Χοντρό παρασκήνιο: Τα εμπόδια της συνεργασίας Τσίπρα με Βαρουφάκη και η προϋπόθεση που θέτει ο Γιάνης

Το τηλεφώνημα του Γιάνη Βαρουφάκη, τον Νοέμβριο του 2020, στον Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να συντονιστούν απέναντι στην κυβερνητική απόφαση για τριήμερη… απαγόρευση των συναθροίσεων εξαιτίας της πανδημίας αποδείχθηκε πως δεν ήταν αρκετό για να σπάσει ο «πάγος» ανάμεσα στις δύο πλευρές.


Τα δύο κόμματα δεν «συναντήθηκαν» πουθενά για σχεδόν δύο χρόνια, με το ΜέΡΑ25 να μη σταματά τις επιθέσεις και κατά του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολούθησε το «φλερτ» κυρίως από την πλευρά της «Ομπρέλας». Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τον Ιούνιο αναφερόμενος στον Γιάνη Βαρουφάκη είχε δηλώσει: «Οταν ψηφίζεις την απλή αναλογική, είναι μέσα στη λογική σου ότι με ανθρώπους που έχεις διαφωνήσει στο παρελθόν, και διαφωνείς τώρα, πρέπει να τα βρεις, πρέπει να υπάρχει προοπτική».


Ποια ήταν η στιγμή που οι δυο ήρθαν πιο κοντά; Οταν ο γενικός γραμματέας του ΜέΡΑ25 στα τέλη Αυγούστου στη Βουλή ξεκαθάρισε ότι ποτέ δεν είπε πως τον παρακολουθούσε ο Αλέξης Τσίπρας και εξαπέλυσε σφοδρή και μονομέτωπη επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας πως «η πρωθυπουργία σας τελείωσε».


Ούτε αυτό όμως ήταν αρκετό. Αυτό που χωρίζει τα δύο κόμματα είναι ο «μπαμπούλας» του πρώτου επταμήνου του 2015 που γνωρίζουν πολύ καλά στην Κουμουνδούρου ότι η Νέα Δημοκρατία θα κάνει τα πάντα για να επαναφέρει στο προσκήνιο. Η χθεσινή αναφορά του Γιάνη Βαρουφάκη στην ΕΡΤ, σε σχέση με το πολυσυζητημένο Grexit επτά χρόνια πριν, ήταν βούτυρο στο ψωμί της κυβερνώσας παράταξης. «Δεν ήθελα να βγούμε από το ευρώ. Αν είχαμε βγει από το ευρώ σήμερα θα ήμασταν πολύ καλύτερα», ανέφερε. Στη γαλάζια παράταξη άρπαξαν την ευκαιρία να βάλουν για άλλη μια φορά στο κάδρο τους δύο πρώην κυβερνητικούς εταίρους. Υπενθυμίζοντας πως ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 υπήρξε το asset του Αλέξη Τσίπρα σχολίασαν: «Προφανώς η τοποθέτηση αποτελεί συμβολή στο πρόγραμμα της “προοδευτικής διακυβέρνησης” που ονειρεύεται ο κ. Τσίπρας, ώστε να ξαναζήσουμε τις εφιαλτικές στιγμές του 2015».


H κόντρα συνεχίστηκε μεταξύ του Γιάνη Βαρουφάκη και της γαλάζιας παράταξης. Από το ΜέΡΑ25 σχολίασαν: «Χαιρόμαστε που θυμίζουμε στους “Βάστα Γερούν” @neademokratia πόσο κοντά έφτασαν το 2015 στην απώλεια της ολιγαρχικής τους εξουσίας, ιδίως σήμερα, που επιβεβαιώνεται δυστυχώς, ο κίνδυνος που από τότε είχαμε επισημάνει για την αποδόμηση της Ευρώπης». Από την οδό Πειραιώς επέμειναν πως οι πολίτες δεν θέλουν να ξαναζήσουν το επτάμηνο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, «αφού παραπέμπει μόνο σε τυχοδιωκτισμό κι οπισθοδρόμηση και σε τίποτα προοδευτικό».


Η προϋπόθεση
Σε κάθε περίπτωση, η προεκλογική προγραμματική συμφωνία με τον ΣΥΡΙΖΑ, που βάζει ως προϋπόθεση ο Γιάνης Βαρουφάκης για τη συμμετοχή του στην προοδευτική διακυβέρνηση, δεν είναι κάτι που βλέπουν θετικά στην Κουμουνδούρου. Καλά πληροφορημένες πηγές εξηγούσαν στην «Κ» ότι δεν είναι στον προγραμματισμό του Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσει σε μια τέτοια πρωτοβουλία πριν από τις κάλπες. Με διπλωματικό τρόπο, άλλωστε, είχε απαντήσει και ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του μέσα στο καλοκαίρι για μια πιθανή συνεργασία: «Δεν ξέρω αν ο κ. Βαρουφάκης θα είναι στη Βουλή. Ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει».

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ