Όλο το παρασκήνιο με τη ρύθμιση για την «Χρυσή Αυγή»

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών για να μπει μπλόκο στη συμμετοχή του κόμματος του Ηλία Κασιδιάρη στις επερχόμενες εκλογές.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, που σχολιάζουν την τροπολογία, η ελευθερία ίδρυσης και συμμετοχής σε πολιτικό κόμμα είναι πολιτικό δικαίωμα των Ελλήνων.

Την επόμενη Τρίτη αναμένεται να συζητηθεί η τροπολογία την οποία κατέθεσε η κυβέρνηση προκειμένου να μπλοκάρει την είσοδο της «Χρυσής Αυγής» στο κοινοβούλιο.

Το Μέγαρο Μαξίμου αφήνει ανοικτό το παράθυρο αλλαγών με βάση τις προτάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης προκειμένου η διάταξη να περάσει με τη μέγιστη δυνατή πλειοψηφία παρά το γεγονός ότι απαιτούνται μόλις 151 βουλευτές.

Η τροπολογία της κυβέρνησης η οποία θα ισχύσει από τις ερχόμενες εκλογές, καθώς δεν εντάσσεται στον εκλογικό νόμο προβλέπει ότι στο εξής δεν θα μπορούν να συμμετέχουν στις εκλογές σχήματα τα οποία έχουν ως αρχηγό κάποιον ο οποίος έχει καταδικαστεί ως εγκληματίας, έστω και πρωτόδικα, ή αν αποδειχθεί ότι η ηγεσία του κόμματος είναι εικονική και πίσω από αυτήν βρίσκεται ένα καταδικασμένο μέλος για ιδιαιτέρως απαξιωτικά αδικήματα σε βάρος της Πολιτείας.

Αυτό θα κρίνεται από τον Άρειο Πάγο, ο οποίος είναι και ο αρμόδιος κατά το Σύνταγμα να ανακηρύσσει τα υποψήφια κόμματα.

«Είναι μια διάταξη αντίστοιχη με αυτή που ισχύει ήδη σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Αποβλέπει όχι στον αποκλεισμό των ιδεών, αλλά στη θωράκιση της ομαλότητας και των συνταγματικών ελευθεριών. Για τον λόγο αυτό άλλωστε ζητούμε, επιδιώκουμε, ελπίζω να μπορούμε να πετύχουμε την υποστήριξη όλων των κομμάτων» ανέφερε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρέμβαση του στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Το ερώτημα που τίθεται είναι αν το συγκεκριμένο θέμα θα διευθετηθεί με βάση τις ειλικρινείς προθέσεις των κομμάτων ή εάν θα αποτελέσει άλλο ένα ζήτημα αντιπαράθεσης ιδιαίτερα ανάμεσα στην ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται να μην επιθυμεί μια νέα σύγκρουση με την κυβέρνηση αν και ακόμα διατηρεί τις επιφυλάξεις του για την τροπολογία.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι έτοιμα να βάλουν ως βάση συζήτησης την πρόταση Αλιβιζάτου προκειμένου να υπάρξει μια λύση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ πάντως θα καταθέσει συγκεκριμένη νομοθετική πρόταση για τον αποκλεισμό τους από τις εκλογές, που βασίζεται σε δύο βασικούς πυλώνες:

– Η νομοθετική πρόταση να είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα. Η τροπολογία που έχει δει το φως της δημοσιότητας, εγείρει σοβαρά ζητήματα αντισυνταγματικότητας, που μπορεί να έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα από το επιδιωκόμενο.

– Η νομοθετική πρόταση να είναι σαφής για τους νεοναζί και να μην ανοίγει κερκόπορτα για διευρυμένες ερμηνείες και εξίσωση του ναζισμού με οποιαδήποτε άλλη πολιτική ιδεολογία.

Τι θα κάνουν τα κόμματα
Το ΠΑΣΟΚ διαμηνύει ότι θα συνεισφέρει αλλαγές στην Ολομέλεια. Παραπέμπει δε, στην αρχική του θέση ότι δεν πρέπει να υπάρξει «χαρτοπόλεμος τροπολογιών» αλλά να ομονοήσουν όλα τα κόμματα, ώστε να μην μπει μια εγκληματική οργάνωση στη Βουλή.

Το ΚΚΕ με ανακοίνωση του ξεκαθάρισε ότι θα καταψηφίσει την διάταξη κάτι που αναμένεται να κάνει και το ΜΕΡΑ25.

Ο Κυριάκος Βελόπουλος εμφανίζεται να μην έχει αποφασίσει ακόμα τι θα πράξει η Ελληνική Λύση.

Κυβερνητικές πηγές, σημειώνουν ότι μέχρι την τελευταία στιγμή, η κυβέρνηση θα συνεχίσει να επιδιώκει τον διάλογο ξεκαθάριζαν ωστόσο, ότι αν χρειαστεί, η ΝΔ θα προχωρήσει ακόμα και μόνη της.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η νέα παρέμβαση του Μανώλη Κοττάκη για το sms της Μαρέβας Μητσοτάκη στον Βαγγέλη Μαρινάκη

Του Μανώλη Κοττάκη Η «Εστία» κυκλοφορεί 148 χρόνια και είναι...

Τσιρίδες και ουρλιαχτά μέσα στη νύχτα από τα οικόσιτα του Μητσοτάκη για την Μαρέβα

Η Πυθία αποκαλύπτει Θλίψη και οίκτος για δημοσιογράφους και τρολς...

Δημοσκόπηση – σοκ για το SMS της Μαρέβας στον Μαρινάκη (pic)

Η αποκάλυψη της Εστίας της Κυριακής αλλά και το...

Η μεγάλη έκπληξη: Δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Όπως σας έγραψα...