Χρειάστηκαν 3 εβδομάδες για να αποδομηθεί το αφήγημα της δηθεν επιτυχημένης επίσκεψης Μητσοτάκη στις ΗΠΑ

Tα τηλεοπτικά κανάλια προσπάθησαν να πείσουν τους πολίτες για το ταξίδι στις ΗΠΑ του Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι απέφερε σημαντικούς καρπούς σε ότι αφορά την γεωπολιτική αξία της χώρας.

Όπως χαρακτηριστικά γράφει το pronews.gr, Προτού περάσουν καν τρεις εβδομάδες η κριτική του Αντώνη Σαμαρά από βήματος συνεδρίου φαίνεται να δικαιώνεται.

Το ταξίδι στις ΗΠΑ δεν έφερε καμία δήλωση καταδίκης της τουρκικής προκλητικότητας ούτε μπλοκάρισμα των νέων εξοπλισμών της γείτονος ενώ αλγεινή εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι δεν αναφέρθηκε ούτε μία φορά η λέξη «Τουρκία»

Μάλιστα παρά το γεγονός ότι δεν υπήρξε καμία ευθεία και άμεση αναφορά στην τουρκική προκλητικότητα, ο Ερντογάν έγινε… έξαλλος μόνο με τις… υπόνοιες του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον Τ.Μπάιντεν «για κάποιον, κάπου στην Ανατολική Μεσόγειο που μας ενοχλεί».

Τόσο έξαλλος που χρησιμοποίησε προσβλητικούς χαρακτηρισμούς εναντίον του Έλληνα πρωθυπουργού, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στην σύγχρονη πολιτική ιστορία στις σχέσεις των δύο χωρών.

Ακόμη χειρότερα, οι Αμερικανοί εξέθεσαν την κυβέρνηση για τη συμφωνία της σε νέα αποστολή οπλισμού στην Ουκρανία, παρά το κυβερνητικό αφήγημα ότι το συγκεκριμένο πολεμικό υλκό «δεν είναι αυτό που θα λείψει από την εθνική μας άμυνα»!

Κάτι που δεν ισχύει αφού τα αποθέματα αυτά έχουν δοθεί από τα αποθεματικά των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.

Στην πράξη η εμπλοκή της χώρας μας στο ουκρανικό μέτωπο βαθαίνει, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους κινδύνους που αυξάνονται ενώ δεν μας εξήγησε η κυβέρνηση ποια είναι τα απτά κέρδη μίας τέτοιας επιλογής.

Πολλά ερωτήματα δημιουργεί και η αποδοχή από την ελληνική κυβέρνηση της γερμανικής πρότασης για μεταφορά των μοναδικών ΤΟΜΑ που υπάρχουν στα ελληνικά νησιά BMP-1P, περί τα 130 συνολικά, στην Ουκρανία και αντικατάστασή τους με γερμανικά Marder-1A3 ή Α5.

Οι μέχρι στιγμής πληροφορίες είναι ότι ΔΕΝ θα μεταφερθούν στα νησιά, αλλά θα ενταχθούν στις μονάδες των Leopard-2HEL/A4 στον Έβρο ή σε μικτά μηχανοκίνητα Τάγματα Πεζικού και Τεθωρακισμένων με Leopard-1A5 (για τα οποία η Γερμανία παίρνει εντός των επόμενων μηνών από την Ελλάδα «χρυσό» συμβόλαιο 2 δισ. για να εκσυγχρονιστούν!).

Και αυτό μπορεί επιχειρησιακά να είναι το λογικό αφού τα Marder-1 έχουν το ίδιο σασί με τα Leopard-1 και συνεπώς πολλά ανταλλακτικά είναι κοινά, αλλά το θέμα είναι τι θα μείνει στις μονάδες Πεζικού στα νησιά;

Η απάντηση από πηγές του ΓΕΣ είναι ότι «Θα αντικατασταθούν με Μ113».
Ναι, αλλά τα BMP-1 μπορούσαν να σταματήσουν μια απόβαση, μπορούσαν να καταφέρουν ακόμα και καίριο κτύπημα στα τουρκικά αποβατικά με το πυροβόλο των 73 χλστ.

Εν ολίγοις έχουμε μια διαρκή «σιωπηλή» αποστρατικοποίηση των νησιών με αντάλλαγμα μία δήθεν στήριξη της χώρας σε περίπτωση απειλής.

Όμως ήδη οι απειλές Ερντογάν και οι νέες προκλητικές πτήσεις πάνω από ελληνικά εδάφη και μέχρι την Αλεξανδρούπολη συνάντησαν μια στάση ίσων αποστάσεων από τους Αμερικανούς, όπως πάντα δηλαδή.

Όσο για το ΝΑΤΟ, αφού εκθείασε τη σημασία της Τουρκίας για τα σχέδιά του, αρκέστηκε στην επαναφορά των σχεδίων για ένα «μηχανισμό αποκλιμάκωσης» στο Αιγαίο.

Ταυτόχρονα, οι Ευρωπαίοι εταίροι μας δεν έκαναν ούτε σχόλιο για τα παραπάνω πέραν κάτι ευχών για «διαλόγους» και άλλα ωραία.

Το καρέ της αποτυχίας κλείνει με την αυριανή και μεθαυριανή Σύνοδο Κορυφής, στην οποία, παρά το έτερο ποντάρισμα που έκανε η κυβέρνηση Μητσοτάκη στην πιθανότητα λήψης μέτρων για την ενεργειακή κρίση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δεν διαφαίνεται φως στον ορίζοντα.

Παρά τα ελλιπή μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση προ εβδομάδων, υπό την πρόφαση ότι «καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της την κρίση», άφησε τη χώρα έκθετη εν μέσω θέρους.

Έδωσε μερικές ισχνές επιδοτήσεις και εκστόμισε κάποιους λεονταρισμούς έναντι της αισχροκέρδειας των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η νέα παρέμβαση του Μανώλη Κοττάκη για το sms της Μαρέβας Μητσοτάκη στον Βαγγέλη Μαρινάκη

Του Μανώλη Κοττάκη Η «Εστία» κυκλοφορεί 148 χρόνια και είναι...

Η μεγάλη έκπληξη: Δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Όπως σας έγραψα...

Τσιρίδες και ουρλιαχτά μέσα στη νύχτα από τα οικόσιτα του Μητσοτάκη για την Μαρέβα

Η Πυθία αποκαλύπτει Θλίψη και οίκτος για δημοσιογράφους και τρολς...

Δημοσκόπηση – σοκ για το SMS της Μαρέβας στον Μαρινάκη (pic)

Η αποκάλυψη της Εστίας της Κυριακής αλλά και το...