Όσο πιο γρήγορα απαλλαγούμε από τον κλοιό Μητσοτάκη και από αυτήν την κυβέρνηση τόσο περισσότερες ζωές θα προστατευθούν

Να δοθούν απαντήσεις για τις ΜΕΘ και την κατάσταση στο ΕΣΥ ζητεί επιτακτικά ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., την ώρα που ο αριθμός των πρόχειρα διασωληνωμένων ασθενών εκτός εντατικής παραμένει σταθερά πάνω από 150 ημερησίως. “Είναι αδιανόητο και αποκλειστική ευθύνη του Κυριάκου Μητσοτάκη το ότι στο τέλος του 2021 η κατάσταση σε ό,τι αφορά τους διασωληνωμένους και τους νεκρούς είναι πολύ χειρότερη από πέρυσι, που δεν είχαμε καν το εμβόλιο. Ενώ τα νοσοκομεία βρίσκονται στα όρια της κατάρρευσης, εάν δεν τα έχουν υπερβεί σε ορισμένες περιπτώσεις, παρά το γεγονός ότι είχαν τόσο χρόνο να προετοιμαστούν” έλεγε στην ΑΥΓΗ κορυφαίος κομματικός παράγοντας της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

“Είναι ζήτημα ζωής και θανάτου. Όσο πιο γρήγορα απαλλαγούμε από τον κλοιό Μητσοτάκη και από αυτήν την κυβέρνηση τόσο περισσότερες ζωές θα προστατέψουμε. Έχουν καταφέρει το ακατόρθωτο. Το τέλος του 2021 να είναι ακόμα χειρότερο από το 2020, ενώ πέρυσι δεν είχαμε το εμβόλιο” είπε χαρακτηριστικά από τα Γιάννενα ο Αλέξης Τσίπρας.

Όπως τονίζουν στην αξιωματική αντιπολίτευση, η ανάγκη για διαφάνεια, αξιοπιστία και σχέδιο έκτακτης ανάγκης, ώστε να σωθούν ανθρώπινες ζωές και να μείνει όρθιο το ΕΣΥ, είναι πλέον καθολική.

Απαντήσεις για τους νεκρούς εκτός ΜΕΘ και τις σκιές στις λίστες αναμονής

Με ερώτηση που κατέθεσε ο Ανδρέας Ξανθός στον Θάνο Πλεύρη, αλλά και την ερώτηση 30 βουλευτών, με πρωτοβουλία Αυγέρη, ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. ζητάει συγκεκριμένες απαντήσεις. Όπως αναφέρει ο τομεάρχης Υγείας, όσο η λίστα αναμονής για εισαγωγή σε ΜΕΘ αυξάνεται, τόσο η αδιαφανής διαχείρισή της από το ΕΚΑΒ – ΕΚΕΠΥ και η απουσία ιατρικών κριτηρίων προτεραιοποίησης των περιστατικών γίνεται πιο κραυγαλέα.”Όσο η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας αρνούνται να δώσουν πειστικές εξηγήσεις και να εγγυηθούν την ισότιμη μεταχείριση των πολιτών, τόσο οδηγούμαστε σε διόγκωση της κοινωνικής δυσπιστίας” σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Η κυβέρνηση καλείται να απαντήσει στα καίρια ερωτήματα που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.: Πόσοι ασθενείς έχουν χάσει τη ζωή τους εκτός ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας; Ποια είναι η μέση διάρκεια παραμονής διασωληνωμένων ασθενών εκτός ΜΕΘ; Ποια είναι η πραγματική επιχειρησιακή δυνατότητα του συστήματος (στελέχωση, υποδομή) σε κλίνες ΜΕΘ ανά νοσοκομείο; Εξασφαλίζονται οι προϋποθέσεις ασφαλούς λειτουργίας τους; Με ποια επιστημονικά κριτήρια γίνεται η διαχείριση της λίστας αναμονής για εισαγωγή σε ΜΕΘ; Τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση για την ισότιμη και ποιοτική φροντίδα όλων των πολιτών, ειδικά όσων έχουν ανάγκη εντατικής νοσηλείας; Ισχύουν όσα έχουν καταγγελθεί δημοσίως σχετικά με την απουσία ιατρικών κριτηρίων και προτεραιοποίηση των εισαγωγών σε ΜΕΘ;

Άμεσα μέτρα για την ακρίβεια, για να μην φτωχοποιηθει η κοινωνία

Την ίδια ώρα, οι εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ για εκτόξευση του πληθωρισμού στο 4,8% -υψηλότερη τιμή από το 2011- και τις αυξήσεις -“φωτιά” σε δεκάδες προϊόντα διαμορφώνουν μια μέγγενη που συνθλίβει νοικοκυριά και επιχειρήσεις. “Αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, εργαζόμενοι, νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις απειλούνται με ένα νέο κύμα φτωχοποίησης” σημείωσε η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Έφη Αχτσιόγλου.

Ο Αλέξης Τσίπρας, από τη Θεσπρωτία, χαρακτήρισε «κοινωνικά καταστροφική απόφαση» την παύση των μέτρων στήριξης, επαναφέροντας τις προτάσεις της Κουμουνδούρου, με κεντρικό άξονα την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ.

Μηνύματα προς τη Χαριλάου Τρικούπη: Ή με τη δημοκρατική παράταξη ή με τη Δεξιά

Μέσα σε αυτό το κλίμα ασφυξίας που διαμορφώνεται για την κοινωνία, ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. θέτει τον στόχο, με τον Αλ. Τσίπρα να δίνει το σύνθημα: Να αγωνιστούμε να νικήσουμε τον Μητσοτάκη και τη Ν.Δ. στις επόμενες εκλογές, όποτε αυτές γίνουν. Σε αυτό το πλαίσιο, η ανάδειξη Ανδρουλάκη -εκτός αν υπάρξουν κοσμογονικές εκπλήξεις- στην ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη θέτει και νέα δεδομένα. Ο νέος πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. θα κληθεί πολύ άμεσα να απαντήσει στα μεγάλα και καίρια ερωτήματα για την πολιτική που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα. Μα, κυρίως, να ξεκαθαρίσει τη θέση του απέναντι στη Δεξιά του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Όπως το θέτουν σειρά κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ: “Δεν μπορείς να είσαι και με τη δημοκρατική παράταξη και με τη Δεξιά”, επισημαίνοντας ότι οι συμμαχίες κρίνονται αφενός στην κοινωνική βάση, αφετέρου στα μεγάλα πολιτικά ζητήματα και όχι στα πρόσωπα.

Επιπλέον, ο Αλ. Τσίπρας έχει φροντίσει να ξεκαθαρίσει ότι οι πολιτικοί εχθροί δεν βρίσκονται στην Αριστερά, στην Κεντροαριστερά και στο Κέντρο, αλλά στη Δεξιά. “Έχουμε διαφορές, αλλά όχι εχθρότητα. Εμείς έχουμε έναν πολιτικό αντίπαλο και αυτός είναι η Δεξιά και η πολιτική της” τόνισε την περασμένη εβδομάδα.

Το όψιμο ενδιαφέρον Μητσοτάκη για τα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ

Στο μεταξύ, όσο πλησιάζει η ώρα του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. όλο και πιο έντονο γίνεται το όψιμο “ενδιαφέρον” των πολιτικών αντιπάλων, ιδίως όσον αφορά τον τρόπο εκλογής προέδρου. Την Παρασκευή, μάλιστα, ο Κ. Μητσοτάκης, αφού συνεχάρη το ΚΙΝ.ΑΛΛ. για τη διαδικασία εκλογής προέδρου, επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση, σε μια αήθη παρέμβαση στα εσωτερικά του κόμματος. “Μια παράταξη που αυτοαποκαλείται λαϊκή να αρνείται να εκλέξει αρχηγό από τον λαό” είπε μεταξύ άλλων. Στην Κουμουνδούρου τονίζουν ότι το συνέδριο θα επικυρώσει, μεταξύ άλλων σημαντικών αποφάσεων, το άνοιγμα στην κοινωνία με τη σημαντική αύξηση των μελών.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε σχετικά την ποιοτική διαφορά μεταξύ του “μέλους”, του “υποστηρικτή” και του “φίλου”. Όπως εξήγησε, είναι άλλο να πηγαίνει κανείς στην κάλπη και να ψηφίζει για τον αρχηγό ενός κόμματος χωρίς να θέλει να συμμετάσχει ποτέ σ’ αυτό, στις διεργασίες του, στις εξορμήσεις του, στην παραγωγή πολιτικής, απλώς από ενδιαφέρον. Και είναι άλλο κανείς να είναι μέλος ενός κόμματος, να παίρνει μέρος στις αποφάσεις, να τις συνδιαμορφώνει μέσα από τις παρεμβάσεις του, μέσα από τη δράση του.

Το να δίνει ένα κόμμα τη δυνατότητα σε μέλη αντίπαλων κομμάτων να καθορίζουν τον εσωκομματικό του συσχετισμό πρέπει να προβληματίσει συνολικά το πολιτικό σκηνικό, ανέφερε ο Δ. Τζανακόπουλος την περασμένη εβδομάδα. “Το κόμμα αποτελεί την οργανωτική αποκρυστάλλωση κοινωνικών συνθηκών και συνιστά εργαλείο και μέσο δημοκρατίας” σημείωσε και πρόσθεσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. είναι ένα ανοιχτό κόμμα στην κοινωνία, που κάνει μια μεγάλη προσπάθεια να αντιστοιχίσει την οργανωτική του δύναμη με την πολύ μεγάλη πολιτική του επιρροή, αλλά “πάντα υπάρχει το όριο της πολιτικής αξιοπρέπειας και αξιοπιστίας”.

ΠΗΓΗavgi.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ