«Χαμός» στο Μαξίμου για το AstraZeneca και απειλές για παραιτήσεις

Του Αντώνη Ραφτόπουλου

Σε κυβερνητικό «πονοκέφαλο» έχει εξελιχθεί το αλαλούμ που προκάλεσε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών με τις αλλαγές για το εμβόλιο της AstraZeneca. Η εισήγηση των ειδικών ήταν γνωστή στο Μαξίμου από το πρωί, γεγονός που προκάλεσε αναστάτωση στα κυβερνητικά στελέχη, τα οποία «έβλεπαν» τον προβληματισμό που ευλόγως δημιουργήθηκε στους πολίτες, ειδικά σε όσους αναμένουν τη 2η δόση με το εμβόλιο της βρετανοσουηδικής εταιρείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιτροπή δέχτηκε αρκετές πιέσεις από το Μαξίμου και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να αποσύρει την εισήγησή της ή έστω να την μεταφέρει χρονικά για το μέλλον. Όχι τώρα όμως, την ώρα που η κυβέρνηση δέχεται πυρ ομαδόν σε πολλά επίπεδα, με κυριότερο το εργασιακό νομοσχέδιο. Μάλιστα, οι πιέσεις που ασκήθηκαν οδήγησαν την καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής Βάνα Παπαευαγγέλου να απειλήσει με παραίτηση, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να το διαχειριστεί η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας.

Σε κάθε περίπτωση, η σχέση επιστημόνων και Πολιτείας φαίνεται ότι περνάει κρίση, με την εργαλειοποίηση των ειδικών το προηγούμενο διάστημα να «σκάει» πλέον σαν ωρολογιακή βόμβα στα χέρια του Μαξίμου.

Τρέχουν να προλάβουν άρον – άρον τους νέους

Το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμών στη χώρα ανάγκασε την κυβέρνηση να ανοίξει νωρίτερα ηλικιακές ομάδες, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το ξεστοκάρισμα του εμβολίου της AstraZeneca στους πολίτες 30-39. Χθες, άνοιξε η πλατφόρμα για τα εμβόλια των Pfizer, Moderna και Johnson & Johnson για την ηλικιακή κατηγορία 18-24, όπως είχε προαναγγείλει από τη Δευτέρα ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Το Μαξίμου βρίσκεται σε έναν άτυπο αγώνα δρόμου απέναντι στο χαμηλό ποσοστό εμβολιασμών, ενόψει και της κορύφωσης της τουριστικής περιόδου. Έτσι, επιχειρείται ο όσο τον δυνατόν ταχύτερος εμβολιασμός των νέων πολιτών, οι οποίοι αναμένεται να βρεθούν στα ελληνικά νησιά στο άμεσο μέλλον. Υπενθυμίζεται ότι ούτε στα ελληνικά νησιά ο εμβολιασμός είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα, παρά τις προσδοκίες που είχε χτίσει το Μαξίμου, με όχημα τη «Γαλάζια Ελευθερία»…

Τακτική AstraZeneca και με την Johnson & Johnson

Στα χνάρια του εμβολίου της Οξφόρδης κινείται το εμβολιαστικό πρόγραμμα και με το μονοδοσικό σκεύασμα. Η καθηγήτρια Ιατρικής του ΕΚΠΑ Αθηνά Λινού εξέφρασε την ανησυχία της για το γεγονός ότι δίνεται το εμβόλιο της Johnson & Johnson σε νέες γυναίκες, κάτω των 50 ετών, τις οποίες συμβούλευσε να εμβολιαστούν με εμβόλια τύπου mRNA (Pfizer και Moderna).

Πάνω από 20 περιστατικά μυοκαρδίτιδας μετά το Pfizer

Στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ βρίσκονται περιστατικά μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας, μετά από εμβολιασμό με το σκεύασμα της Pfizer. Τα περιστατικά εξετάζονται, καθώς έχουν χρονική συσχέτιση με τον εμβολιασμό, ωστόσο χθες η Βάνα Παπαευαγγέλου, που έκανε λόγο για 25-27 περιστατικά, ανέφερε ότι δεν έχουν όλα συσχετιστεί.

ΠΗΓΗavgi.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Newsroom

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οι μυστικές δημοσκοπήσεις που γνωρίζει ο Στέφανος Κασσελάκης

Του Νίκου Τσαγκρή Εν αρχή ην ο λόγος και Θεός...

Η στιγμή που η Ράνια Τζίμα «κατάπιε τη γλώσσα της» με τον Στέφανο Κασσελάκη (vid)

Δείτε τι συνέβη στον τηλεοπτικό αέρα του Mega Channel...

Βελόπουλος: Αυτοί είναι οι παιδοβιαστές που κυκλοφορούν ελεύθεροι

Άγνοια δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης για την εισαγγελική πρόταση...

Τεκτονικός πολιτικός σεισμός: Τρεις μυστικές δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλες ανατροπές στις ευρωεκλογές

Η Πυθία αποκαλύπτει Τεκτονικό πολιτικό σεισμό και ραγδαίες εξελίξεις θα...