταλινισμού κατά του ΑΠ- και ανέλαβε να διαχειριστεί τη… διεύρυνση και μετεξέλιξη μετεκλογικά. Όπως ονομάσθηκε η κοινή εσωκομματική προσπάθεια να μην αναζητηθούν αιτίες και ευθύνες για την ήττα.

Ωστόσο πολλοί από τη Δημοκρατική Παράταξη, που κράτησε τον Τσίπρα στο 32% -δοκίμασαν να γίνουν κομματικά μέλη. Εκεί βρήκαν εμπόδιο το σύστημα Σκουρλέτη που τους αποθάρρυνε. Η διεύρυνση δεν απέτυχε τυχαία και σήμερα κομμα με 32% έχει μόλις 50.000 μέλη στα χαρτιά.

Ο Σκουρλέτης τελικά απομακρύνθηκε και τη θέση του πήρε ο υποτιθέμενος εξ απορρήτων του Τσίπρα Τζανακόπουλος.

Πολλοί από όσους το είδαν σαν δεύτερη ευκαιρία για τη διεύρυνση αρχίζουν ήδη να αλλάζουν γνώμη.

Ως προς αυτό είναι χαρακτηριστική η καταγγελία που έκανε κάποιος που δεν είναι άσχετος με τον ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις εντάσεις τους πλέον: ο Νίκος Κοτζιάς, υπουργός Εξωτερικών στη κυβέρνηση Τσίπρα. Κατά γενική ομολογία η Συμφωνία των Πρεσπών δεν θα υπήρχε χωρις αυτόν: θα την είχε καταπιεί ο Καμμένος.

Ο Κοτζιάς έκανε λοιπόν την εξής καταγγελία:

«Στα τέλη Οκτώβρη, η Οργάνωση ΣΥΡΙΖΑ Ηλιούπολης με παρακάλεσε να είμαι ομιλητής στις 1.12.21 σε εκδήλωσή της για την εξωτερική πολιτική, την οποία και αποδέχτηκα.

Σήμερα η ίδια οργάνωση μου ανακοίνωσε ότι ακυρώθηκε η εκδήλωση μετά από ρητή εντολή του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Τζανακόπουλου, που μας «απαγόρευσε κάθε εκδήλωση με Κοτζιά, τον οποίον ούτε θέλει να βλέπει, ούτε να ακούει».

Θα μπορούσε να είναι ανακριβής η καταγγελία η υπερβολική; Ασφαλώς. Αλλά κανείς δεν τη διέψευσε. Και μάλλον είναι αποκαλυπτική για όσα συμβαίνουν στα βάθη του κόμματος την ώρα που άρχισε υποτίθεται το δεύτερο κύμα διεύρυνσης εν όψει του Συνέδριου: επιστρέφει το πνεύμα Σκουρλέτη που όριζε μόνο τους αρεστούς του ομιλητές σε κομματικές εκδηλώσεις και επέβαλε σε οργανωτικές θέσεις … εναντιωμένες- και ενταντιούμενες- στη διεύρυνση.

Αν και σήμερα ο γραμματέας του κόμματος έναν πρώην υπουργό που διάλεξε ως ομιλητή μια οργάνωση, τότε κόβει την προοπτική της διεύρυνσης και της επανασυσπείρωσης των δυνάμεων του ευρύτερου χώρου στο κόμμα.

Αν δεν είναι έτσι, τότε ο γραμματέας οφείλει να επικοινωνήσει με τον Κοτζιά και να δώσει εξηγήσεις. Αλλιώς η περίεργη φημολογία για εμπλοκή του σε δραστηριότητες που αποβλέπουν στη μετά Τσίπρα εποχή – και μάλιστα για… οικογενειακούς λόγους- θα αρχίζει να γίνεται αποδεκτή.

Η περίοδος της γραμματείας Σκουρλέτη έβλαψε τον ΣΥΡΙΖΑ, για συγκεκριμένους λόγους που είχαν την πρωτοτυπία ο γραμματέας να υπηρετεί άλλη πολιτική από τον πρόεδρο. Αν επί Τζανακόπουλου επαναλαμβάνεται, τότε αποχαιρέτα την την Αλεξάνδρεια που χάνεις.

Συνεπώς ο γραμματέας δεν έχει πολλές επιλογές; Ή ξεκαθαρίζει τα πράγματα ή χρεώνεται τη νέα αποτυχία. Αν στο σκάνδαλο Νοβάρτις ήταν άπειρος σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των εξουσιών της Πολιτείας, σε ό,τι αφορά την κομματική εξουσία έχει πλήρη γνώση.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ