Το πολιτικό παιχνίδι Μητσοτάκη με την αποτυχημένη προσπάθεια να εγκλωβίσει τον Ευάγγελο Αποστολάκη στο νέο κυβερνητικό σχήμα

Oμολογία αποτυχίας της κυβέρνησης αλλά και προσωπικό φιάσκο του Κυριάκου Μητσοτάκη αποτέλεσε ο πολυδιαφημισμένος ανασχηματισμός.

Ο πρωθυπουργός με την απομάκρυνση των επιτελείων σε υπουργείο Υγείας και υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ουσιαστικά παραδέχτηκε τις τεράστιες ευθύνες του στη διαχείριση της πανδημίας και των πυρκαγιών, ενώ η προσπάθεια να παγιδεύσει τον Ευάγγελο Αποστολάκη τον οποίο προόριζε για το νέο αυτόνομο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, εξελίχθηκε σε τεράστιο αυτογκόλ.

Όλα ξεκίνησαν λίγα λεπτά μετά τις 11.00 όταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε τη νέα σύνθεση της κυβέρνησης. Εκεί, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι υπουργός στο αυτόνομο πια υπουργείο Πολιτικής Προστασίας αναλαμβάνει ο ναύαρχος ε.α., Ευάγγελος Αποστολάκης, Ωστόσο, όπως αποκαλύφθηκε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε να παγιδεύσει τον πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας επί ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος λίγη ώρα μετά δήλωσε ότι δεν κάνει αποδεκτή την πρόταση.

«Αυτό έγινε με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει μια δικακομματική συναίνεση. Αυτή ήταν η μία προϋπόθεση για ανεξάρτητο υπουργείο στο οποίο συμφώνησε ο Μητσοτάκης. Το ένα τηρήθηκε σε ότι αφορά το υπουργείο. Δεν υπήρχε διακομματική στήριξη ή συζήτηση μεταξύ τους. Εγώ δεν αποφεύγω την ευθύνη. Αλλά δεν μπορώ να αποδεχθώ μία πρόταση που δεν έχει διακομματική υποστήριξη για ένα εθνικό ζήτημα. Με τιμά ιδιαίτερα η πρόταση του πρωθυπουργού, αλλά θα έπρεπε να έχει διακομματική υποστήριξη» δήλωσε στο ieidiseis ο Ευάγγελος Αποστολάκης.

Όπως αποκαλύφθηκε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προ ημερών είχε επικοινωνήσει με τον πρώην αρχηγό των Ενόπλων δυνάμεων και υπουργό Εθνικής Άμυνας, λέγοντάς του ότι θα δημιουργήσει δήθεν μια νέα υπουργική δομή και θα συνεννοηθεί με τα κόμματα της αντιπολίτευσης για το σχεδιασμό της αλλά και για την επιλογή του ιδίου ως υπουργού κοινής αποδοχής.

Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ο πρωθυπουργός δεν έκανε το παραμικρό, παρά μονάχα πέντε λεπτά πριν την ανακοίνωση του ανασχηματισμού, όπως αποδεικνύεται χωρίς τη συμφωνία του Ευάγγελου Αποστολάκη, επικοινώνησε για να ενημερώσει τα γραφεία του κου Τσίπρα και της κας Γενηματά, για την υπουργοποίησή του.

«Πράξη που έκανε προφανώς για να παρουσιάσει στον κο Αποστολάκη ότι δήθεν τήρησε τον απαράβατο όρο που του έθεσε να είναι υπουργός κοινής αποδοχής. Επιχείρησε με δυο λόγια να εγκλωβίσει τον κο Αποστολάκη στο κυβερνητικό σχήμα, ποντάροντας στο ότι από τη στιγμή που το όνομά του θα είχε ανακοινωθεί δημόσια ως νέος υπουργός, δεν θα είχε το θάρρος να αρνηθεί να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο» σχολίασαν από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ευάγγελος Αποστολάκης την περασμένη Δευτέρα ενημέρωσε τον Αλέξη Τσίπρα για τη πρόταση που του έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ο κ. Τσίπρας του ξεκαθάρισε ότι μια τέτοια επιλογή και με τον τρόπο που ο κ. Μητσοτάκης την επιδιώκει, δηλαδή σε επίπεδο εντυπώσεων και προσώπων και όχι ουσίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, δεν αποτελεί πρόσκληση σε συνεννόηση αλλά πρόσκληση σε αποστασία» υπογράμμισαν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και συμπλήρωσαν ότι «ο κ. Αποστολάκης τον διαβεβαίωσε ότι δε πρόκειται με αυτούς τους όρους να αποδεχθεί να γίνει υπουργός της δεξιάς».

Από την πλευρά της η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να κρύψει τον πανικό της, καθώς εξαπέλυσε επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και στον Ευάγγελο Αποστολάκη σε μία προσπάθεια να κρυφτεί από το μεγαλοπρεπές φιάσκο. Μάλιστα ακύρωσε τελικά τη νέα δομή με την ίδρυση του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας και άφησε την πολιτική προστασία στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ουσιαστικά παραδεχόμενη ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπάθησε να κάνει ένα πολιτικό παιχνίδι, το οποίο γύρισε μπούμερανγκ.

ΠΗΓΗavgi.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ