Το πολύ χοντρό παρασκήνιο πίσω από το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα για εκλογές

«Οποιαδήποτε ενοχή είναι συνενοχή» λένε στην Κουμουνδούρου αιτιολογώντας την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να ζητήσει από τον πρωθυπουργό εκλογές κι ενώ η πανδημία δεν έχει ακόμη τελειώσει. Εξηγούν πως η επίδειξη πλέον ανοχής στον κ. Μητσοτάκη και τις επιλογές του σημαίνει στήριξη στον ίδιο και την… κυβέρνηση της Δεξιάς.

Το κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία μετά το αίτημα για προκήρυξη εκλογών που κατέθεσε ο πρόεδρος του κόμματος κατά την ομιλία του στη συζήτηση επί του προϋπολογισμού είναι ιδιαίτερα καλό κάτι που φάνηκε από τις πρώτες κιόλας αντιδράσεις των βουλευτών του που αμέσως μετά έσπευσαν στο γραφείο του για να τον συγχαρούν. Δεν είναι τυχαίο ότι μέσα σε διάστημα δύο ημερών ο Αλέξης Τσίπρας προχώρησε σε δύο πολύ κρίσιμες κινήσεις.

Η μία ήταν η διαγραφή του Παναγιώτη Κουρουμπλή από την κοινοβουλευτική ομάδα-η πρώτη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ- και η επόμενη η πρόκληση προς τον κ. Μητσοτάκη να προκηρύξει εκλογές καθώς όπως ο ίδιος είπε στη Βουλή “ούτε μπορεί, ούτε θέλει” να πάρει πρωτοβουλίας για την ανάσχεση της πανδημικής κρίσης. Με τις κινήσεις αυτές ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έστειλε διπλά μηνύματα τόσο προς το εσωτερικό του κόμματός όσο και προς τους πολιτικούς τους αντιπάλους πως η περίοδος της ανοχής έχει εξαντληθεί και τώρα ήρθε η ώρα να ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις.

Το αίτημα για εκλογές

Παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν ότι εκλογές μέσα στην πανδημία έχουν πραγματοποιήσει πολλές χώρες (Γερμανία, Καναδάς) κι επιπλέον ότι το αίτημα Τσίπρα για παραίτηση Μητσοτάκη και εκλογές «για να φύγει η κυβέρνηση των ενόχων» δεν εκδηλώθηκε ξαφνικά και χωρίς να έχουν υπάρξει προειδοποιήσεις.

Τονίζουν ότι επί δυόμιση χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνοντας πολιτική ευθύνη προχώρησε αλλεπάλληλες προτάσεις μίνιμουμ συνεννόησης για την πανδημία ώστε να σωθούν ανθρώπινες ζωές. Σε αντίθεση με τον κ. Μητσοτάκη που «εργαλειοποίησε» χυδαία τους επιστήμονες, λένε, η αξιωματική αντιπολίτευση παραμέρισε τις πολιτικές της διαφωνίες για το καλό του συνόλου της κοινωνίας και την αντιμετώπιση της πανδημίας. Θυμίζουν τις προτάσεις για ορισμό κοινού υπουργού Υγείας, ολιγομελούς επιτροπής επιστημόνων κοινής αποδοχής, για σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών αρχηγών ακόμη και να βάλει πλάτη ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε κρίσιμες και τολμηρές αποφάσεις.

Όμως, προσθέτουν ο πρωθυπουργός τις αρνήθηκε όλες και πλέον αποκαλύπτεται ότι δεν θέλει καν να προχωρήσει σε πρωτοβουλίες αφού όπως αποδεικνύεται δεν άκουγε καν τον στενό του συνεργάτη καθηγητή Τσιόδρα για ενίσχυση του ΕΣΥ. Σημειώνουν επίσης ότι αφού ο κ. Μητσοτάκης αισθάνεται τόσο άνετος δημοσκοπικά λογικά δεν θα έχει κανένα πρόβλημα να προκηρύξει εκλογές, εκτός εάν τις φοβάται.

Και εκφράζουν τη βεβαιότητά τους πως η πραγματικότητα που θα διαμορφωθεί την Κυριακή της απλής αναλογικής θα σημάνει το τέλος της κυβέρνησής του. Εξ αυτού του λόγου στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θεωρούν ότι ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται σε πανικό και γι’ αυτό όπως αναφέρουν ποντάρει στο ΚΙΝΑΛ αναπαράγοντας τα περί “σοβαρής αντιπολίτευσης” .

Όμως εκτιμούν ότι ο πρωθυπουργός προωθώντας το ΚΙΝΑΛ επί της ουσίας βγάζει ο ίδιος τα μάτια του αφού σε τρεις διαδοχικές μετρήσεις της κοινής γνώμης που δεν είναι φιλικές προς την Κουμουνδούρου φαίνεται πως διεισδύει στο δικό του εκλογικό ακροατήριο.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η νέα παρέμβαση του Μανώλη Κοττάκη για το sms της Μαρέβας Μητσοτάκη στον Βαγγέλη Μαρινάκη

Του Μανώλη Κοττάκη Η «Εστία» κυκλοφορεί 148 χρόνια και είναι...

Τσιρίδες και ουρλιαχτά μέσα στη νύχτα από τα οικόσιτα του Μητσοτάκη για την Μαρέβα

Η Πυθία αποκαλύπτει Θλίψη και οίκτος για δημοσιογράφους και τρολς...

Δημοσκόπηση – σοκ για το SMS της Μαρέβας στον Μαρινάκη (pic)

Η αποκάλυψη της Εστίας της Κυριακής αλλά και το...

Η μεγάλη έκπληξη: Δεύτερο κόμμα στις ευρωεκλογές η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου

Η Πυθία αποκαλύπτει Αναγνώστριες και αναγνώστες μου. Όπως σας έγραψα...