Το σχέδιο άμυνας της κυβέρνησης απέναντι στον κορωνοϊό – Ποια μέτρα φέρνει το 2022

Με τη διάθεση δύο ακόμα δωρεάν self test επιδιώκει η κυβέρνηση να περιορίσει την αύξηση των κρουσμάτων κατά την περίοδο των εορτών. Το σχέδιο για υποχρεωτικά rapid test στους εμβολιασμένους που θα κάνουν ρεβεγιόν σε εστιατόρια και κέντρα διασκέδασης εγκαταλείφθηκε, καθώς η εκτίμηση είναι πως κάτι τέτοιο θα ήταν άδικο για όσους έχουν κάνει το βήμα προς την επιχείρηση Ελευθερία.

Μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως «είναι αλήθεια ότι δέχτηκα εισηγήσεις για υποχρεωτικά rapid test σε όλους για την είσοδο σε χώρους διασκέδασης. Τις απέρριψα, γιατί θεώρησα ότι ένα τέτοιο μέτρο και θα ήταν άδικο για τους εμβολιασμένους και τελικά θα ήταν πολύ δύσκολο στην εφαρμογή του». Παράλληλα αναφέρθηκε και στο σχέδιο με το οποίο θα πορευθεί η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα, καθώς η μετάλλαξη Όμικρον αλλάζει τα δεδομένα.

Ουσιαστικά η κυβέρνηση βάζει σε εφαρμογή ένα σχέδιο δύο φάσεων:

  1. Την περίοδο των εορτών βαρύτητα δίνεται στο testing του πληθυσμού- μέσα από τη διάθεση των self test – για να αποφευχθεί μετάδοση του ιού στις συγκεντρώσεις με φίλους και συγγενείς. Παράλληλα θα υπάρξει ένα εντατικό σύστημα ελέγχων – από σχεδόν 10.000 αστυνομικούς – για να τηρηθούν τα μέτρα προστασίας.
  2. Τις πρώτες εβδομάδες της νέας χρονιάς θα μπει σε εφαρμογή ένα ευρύτερο πλέγμα μέτρων, ανάλογα και με την πορεία της πανδημίας. Δεδομένο είναι πως στόχος της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει με ανοιχτή οικονομία και χωρίς αναστολή της λειτουργίας των σχολείων. Ωστόσο μια σειρά μέτρων όπως η επέκταση της τηλεργασίας και οι ρυθμίσεις του ωραρίου στην εστίαση και την διασκέδαση θα εξεταστούν κατά προτεραιότητα.

Μέτρα εν αναμονή…

Το πρώτο μέτρο που θα μπει σε εφαρμογή τη νέα χρονιά προβλέπει την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στους άνω των 60. Συγκεκριμένα όσοι πολίτες της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας δεν κάνουν το βήμα προς την επιχείρηση Ελευθερία μέχρι τις 16 Ιανουαρίου θα πληρώνουν διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ το μήνα. Παράλληλα «φουντώνει» εκ νέου η συζήτηση για την επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών και σε άλλες ομάδες είτε με ηλικιακά κριτήρια (με προτεραιότητα στους 50ρηδες) είτε με επαγγελματικά κριτήρια

Επίσης εξετάζεται το να επεκταθεί σε όλες τις ηλικιακές ομάδες η ρύθμιση – σήμερα ισχύει για τους άνω των 60- που προβλέπει πως το πιστοποιητικό εμβολιασμού για την είσοδο σε κλειστούς χώρους λήγει επτά μήνες μετά τη δεύτερη δόση (ώστε να αυξηθεί η συμμετοχή στην τρίτη δόση).

Αγώνας δρόμου για την επιτάχυνση των εμβολιασμών


Μονόδρομο θεωρεί η κυβέρνηση την επιτάχυνση των εμβολιασμών για να μπει «ανάχωμα» στην επέκταση της μετάλλαξης Όμικρον. Στο πλαίσιο αυτό εγκαινιάστηκε ήδη νέο mega Εμβολιαστικό Κέντρο στη Γλυφάδα, με 16 εμβολιαστικές γραμμές, ενώ προστέθηκαν επιπλέον 24 γραμμές στο mega Εμβολιαστικό Κέντρο Περιστερίου.

Πάντως αισιοδοξία προκαλεί η πορεία της αναμνηστικής δόσης, καθώς 4.170.857 άτομα – δηλαδή το 73% όσων είναι δικαιούχοι- έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού, ποσοστό που είναι πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ