Το πόθεν έσχες του Μητσοτάκη και η «σιωπή των αμνών» ή πώς χτίζεται ένα ιδιωτικό- οικογενειακό καθεστώς στο όνομα της -Νέας- Δημοκρατίας

Του Νίκου Λακόπουλου

Καθώς ο πρωθυπουργός μιας χώρας κατηγορείται ότι έκανε ψευδές πόθεν έσχες, η πολιτική ζωή δεν συνταράσσεται και τα μέσα ενημέρωσης αγνοούν το θέμα. Δείγμα ενός πιο μεγάλου σκανδάλου πως η δημοκρατία δεν λειτουργεί, έχει μπλοκάρει ή πως τα λεφτά της Λίστας Πέτσα -για την ενημέρωση για τον …κορονοϊό -έπιασαν τόπο.

«Μπάμπουσκες παντού!- θα περιγράψει στην Αυγή ο Θανάσης Καρτερός. «Με τον Λιγνάδη – ευτυχώς την άνοιξε η ερευνητική δημοσιογραφία και το Διαδίκτυο. Με τον Φουρθιώτη – τα ίδια. Με τον Νίκο Γεωργιάδη – τα ίδια. Σε μια ελληνική εταιρεία – μπάμπουσκα έκρυβε ο πρωθυπουργός τη γαλλική εταιρεία της συζύγου του. Σαν κοινός κομπιναδόρος. Για να κρυφτεί από τον νόμο που απαγορεύει σε πολιτικούς και συγγενικά τους πρόσωπα εταιρική σχέση με ξένες εταιρείες».

Όσο κι αν φαίνεται απίστευτο για το θέμα, που θέτει μετά την εφημερίδα Documento η αξιωματική αντιπολίτευση, απαντά όχι ο Πρωθυπουργός -ή η σύζυγός του- αλλά η Νέα Δημοκρατία και ο βουλευτής Θανάσης Πλεύρης ότι δεν υπάρχει θέμα για τον Πρωθυπουργό, αλλά το θέμα είναι ο Βαξεβάνης κι ο Νίκος Παππάς!

Το θέμα δεν είναι οι ψευδείς δηλώσεις πόθεν έσχες η απόκρυψη της γαλλικής εταιρίας που κατέχει το σπίτι του Βολτέρου, αλλά τα εκατομμύρια του Καλογρίτσα και η εφημερίδα που αποκαλύπτει το θέμα.

Το κόμμα ως εκπρόσωπος της συζύγου του Πρωθυπουργού

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας μαθαίνουμε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ δια του γνωστού για τις επιθέσεις λάσπης σε βάρος του Πρωθυπουργού και της συζύγου του, κ. Βαξεβάνη, επανέρχεται για πολλοστή φορά και “ξαναζεσταίνει” ένα πολυπαιγμένο σενάριο γεμάτο μυθεύματα και ψέματα, που αφορά την αγορά του σπιτιού στη Γαλλία». Αλλά το θέμα δεν είναι η αγορά σπιτιού στη Γαλλία.

Το Documento παρουσιάζει έγγραφα για να αποδείξει ότι η σύζυγος του πρωθυπουργού κατείχε έως και το 2020 το 95% της εταιρίας  SCI Personal Ventures, με έδρα την αλλοδαπή – κάτι το οποίο απαγορεύεται από τον νόμο. Η εταιρία αυτή δεν υπάρχει για τέσσερα χρόνια στο πόθεν έσχες του πρωθυπουργικού ζεύγους και το 2020 μεταβιβάστηκε σε ελληνική εταιρία – στην οποία μέτοχος είναι η κυρία Γκραμπόφσκι.

Φταίνε ο Παππάς και ο Βαξεβάνης!

«Eίναι προφανές ότι ενόψει της επικείμενης συζήτησης στη Βουλή την Τετάρτη για την πρόταση παραπομπής του κ. Νίκου Παππά, ορισμένοι έχουν αρχίσει να χάνουν τον ύπνο τους. Μεταξύ αυτών και ο κ. Βαξεβάνης ο οποίος κατέχει περίοπτη θέση στην πρόταση της Επιτροπής για τον τρόπο με τον οποίο πέρασε στα χέρια του η εφημερίδα Documento και με βάση την πρόταση της πλειοψηφίας πρέπει μετά τη συζήτηση της Τετάρτης να αποτελέσει και αντικείμενο ελέγχου της δικαιοσύνης¨απαντά το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας.

«Στην απελπισία του ο κ. Βαξεβάνης επαναφέρει στο προσκήνιο ένα ανύπαρκτο θέμα το οποίο έχει ελεγχθεί εξονυχιστικά από όλες τις αρμόδιες αρχές (Δικαιοσύνη, ΚΕΦΟΜΕΠ και από την Επιτροπή Πόθεν Έσχες της Βουλής στην οποία είχαν πλειοψηφία ανώτατοι δικαστικοί) κι έκριναν οριστικά ότι η αγορά του ακινήτου στο Παρίσι ήταν καθόλα νόμιμη. Ο ίδιος μάλιστα στο πρόσφατο παρελθόν έχει πρωτόδικα καταδικαστεί από τα αστικά δικαστήρια κατόπιν σχετικής αγωγής της Κας Γκραμπόφσκι για παρόμοια ψεύδη δημοσιεύματα».

Να περιμένουμε δηλαδή και νέα αγωγή αλλά για ποιο ζήτημα; Στην δήλωση του ζεύγους αποκρύπτεται ότι η σύζυγός του κατείχε ως 2020 μετοχές σε εταιρεία με έδρα στην αλλοδαπή και ακολούθως τις μεταβίβασε στον εαυτό της. Είναι αλήθεια ή ψέματα;

Η σιωπή των …αμνών

Aπό πού κι ως πού θα πρέπει η Νέα Δημοκρατία να απαντήσει για λογαριασμό της Μαρέβας Γκραμόφσκι; H υπόθεση δεν αφορά το κόμμα, αλλά τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την σύζυγό του και είναι ένα θέμα που εκτός από πολιτικό και ηθικό μπορεί να είναι και ποινικό. Πώς η Νέα Δημοκρατία μετατράπηκε σε εκπρόσωπο της συζύγου του Πρωθυπουργού;

Μόνο η βουλευτής της ΝΔ Κατερίνα Μάρκου έγραψε στο Twitter πως «αν με κατηγορούσαν για ψευδές πόθεν έσχες,  θα ζητούσα έλεγχο. Και αν αποδεικνυόταν πως ψευδώς με κατηγορούν, θα άφηνα την δικαιοσύνη να κάνει την δουλειά της!». Κατά τα άλλα η …σιωπή των αμνών.

«Η υπόθεση όμως είναι σοβαρή» θα γράψει ο Τάσος Παππάς στην Εφημερίδα ων Συντακτών. «Κατηγορείται ο πρωθυπουργός της χώρας ότι υπέβαλλε εσκεμμένα ψευδείς δηλώσεις «πόθεν έσχες» από το 2016. Δεν μπορεί να περάσει στο ντούκου. Ούτε οι δίκες προθέσεων που στήνουν η κυβέρνηση και τα φιλικά της δίκτυα για να αποπροσανατολίσουν μπορούν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις. Η κυβέρνηση και οι σύμμαχοί της κάνουν τη δουλειά τους. Οφείλει όμως και η Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της. Ετσι πρέπει να γίνεται στα κράτη δικαίου. Για να μην καταντήσει ο όρος, «κράτος δικαίου», κακόγουστο ανέκδοτο».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τσαλαπατά συχνά τους θεσμούς για χάρη της συζύγου του ή της …πεθεράς του και μάλλον έχει μπλέξει την οικογένεια με το κόμμα και το κράτος με μια ιδιοκτησιακή αντίληψη. Αλλά τόσο το κόμμα όσο και το κράτος- και η Δικαιοσύνη- θα πρέπει να αποδείξουν πως δεν είναι Ιδιωτικής Χρήσεως.

Ειδικά για την Νέα Δημοκρατία η εσωκομματική δημοκρατία επαφίεται στον πατριωτισμό των μελών και των βουλευτών της όταν διαπιστώνουν πως το Γραφείο Τύπου του κόμματος αναλαμβάνει να υπερασπιστεί ούτε καν τον αρχηγό του κόμματος -και πρωθυπουργό, αλλά την σύζυγό του.

Η δημιουργία ενός καθεστώτος

Αν πρόκειται για την απόπειρα δημιουργίας ενός καθεστώτος με τα μισά νομοσχέδια να αφορούν την ίδια την εξουσία και την διατήρησή της δεν αφορά ένα νέο «κράτος της δεξιάς» ή της Νέας Δημοκρατίας, αλλά ένα προσωπικό -οικογενειακό- καθεστώς που χτίζεται πάνω στη σιωπή τους.

Κι άσχετα από το πόθεν έσχες του Κυριάκου Μητσοτάκη και το αν υπάρχει εδώ ένα ποινικό, ηθικό ή πολιτικό αδίκημα η αδράνεια της Δικαιοσύνης μαζί με την σιωπή των μέσων μαζικής ενημέρωσης είναι το μεγάλο σκάνδαλο διαρκείας που απειλεί την όση δημοκρατία μας: δεν γνωρίζουμε μόνο το όνομα του σημερινού πρωθυπουργού, που θα επανεκλεγεί ή όχι, αλλά και τα ονόματα μελλοντικών πρωθυπουργών -της ίδιας οικογενείας.

Ακόμα και σε καταστάσεις χωρίς δημοκρατία ή με μισή δημοκρατία ο τύπος σώπαινε γιατί ήταν φιμωμένος, αλλά τώρα σιωπά γιατί είναι μπουκωμένος με εκατομμύρια από μια κυβέρνηση που δεν εκφράζει τελικά αρχές του νεοφιλελευθερισμού, αλλά ότι όλα πωλούνται και αγοράζονται.

Έτσι χάρη στην διαπλοκή πολιτικών- μέσων ενημέρωσης και οικονομικών παραγόντων που υπάρχουν ή δημιουργούνται με κοινοτικά πακέτα μπορεί να υπάρχουν κόμματα, Βουλή και εκλογές, αλλά να βγαίνει διαρκώς το ίδιο κόμμα με αρχηγούς με το ίδιο επώνυμο -που συνήθως θα εκλέγονται για να χτυπήσουν την …οικογενειοκρατία.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η νέα παρέμβαση του Μανώλη Κοττάκη για το sms της Μαρέβας Μητσοτάκη στον Βαγγέλη Μαρινάκη

Του Μανώλη Κοττάκη Η «Εστία» κυκλοφορεί 148 χρόνια και είναι...

Τσιρίδες και ουρλιαχτά μέσα στη νύχτα από τα οικόσιτα του Μητσοτάκη για την Μαρέβα

Η Πυθία αποκαλύπτει Θλίψη και οίκτος για δημοσιογράφους και τρολς...

Η μεγάλη έκπληξη: Δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Όπως σας έγραψα...

Δημοσκόπηση – σοκ για το SMS της Μαρέβας στον Μαρινάκη (pic)

Η αποκάλυψη της Εστίας της Κυριακής αλλά και το...