Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό: Ψαλιδίζεται σημαντικά η διαφορά ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ σε νέα δημοσκόπηση (pics)

Ψαλιδίζεται σημαντικά η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ στο 5,4%, σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνουν οι τάσεις της MRB για τον Δεκέμβριο. Τον περασμένο Ιούλιο, η απόσταση στην πρόθεση ψήφου ανάμεσα στα δύο κόμματα ήταν στο 7,2%, ενώ η τελευταία δημοσκόπηση της MRB στις αρχές Νοεμβρίου κατέγραφε τη διαφορά στο 6,1%.

Μάλιστα, στο ερώτημα ποιο από τα δύο κόμματα, ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ, θα σας ενοχλούσε αν κερδίσει έστω και με μία ψήφο διαφορά στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, το 41,6 % απάντησε ΝΔ και το 38% ΣΥΡΙΖΑ.

taseis psifos

Πιο αναλυτικά:

Τάσεις MRB – Δεκέμβριος 2022: Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία καταγράφει ποσοστό 28,5%, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί με 23,1%. Τρίτο κόμμα είναι το ΠΑΣΟΚ με 11,3% και στη συνέχεια ακολουθούν το ΚΚΕ (5,1%), Ελληνική Λύση (4,5%) και ΜεΡΑ25 (2,9%).

taseis mrb prothesi

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 39,3%, με τον Αλέξη Τσίπρα να είναι στο 31,3%.

Στο 5,7% διαμορφώνεται η διαφορά με την αναγωγή στα έγκυρα. Συγκεκριμένα, τα ποσοστά «βγαίνουν» ως εξής: ΝΔ 30%, ΣΥΡΙΖΑ 24,3%, ΠΑΣΟΚ 11,9%, ΚΚΕ 5,4%, Ελληνική Λύση 4,7%, ΜεΡΑ25 3,1%.

taseis mrb anagogi

Τάσεις MRB – Ιούνιος 2022: Η ΝΔ συγκέντρωνε ποσοστό 29,3% έναντι 22,1% του ΣΥΡΙΖΑ. Στην τρίτη θέση βρισκόταν το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής με ποσοστό 12,2% και ακολουθούσαν ΚΚΕ με 4,7%, Ελληνική Λύση με 4,5%, ΜέΡΑ25 με 3,1%. Στο 14% το σύνολο της αδιευκρίνιστης ψήφου.

taseis ioynios

Δημοσκόπηση MRB – Νοέμβριος 2022: Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 29,1% και ακολουθούν ΣΥΡΙΖΑ 23%, ΠΑΣΟΚ 11,5%, ΚΚΕ 5%, Ελληνική Λύση 4,5%, ΜέΡΑ 25 3%, Έλληνες 2,6%, Πατριωτική Ένωση 1,2%, άλλο κόμμα 2,1%, αδιευκρίνιστη ψήφος 18%.

Τα 3 σημαντικότερα προβλήματα των πολιτών

Οι πολίτες θεωρούν ότι τα τρία σημαντικότερα προβλήματα στη χώρα είναι:

  • Πληθωρισμός/Ακρίβεια 58,6%
  • Υγεία/Περίθαλψη με 41,9%
  • Ανεργία με 34,9%
taseis privlimata2

Ποια είναι «τα τρία σημαντικότερα θέματα που θα καθορίσουν την ψήφο σας στις επόμενες βουλευτικές εκλογές» με το 68,8% να απαντά «η αντιμετώπιση της ακρίβειας και η αύξηση των τιμών», το 42,3 % «η ενίσχυση του εθνικού δημόσιου συστήματος υγείας» και το 40,8 «η προοπτική ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας».

taseis psifos kathorisei

Επικρατεί η απαισιοδοξία

Στο ερώτημα «πώς πιστεύετε ότι πάνε τα πράγματα γενικά στη χώρα μας», το 61,2% απαντά «Πολύ άσχημα-Αρκετά άσχημα» και το 11% απαντά «Πολύ καλά-Αρκετά καλά».

Όσο για το πώς οι πολίτες κρίνουν σήμερα την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, το 61,6% απαντά «Πολύ κακή – κακή» και το 9,2% απαντά «Πολύ καλή-καλή».

taseis aisiodoksia1
taseis aisiodoksia2

Τάσεις MRB – Δεκέμβριος 2022: Ακρίβεια και υποκλοπές

Η συντριπτική πλειοψηφία (73,3%) πιστεύει πως το θέμα της αύξησης των τιμών έχει περάσει το όριο της ακρίβειας και έχει μπει στο πεδίο της αισχροκέρδειας/κερδοσκοπίας. Μεγάλη δυσκολία να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του καταγράφει το 72,3% των πολιτών, με το 8,2% να δηλώνει ότι αδυνατεί πλήρως να ανταποκριθεί.

taseis akriveia

Για τις υποκλοπές, το 77,5% κρίνει το θέμα ως «Πολύ σοβαρό» και «αρκετά σοβαρό», με ένα μικρό ποσοστό του 17,4% να δηλώνει ότι είναι «όχι και τόσο σοβαρό» ή ότι «δεν υπάρχει θέμα υποκλοπών».

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τεκτονικός πολιτικός σεισμός: Τρεις μυστικές δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλες ανατροπές στις ευρωεκλογές

Η Πυθία αποκαλύπτει Τεκτονικό πολιτικό σεισμό και ραγδαίες εξελίξεις θα...

Οι μυστικές δημοσκοπήσεις που γνωρίζει ο Στέφανος Κασσελάκης

Του Νίκου Τσαγκρή Εν αρχή ην ο λόγος και Θεός...

Βελόπουλος: Αυτοί είναι οι παιδοβιαστές που κυκλοφορούν ελεύθεροι

Άγνοια δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης για την εισαγγελική πρόταση...

Η Ράνια Τζίμα διάβασε Periodista.gr, τα τηλέφωνα έσπασαν και ο Κασσελάκης θα πάει στο Mega Channel του Μαρινάκη

Η Πυθία σχολιάζει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι....