Τσίπρας: Αλλαγή σελίδας με προοδευτική κυβέρνηση

Με βασικό πρόταγμα τον σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης και την εκθρόνιση της Νέας Δημοκρατίας από την εξουσία θα πορευθεί μέχρι τις εκλογές, όποτε αυτές κι αν διεξαχθούν, ο Αλ. Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνει στο αφήγημα, που σταθερά το τελευταίο διάστημα προβάλλει, για την ανάγκη να υπάρξει πολιτική αλλαγή και οι τύχες της χώρας να περάσουν στα χέρια των προοδευτικών δυνάμεων.

Ώστε την επομένη κιόλας να ξεκινήσει η δύσκολη προσπάθεια για την αναστροφή και την επιστροφή στην κανονικότητα από το τέλμα και την καταστροφή που έχουν φέρει τα τρία χρόνια δεξιάς διακυβέρνησης.

«Η χώρα χρειάζεται επειγόντως αλλαγή πορείας, η κοινωνία χρειάζεται στήριγμα, χρειάζεται μια προοδευτική κυβέρνηση με κοινωνικό πρόσωπο, που θα σώσει ό,τι σώζεται», τονίζει σε κάθε ευκαιρία. Βασικός στόχος της Κουμουνδούρου είναι η προοδευτική κυβέρνηση που επαγγέλλονται να προκύψει στις πρώτες εκλογές, που θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής.

Πρόθεση του κ. Τσίπρα είναι, αν τα δεδομένα και οι αριθμοί (βουλευτικών εδρών) το επιτρέπουν, όταν πάρει την εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης να επιδιώξει μια συμμαχία με το Κίνημα Αλλαγής και το ΜέΡΑ25, ενδεχομένως και με το ΚΚΕ.

Με σκοπό «να υπάρξει μια κυβέρνηση συνεργασίας με τις δημοκρατικές δυνάμεις, όχι τετραετίας, αλλά έκτακτης ανάγκης», όπως σημειώνει. Μια τέτοια εξέλιξη αφενός θα απέτρεπε τις επαναληπτικές εκλογές με τον εκλογικό νόμο (ενισχυμένη αναλογική) που ψήφισε η σημερινή κυβέρνηση και αφετέρου θα έστελνε τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυρ. Μητσοτάκη στα έδρανα της αντιπολίτευσης.

Στην Κουμουνδούρου άκουσαν με ικανοποίηση (ενδεχομένως και με ανακούφιση) τις τελευταίες δηλώσεις του Ν. Ανδρουλάκη, με τις οποίες απέκλεισε ουσιαστικά το ενδεχόμενο μιας κυβερνητικής συνεργασίας με τον Κυρ. Μητσοτάκη. Άλλωστε, όπως χαρακτηριστικά είπε ο Αλ. Τσίπρας, κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με «πολιτική αυτοκτονία» για τον πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής.

Όσο κι αν τα περί όρων και προϋποθέσεων που αναφέρει ο κ. Ανδρουλάκης ηχούν περίεργα (ανησυχητικά) στην Κουμουνδούρου, οι εκτιμήσεις είναι ότι την κρίσιμη ώρα, έστω και με μεγάλες δυσκολίες, θα βρεθεί η κοινή συνισταμένη για τη συνεργασία των δύο κομμάτων.

Το… ενθαρρυντικό για τους στενούς συνεργάτες του κ. Τσίπρα είναι ότι η ανοδική πορεία του Κινήματος Αλλαγής σταμάτησε. Θεωρούν, δε, ότι το επόμενο διάστημα θα χάσει κάποιες από τις δυνάμεις του, θα διατηρήσει ωστόσο τα διψήφια ποσοστά του στις δημοσκοπήσεις. Κατά τα λοιπά, ο κ. Τσίπρας θα συνεχίσει τη στρατηγική του «σκληρού ροκ» έναντι της κυβέρνησης, επικεντρώνοντας τις προσπάθειές του στο πεδίο της ακρίβειας, η οποία αποτελεί –αποδεδειγμένα– την αχίλλειο πτέρνα του κ. Μητσοτάκη και αυτή που θα του δώσει το τελειωτικό χτύπημα.

Κλιμακώνει δε την πολεμική του με περιοδείες ανά την επικράτεια, όπου συναντά εκπροσώπους φορέων και επαγγελματικών κλάδων αλλά και απλούς πολίτες. Μόνιμη επωδός των δηλώσεών του είναι ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί αλλά και δεν θέλει να πάρει μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και την ανακούφιση του κόσμου. Αποδίδει δε την… ατολμία του πρωθυπουργού να προχωρήσει σε ουσιαστικές παρεμβάσεις στην πρόθεσή του να μη θίξει οικονομικά συμφέροντα και πρωτίστως τις εταιρείες παροχής ενέργειας.

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει πακέτο μέτρων που θα ανακουφίσει τους πολίτες, ειδικά τους οικονομικά ασθενέστερους, που δοκιμάζονται περισσότερο από το κύμα ακρίβειας. Μέτρα όπως η μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά και στα είδη πρώτης ανάγκης αλλά και μείωση των τιμολογίων ρεύματος και φυσικού αερίου, φρενάροντας έτσι τα υπερκέρδη των εταιρειών παραγωγής (διάθεσης) ενέργειας.

ΠΗΓΗparon.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η νέα παρέμβαση του Μανώλη Κοττάκη για το sms της Μαρέβας Μητσοτάκη στον Βαγγέλη Μαρινάκη

Του Μανώλη Κοττάκη Η «Εστία» κυκλοφορεί 148 χρόνια και είναι...

Τσιρίδες και ουρλιαχτά μέσα στη νύχτα από τα οικόσιτα του Μητσοτάκη για την Μαρέβα

Η Πυθία αποκαλύπτει Θλίψη και οίκτος για δημοσιογράφους και τρολς...

Δημοσκόπηση – σοκ για το SMS της Μαρέβας στον Μαρινάκη (pic)

Η αποκάλυψη της Εστίας της Κυριακής αλλά και το...

Η μεγάλη έκπληξη: Δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Όπως σας έγραψα...