Τρόμος στο Μαξίμου: Η «Όμικρον» ξαναγράφει την ατζέντα

Από την αρχή ξαναγράφει την κυβερνητική ατζέντα η παραλλαγή «Όμικρον» του κορωνοϊού, καθώς πλέον όλοι στο Μέγαρο Μαξίμου συνειδητοποιούν ότι απαιτείται συνολική επαναξιολόγηση όλων των πρωτοκόλλων διαχείρισης της πανδημίας, καθώς οι επόμενες εβδομάδες αναμένονται εξαιρετικά δύσκολες.

Εξάλλου, την προοπτική να είναι εφιαλτικός ο Ιανουάριος παραδέχθηκε με άμεσο τρόπο ο πρωθυπουργός ήδη από την Πρωτοχρονιά, όταν μετέβη στο νοσοκομείο «Σωτηρία» για να ευχηθεί «καλή χρονιά» στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε ότι έχουμε μπροστά μας «μερικές δύσκολες εβδομάδες» και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πίσω από αυτή την φράση του πρωθυπουργού κρύβεται η παραδοχή ότι η κυβέρνηση πρέπει να γράψει τα πάντα από την αρχή –τουλάχιστον έως ότου να φανεί κατά πόσον η παραλλαγή «Όμικρον» αποτελεί την τελευταία πράξη του πανδημικού δράματος ή μία κλιμάκωση του εφιάλτη που ζούμε όλοι τους τελευταίους δύο μήνες.

«Πυρετός» συνεδριάσεων

Όπως, μάλιστα, λένε κυβερνητικοί παράγοντες, αυτή τη στιγμή το Μαξίμου και όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία καλούνται να πάρουν αποφάσεις από την αρχή, σαν να ξεκινάει η πανδημία τώρα. Κι αυτό διότι η ακραία μεταδοτικότητα της μετάλλαξης «Όμικρον» του κορωνοϊού συνιστά μία εντελώς νέα κατάσταση, που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με τα «εργαλεία» και την στρατηγική που ακολουθήθηκε τα προηγούμενα δύο χρόνια.

Με άλλα λόγια, είτε μιλάμε για την κατάσταση στο σύστημα υγείας, είτε για τα πρωτόκολλα που αφορούν στο τί κάνουν οι νοσούντες και οι έχοντες έρθει σε επαφή με κρούσμα, είτε μιλάμε για την λειτουργία της οικονομίας, τα σχολεία και τον κόσμο της εργασίας, η κυβέρνηση επανεξετάζει εξ υπαρχής τα πάντα. Για την ακρίβεια, έχει αποδεχθεί την αξίωση όλων των εμπειρογνωμόνων στην επιτροπή των ειδικών να… εξεταστούν τα πάντα από την αρχή. Με άλλα λόγια, το να κλείνουν τα μαγαζιά εστίασης τα μεσάνυχτα και να μην λειτουργούν με μουσική θεωρείται εξαιρετικά ανεπαρκές μέτρο για τη διαχείριση της πανδημίας, ενώ τώρα που οι Γιορτές τελειώνουν, ξεκινούν νέες προκλήσεις: για παράδειγμα, έκδηλος είναι ο φόβος και η ανησυχία στην κυβέρνηση και μεταξύ των ειδικών για το ενδεχόμενο να υπάρξει ανεξέλεγκτη διασπορά του ιού από τα ρεβεγιόν και τις συγκεντρώσεις στα σπίτια.

Επίσης, η προοπτική επαναλειτουργίας όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης συνιστά μία ξεχωριστή πρόκληση για την κυβέρνηση και την κοινωνία, ενώ μένει να φανεί αν μπορεί να βρεθεί μία χρυσή τομή ώστε ούτε τα σχολεία να κλείσουν, αλλά ούτε και να αποτελέσει η εκπαίδευση μία βόμβα διασποράς μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Επανεξέταση

Με άλλα λόγια, τις επόμενες ημέρες η επιτροπή των ειδικών θα εξετάσει τα πάντα από την αρχή και η κυβέρνηση θα κληθεί να… αποφασίσει επί των εισηγήσεων των επιστημόνων: για παράδειγμα, αν αποφασιστεί να μην ανοίξουν τα σχολεία –και δη τα δημοτικά, τα νηπιαγωγεία και οι παιδικοί σταθμοί- τότε θα πρέπει να συναποφασιστεί παράλληλα η επαναφορά των αδειών ειδικού σκοπού και η ενίσχυση της τηλεργασίας –ακόμη και με τρόπο που θα προσιδιάσει στην υποχρεωτικότητα.

Επιπροσθέτως, ο προβληματισμός για την επαναφορά της πρακτικής της «αναστολής εργασίας» βρίσκεται εκ νέου στο τραπέζι, αφού εκτιμάται ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν αρκετά επαγγέλματα που θα χρειαστεί να βάλουν λουκέτο λόγω πανδημίας. Επίσης, το πρωτόκολλο να παραμένει ένας μολυσμένος με κορωνοϊό μόνο… πέντε μέρες καραντίνα και να πηγαίνει στην εργασία του όταν «υποχωρήσουν τα συμπτώματα» είναι προβληματικό κατά γενική ομολογία και έχει ήδη ζητηθεί από τους ειδικούς η αναθέωρησή του. Όλα τούτα, προφανώς, φέρνουν αντιμέτωπο με νέες προκλήσεις και το οικονομικό επιτελείο, αφού την ώρα που οι νέες αποφάσεις προφανώς θα σηματοδοτούν αναστολές επαγγελματικών και οικονομικών δραστηριοτήτων, το δημόσιο ταμείο δεν διαθέτει την ίδια ισχύ που είχε πέρυσι και πρόπερσι να στηρίξει την οικονομία για τα περιοριστικά μέτρα…

ΠΗΓΗmatrix24.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μαύρα μαντάτα για τον Μητσοτάκη από την Εκκλησία και το Άγιο Όρος

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου.Μαύρα μαντάτα έρχονται από...