Φοβίζουν το Μαξίμου οι συζητήσεις για κυβέρνηση μειοψηφίας

Η συνάντηση Τσίπρα-Παπανδρέου, όπως ήταν φυσικό, έδειξε τους φόβους της ΝΔ για την απειροελάχιστη (αλλά μαθηματικά υπαρκτή) κυβέρνηση μειοψηφίας.
Παρόλο, που δεν υπήρξε συζήτηση μεταξύ τους για το θέμα συνεργασίας ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ, παρόλο που ποτέ δεν τέθηκε θέμα Παπανδρέου για πρωθυπουργός σε μία κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ-ΜΕΡΑ25, στην κυβέρνηση ταράχτηκαν διότι είναι ένα σενάριο που μπορεί να αλλάξει τα πολιτικά δεδομένα.

Ρυθμιστής το ΠΑΣΟΚ και ο Ανδρουλάκης

Σύμφωνα με το bankingnews.gr, όλα περνάνε από το ΠΑΣΟΚ.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει ανοίξει τα χαρτιά του: Εφόσον το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ πάρει διψήφιο ποσοστό στις εκλογές της απλής αναλογικής, θα αξιοποιήσει την τρίτη διερευνητική εντολή για να προτείνει ένα προγραμματικό πλαίσιο για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας.
Οι βασικές θέσεις στις οποίες θα ζητήσει συναίνεση αφορούν τα κόκκινα δάνεια και τους πλειστηριασμούς, την ενίσχυση του ΕΣΥ, την κοινωνική κατοικία και τα εργασιακά.

Μεσολαβητής ο Παπανδρέου αλλά θα πρέπει να υπάρξει εντολή

Είναι προφανές ότι σε αυτά τα θέματα πιο εύκολα μπορεί να βρεθεί σημείο συνάντησης με τον ΣΥΡΙΖΑ, πολύ περισσότερο δεδομένου ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει ότι θα επιδιώξει δεύτερες εκλογές το συντομότερο δυνατό.
Το ΠΑΣΟΚ, λοιπόν, που θα ήθελε να κρατήσει τον αριθμό βουλευτών που θα κερδίσει την πρώτη Κυριακή είναι ο ρυθμιστής αυτού του σεναρίου.
Και παρόλο που ο Παπανδρέου δεν παίζει ρόλο στις αποφάσεις του ΠΑΣΟΚ, εντούτοις παίζει ρόλο μεσολαβητή μεταξύ του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ λόγω καλής σχέσης με Α.Τσίπρα και του ΜΕΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος υπήρξε σύμβουλος του πρώην Πρωθυπουργού.

Μαθηματικά υπαρκτό το σενάριο

Το σενάριο για να έχει κάποια βάση θα πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να πετύχει ένα ποσοστό γύρω στο 30-32%, το ΠΑΣΟΚ 10-13% και γύρω στο 5% το ΜΕΡΑ25 και να φτάσουν σε ένα ποσοστό 45-47% αθροιστικά την πρώτη Κυριακή. Οι δημοσκοπήσεις δεν δείχνουν τέτοια δυναμική αλλά η πραγματική κάλπη θα δείξει εάν μπορεί να ευδοκιμήσει το σενάριο.

Συζητάνε και τη μεταβατική κυβέρνηση «ειδικού σκοπού»

Σύμφωνα με το bankingnews.gr Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να στηρίξει το αντι-μητσοτακικό μέτωπο σε όλα τα υπόλοιπα κόμματα. Θεωρεί ότι αν υπάρξει πιθανότητα δημιουργίας μιας κυβέρνησης μειοψηφίας- έστω και διάρκειας ενός έτους-, αυτό θα ρίξει αυτόματα τον Κ. Μητσοτάκη από τη Νέα Δημοκρατία καθώς θα δημιουργηθούν οι συνθήκες που θα αμφισβητηθεί από αρχηγός.
Μάλιστα, σε πολλά από τα σενάρια που έχουν συζητηθεί στην Κουμουνδούρου είναι να τεθεί ως πρόταση μια μεταβατική κυβέρνηση συνεργασίας (ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ-ΜΕΡΑ25) ή όπως τη λένε «κυβέρνηση ειδικού σκοπού»!

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ